بیماری دیورتیکولی دیورتیکولوز یا همان بیماری دیورتیکولی عبارت است از وجود بیرونزدگیهای کوچک کیسه مانند (دیورتیکول) در دیواره روده بزرگ. وجود این دیورتیکولها ممکن است علامتی به همراه نداشته باشد. دیورتیکولیت نیز یعنی التهاب دیورتیکول. دیورتیکولوز مسری یا سرطانی نیست. در 40%ـ30% افراد بالای 50 سال این دیورتیکولها وجود دارند. با گذشت هر دهه از زندگی به تعداد آنها افزوده میشود.
اگر علامتی وجود نداشته باشد، درمان معمولاً ضرورتی ندارد. در موارد خفیف، تغییر در رژیم غذایی و استفاده از نرمکننده مدفوع ممکن است کافی باشد. اجابت مزاج هر روز سر یک ساعت معین و اجتناب از زور زدن و کنترل مدفوع از نظر خونریزی و تغییر رنگ آن وبرای رفع
در حال حاضر نمیتوان از آن پیشگیری به عمل آورد، اما خطر را میتوان با رعایت موارد زیر کم کرد:
علل ناشناخته هستند، اما تا حدی ارثی است .شواهد تازه ارایه شده نشان میدهند که رژیم غذایی کم حجم حاوی مواد غذایی فرآوری و پالایش شده (غذاهای فرنگی) شاید در تشکیل دیورتیکول موثر است . به علت کم حجم بودن غذا، در قسمت سیگمویید روده بزرگ اسپاسم ایجاد میشود و فشار داخل این قسمت از رود بزرگ بالا میرود. سرانجام به علت وارد آمدن فشار زیاد، بافت پوششی داخل روده بزرگ به شکل کیسههایی کوچک از دیواره روده بزرگ بیرون میزند.
علایم دیورتیکولوز :
دیورتیکولوز تنها زمانی خطرناک به شمار میرود که عفونی شوند و شدیداً خونریزی کنند یا سوراخ شده و به بروز پریتونیت (عفونت و التهاب پرده صفاق، پرده پوشاننده سطح داخل شکم و احشاء) بیانجامند.