سرطان روده بزرگ

تعریف:

سرطان روده بزرگ (colon یا کولون) در روده بزرگ که پایین­ترین بخش دستگاه گوارش است، اتفاق می‌افتد. در واقع کولون طولانی ترین قسمت روده بزرگ است که وظیفه جداکردن آب و نمک از مدفوع را دارد. البته سرطان مقعد (رکتال یا rectal) در آخرین بخش‌های روده بزرگ اتفاق می‌افتد و گاهی اوقات به هردو این ها سرطان های کولورکتال (colorectal cancers) گفته می‌شود. اغلب موارد سرطان روده بزرگ با انبوهی از سلول‌های خوش خیم و غیر سرطانی پولیپ آدنتومی (بواسیر لحمی) شروع می‌شوند. در گذر زمان بعضی از انواع این پولیپ ها تبدیل به سرطان می‌شوند. پزشکان برای شناسایی این پولیپ ها و پیشگیری از تبدیل این پولیپ ها به سرطان، پیشنهاد می‌کنند که فرد به طور منظم اقدام به تست های غربالگری کند.

درمان:

سرطان کولون معمولا با معاینه راست‌روده، بروکتوسکوپی، کولونوسکوپی و آزمایش خون تشخیص داده میشود. به‌طور کلی سه روش درمانی جهت درمان سرطان روده بزرگ وجود دارد که شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمی‌درمانی است. روش درمانی دیگری وجوددارد که در آن از روش‌های بیولوژی استفاده می‌شود. البته استفاده از این روش‌ها در حد مطالعات بالینی است.

پیشگیری:

شما می‌توانید با رعایت مواردی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهید و به نوعی از سرطان پیشگیری کنید. این موراد شامل:

عوامل:

با اینکه دانشمندان دلایل اصلی سرطان روده بزرگ (کولون) را کشف نکرده اند اما بعضی از موارد زیر ممکن است بتواند باعث ابتلا به سرطان روده بزرگ شود، این دلایل شامل:

علائم:

علایم سرطان کولون ممکن است شبیه به سایر علایم مثل عفونتها، تب، بواسیر و بیماری‌های التهابی روده باشد. بنابراین مراجعه به پزشک به منظور ارزیابی بهتر، لازم و ضروری است چراکه این بیماری در مراحل اولیه قابل درمان است. این علایم عبارتند از:

عوارض:

عوارض جانبی جراحی به محل تومور و نوع جراحی بستگی دارد. معمولاً در چند روز اول بعد از جراحی بیمار احساس ناراحتی دارد ولی معمولاً درد با دارو قابل کنترل است. البته مدت زمان بهبود بعد از عمل جراحی از بیماری به بیمار دیگر متفاوت است. گاهی نیز برای تکمیل روند درمانی پرتو درمانی و شیمی درمانی  توصیه میشود که با عوارضی مثل خستگی ، واکنش پوستی در محل برخورد اشعه با پوست، کاهش اشتها، عفونتها، ریزش موی موقتی، زخمهای دهانی و کمخونی است. متاسفانه زمانی که بیماری دیر تشخیص داده میشود و درمان به تعویق می افتد، احتمال متاستاز و مرگ افزایش می­یابد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
نظر خود را بنویسید