اهمیت رژیم غذایی در دوران کودکی تنها در سلامت و تعادل آن خلاصه نمی شود. علاوه بر حفظ این دو ویژگی، غنی سازی رژیم غذایی کودکان از نقطه نظر حفظ سلامت مغزی نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به بیان دقیق تر، در این سنین باید مواد غذایی مؤثر در بهبود عملکرد مغزی، حافظه و تمرکز مورد توجه واقع شوند. شبیه بدن، مغز مواد مغذی که از طریق غذا وارد بدن می شود را جذب می کند. در ادامه بهترین مواد غذایی مؤثر بر تقویت توان ذهنی کودکان بحث خواهد شد.
1- غذای مغز: سالمون
ماهی های چرب مثل سالمون منبع بسیار غنی از اسیدهای چرب اُمگا 3 می باشند و برای رشد و عملکرد مغزی مورد نیازند. دریافت مقادیر کافی این اسیدهای چرب موجب تقویت مهارت های ذهنی کودکان می شود. ساندویچ ماهی سالمون با نان گندم سبوس دار می تواند گزینه مناسبی در برنامه غذایی کودکتان باشد.
2- غذای مغز: تخم مرغ
تخم مرغ منبع غنی پروتئینی است و زرده آن حاوی کولین است. کولین یک ماده مغذی مهم برای تقویت حافظه بشمار می رود. غنی سازی برنامه غذایی کودکان با تخم مرغ به ویژه در وعده صبحانه و پیش از مدرسه نقش بسزایی در تقویت قوای ذهنی آن ها دارد.
3- غذای مغز: کره بادام زمینی
به طو معمول، کودکان به کره بادام زمینی علاقه دارند. بنابراین می توان این ماده غذایی را به صورت یک میان وعده مناسب حاوی ویتامین E ( آنتی اکسیدانی که از غشاء عصبی محافظت می کند) برای یکی از زنگ های تفریح کودکان در مدرسه در نظر گرفت. علاوه براین این ماده غذایی حاوی تیامین ( ویتامین 1 B )نیز می باشد که برای سلامت مغزی مفید است. گلوکز موجود در آن نیز برای مغز انرژی فراهم می کند.
4- غذای مغز: غلات کامل
غلات کامل مثل نان های سبوس دار حاوی گلوکز هستند و انرژی مغز را تأمین می کنند. غلات کامل حاوی ویتامین 1 B نیز هستند که برای سلامت دستگاه عصبی مفیدند. جو نیز یکی از غلات مفید در تأمین انرژی و سوخت مغزی است. جو حاوی فیبر است که موجب حس سیری و پُری کودک شده و از این رو مانع از هله هوله خوری آن ها به ویژه در مدرسه می شود. علاوه براین، منبع بسیار خوب ویتامین های گروه B و روی می باشد که نقش مهمی در عملکرد مغزی کودکان دارند.
5- غذای مغز: خانواده بِری ها
بِری ها به دلیل داشتن ویتامین C و سایر آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در بهبود حافظه دارند. بنابراین توصیه می شود میوه های این گروه مثل توت فرنگی، تمشک و شاه توت در رژیم غذایی کودکان گنجانده شود. هر چقدر این میوه ها پر رنگ تر باشند مواد مغذی بیشتری دارند.
6- غذای مغز: انواع لوبیا
لوبیاها به عنوان غذای مفید در سلامت قلبی مورد توجه قرار دارند. با وجود این به دلیل داشتن پروتئین، کربوهیدرات های پیچیده، فیبر، ویتامین و مواد معدنی در سلامت مغزی کودکان نقش مهمی دارند. این گروه غذایی انرژی زیادی را تأمین می کنند. لوبیای قرمز در مقایسه با انواع دیگر حاوی اسیدهای چرب اُمگا3 بیشتری است که در سلامت مغزی کودک ضروری می باشد.
7- غذای مغز: شیر و ماست
ویتامین های گروه B برای رشد بافت مغزی ضروری هستند، علاوه براین آن ها به عنوان یک ناقل عصبی و آنزیم نیز عمل می کنند. فرآورده های لبنی منبع خوبی برای این گروه ویتامینی بشمار می روند. شیر کم چرب یا ماست منبع خوب پروتئین و کربوهیدرات هستند. این گروه غذایی حاوی ویتامین D نیز هستند. باید خاطر نشان شود که نیاز به ویتامین D در کودکان و نوجوانان در مقایسه با بالغین بیشتر است.
8- غذای مغز: گوشت بدون چربی
گوشت قرمز منبع خوب آهن است که در تأمین انرژی و تمرکز کودکان نقش دارد. علاوه براین، حاوی روی نیز می باشد که به حافظه کمک می کند.
منبع: رژیم درمانی نوین
مطلب مرتبط:
شیر مادر چه تاثیری بر رشد مغز کودکان میگذارد؟
تخم مرغ و فواید طلایی آن برای کودک