هماتوم اپیدورال

تعریف:

طور کلاسیک هماتوم اپیدورال به دنبال ضربه‌ای روی می‌دهد که منجر به شکستگی جمجمه و دوره کوتاهی از عدم هوشیاری باشد. در هماتوم اپیدورال بیمار بعد از ضربه دچار بیهوشی موقت می‌شود و بعد ممکن است در فاصله‌ای هیچ علامتی نداشته باشد. به همین دلیل باید برای هر بیماری که پس از ضربه به سر مدتی بیهوش شده است، سی‌تی‌اسکن انجام شود و در صورت خونریزی داخل مغز باید جراحی اورژانسی صورت بگیرد.

درمان:

مطمئن‌ترین راه تشخیص هماتوم اپیدورال، انجام CTاسکن یا آنژیوگرافى و رتبرال است. البته این نوع هماتوم به عنوان یک وضعیت فوق العاده اضطراری در نظر گرفته می شود و درمان شامل ایجاد سوراخ در جمجمه، خارج کردن لخته و کنترل ناحیه خونریزی است.

پیشگیری:

هر عاملی که از ضربه شدید به سر پیشگیری کند مانع از بروز هماتوم اپیدورال می­شود.

عوامل:

علت هماتوم اپیدورال، ضربه شدید به سر و پارگى سینوس‌هاى عرضى یا پارگى ورید‌هایى است که به سینوس‌هاى فوق مى‌ریزند. هماتوم اپى‌دورال مى‌تواند پس از یک آسیب خفیف مغزى نیز روى دهد.

علائم:

در این عارضه مقداری خون در فضای اطراف پرده دورا یا سخت شامه جمع میشود. البته خونریزی در ابتدا مشکلی برای بیمار ایجاد نمیکند ولی بعد از مدتی با افزایش خونریزی و فشار توده تجمع یافته خون، موجب بروز سردرد و علائم عصبی به علت فشار هماتوم به ریشه های عصبی میشود.

عوارض:

میزان مرگ ‌و میر ناشى از هماتوم اپى‌دورال به 30 تا 50درصد مى‌رسد. این موارد به‌ویژه شامل بیمارانى است که تشخیص گسترش هماتوم داخل جمجمه‌اى با تأخیر صورت گرفته است.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
نظر خود را بنویسید