پولیپ روده بزرگ یک رشد خوشخیم شبیه یک انگور واقع بر یک ساقه یا به صورت مسطح واقع بر پوشش درونی روده بزرگ. پولیپ به صورت منفرد یا گروهی بروز میکند. بیشتر پولیپ های روده سرطانی نیستند اما بعضی از آن ها می توانند به سرطان روده بزرگ تبدیل شوند. البته سال های زیادی طول می کشد تا پولیپ به سرطان تبدیل شود. همچنین افراد بالای 50 سال بیشتر در معرض ابتلا به پولیپ روده هستند به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند انجام آزمایشات غربالگری سرطان روده برای هر افراد 50 ساله و بیشتر که در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان هستند، ضروری است. این در حالی است که پیدا کردن و خارج کردن پولیپ ها از بدن، از ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگیری می کند.
به طور کلی آزمایش مدفوع، کولونوسکوپی (با فرستادن یک لوله باریک و دوربیندار از طریق مقعد به داخل روده بزرگ، پولیپ های روده دیده می شوند. کولونوسکوپی در حقیقت آندوسکوپی روده بزرگ است. پزشک همچنین می تواند از طریق کولونوسکوپی، پولیپ ها را از روده خارج کند) و سیگموئیدوسکوپی از جمله روشهای تشخیصی پلیپ روده بزرگ است. پزشکان معمولا پولیپ های روده را از بدن خارج می کنند زیرا برخی از آن ها می توانند به سرطان روده تبدیل شوند. همچنین بیشتر پولیپ ها با روش کولونوسکوپی برداشته می شوند. اگر هم پولیپ بزرگ باشد، شاید نیاز به عمل جراحی داشته باشد.
در صورت وجود سابقه قبلی پولیپ، بررسی منظم با سیگموییدوسکوپی (روشی برای بررسی راست روده و قسمت تحتانی کولون با یک وسیله نوری با چراغی در نوک آن) حداقل سالی یکبار یا بیشتر بنا به تصویه پزشک، ضروری است اما به طور کلی روش خاصی برای پیشگیری افرادی بدون سابقه قبلی شخصی یا خانوادگی وجود ندارد.
علت بروز پلیپ روده بزرگ ناشناخته است اما بر اساس بررسیها به ارث بردن یک ژن خاص خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. افرادی که این ژن خاص را دارند، بیشتر از بقیه دچار پولیپ هایی می شوند که به سرطان روده تبدیل می گردند. عواملی که خطر ابتلا به پولیپ روده بزرگ را افزایش می دهند، عبارتند از:
- بدون علامت (معمولاً)
- خونریزی مقعدی (گاهی)
- ترشج بلغمی از مقعد (گاهی)
- کرامپ یا درد شکمی
تغییرات بدخیمی تقریباً در یک درصد پولیپهای روده بزرگ دیده میشود. البته در صورتی که بیماری درمان نشود میتواند پیشرفت کند و درمان با مشکل مواجه شود. اگر هم یک بار دچار پولیپ روده شوید، به احتمال زیاد مجددا دچار آن خواهید شد. در صورتی که پولیپ های خود را درآورده باشید، باید به طور منظم تحت نظر پزشک بررسی و آزمایش شوید تا اگر پولیپ دیگری دارید، معلوم شود. در عین حال از پزشک بپرسید چند مدت یک بار نیاز به آزمایش دارید.