آیا می دانید نشستن کنارِ فردی که قلیان می کشد؛ خطرناک است ؟

nazari
با نگاهی گذرا به اطرافمان متوجه می شویم که مصرف قلیان به ویژه میان دختران و زنان گسترش زیادی پیدا کرده تا جایی که رییس مرکز سلامت محیط و کار از روند رو به رشد مصرف قلیان در کشور و تمایل بیشتر دختران به این ماده زیان آور ابراز نگرانی کرده است.

دکتر خسرو صادق نیت با اشاره به اینکه مصرف روزانه قلیان در کشور تا سال ۸۶ روند کاهشی داشته ولی از سال ۸۸ به بعد افزایش یافته است گفت: مصرف قلیان در بین سنین ۱۲ تا ۱۵ سال رشد دو برابری داشته و این رشد در دختران بیش از پسران بوده است.

هشدارها کار ساز نبوده است

مصرف دخانیات و به دنبال آن استفاده از مواد مخدر یکی از دغدغه های مهم مردم و مسئولان کشور بوده اما با توجه به هشدار مسئولان نه تنها مهار نشده بلکه به سرعت روند صعودی طی می‌کند .

به گفته رییس مرکز سلامت محیط و کار شیوع مصرف مواد دخانی در پسران در سال ۸۲ بالغ بر ۱۶ درصد و در سال ۸۶ به ۵/۳۱ (سی و یک و نیم ) درصد رسید و بر اساس همین آمار مصرف در دختران از ۷/۸ (هشت ممیز هفت )درصد در سال ۸۲ به ۲۰ درصد در سال ۸۶ رسید که رشدی حدود ۵/۲ ( دو و نیم ) برابری را نشان می دهد.

نشستن کنارمصرف کننده قلیان معادل مصرف ۱۰ نخ سیگاراست

به اعتقاد دکتر خسرو صادق نیت مصرف هر قلیان معادل مصرف۲ تا ۵ بسته سیگار است .

او می گوید: متاسفانه قبح  قلیان شکسته شده و اکنون به صورت دسته جمعی در خانواده ها مصرف می‌شود که این امر علاوه بر مشکلات زیاد سلامتی برای فرد مصرف کننده موجب ضرر رساندن از طریق تولید دودهای ثانویه و ثالثیه برای افراد خانواده نیز می‌شود، به نحوی که هر فردی که در معرض دود قلیان قرار می‌گیرد مثل این است که ۱۰ نخ سیگار کشیده است.

دکتر صادق نیت به مطالعات انجام شده در این زمینه اشاره می کند و می گوید: مطالعات نشان داد که بیش از ۹۰ درصد سیگاری‌ها ، سیگار کشیدن را از ۱۸ سالگی شروع می‌کنند.

رییس مرکز سلامت و محیط کار می‌گوید: ایران متعهد شده است تا ۱۰ سال دیگر مصرف دخانیات را ۳۰ درصد کاهش دهد ولی با این روند چند دهه دیگر ایران جزو ۳ کشور اول مصرف مواد دخانی در دنیا خواهد بود.

متوسط زمان خرید سیگار ۳ تا ۵ دقیقه

در دسترس بودن سیگار یکی از معضلات جامعه است . صادق نیت می گوید: متوسط زمان مورد نیاز برای تهیه نان ۳۰ دقیقه و متوسط زمان مورد نیاز برای تهیه سیگار ۳ تا ۵ دقیقه است و این نشان دهنده این است که سیگار به راحتی در دسترس همه به ویژه جوانان قرار دارد.

او با اشاره به اینکه یکی از نگرانی های موجود مواد افزودنی به تنباکوها و توتون‌های مواد دخانی به ویژه قلیان هاست می‌گوید: در برخی از این تنباکوها ۸۰ درصد مواد اسانس و شیمیایی وجود دارد که توسط افراد سودجو به آنها افزوده شده و موجب ایجاد انواع بیماری‌ها در افراد می‌شود.

مصرف ماده مخدر شیشه با قلیان

دکتر صادق نیت به مشاهده شدن مواردی از مصرف ماده مخدر شیشه با کشیدن قلیان نیز اشاره می کند و می گوید: مواردی در بیمارستان‌ها ثبت شده است که نشان دهنده مصرف ماده مخدر شیشه از طریق کشیدن قلیان است که باعث ایجاد مسمومیت و بستری شدن افراد شده است.

او تاکید می‌کند: برخی به اشتباه گمان می‌کنند آب موجود در قلیان موجب تصفیه دود آن می‌شود در حالی که منبع آب در قلیان برای این تعبیه شده است که ذغال گداخته آن موجب سوزش گلوی افراد هنگام کشیدن قلیان نشود.

رییس مرکز سلامت و محیط کار از همه نهادها و سازمان‌ها برای کاهش مصرف مواد دخانی کمک می‌خواهد و می‌گوید: تمام دستگاه‌ها و مدیران موظف اند در خصوص کاهش مصرف مواد دخانی تلاش کنند و وزارت بهداشت تاکنون جلسات متعددی با اصناف، اماکن، شهرداری، ناجا و سایر دستگاه‌ها در این مورد داشته ولی در مواردی نظیر کاهش مصرف مواد دخانی در منازل باید خود مردم مشارکت کنند.

منبع : ایسکانیوز

مطالب مرتبط :

چه بیماری هایی ازطریق قلیان منتقل می شود؟

کشیدن قلیان چه سرطانی به همراه دارد؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ