گواتر

تعریف:

گواتر به معنای بزرگی غده تیروئید است. در برخی موارد، همزمان با بزرگ‌شدن اندازه غده، تیروئید دچار کم‌کاری و پرکاری می‌شود و البته در بسیاری موارد، این غده با وجود بزرگ‌شدن اندازه، هیچ‌گونه اختلال عملکرد ندارد. در عین حال، وقتی غده تیروئید بیش از حد بزرگ شود، به نوعی جلوی گردن برجسته می‌شود و ممکن است توجه اطرافیان را جلب کند.

درمان:

اگر در خانواده و نسلهای گذشته شما، کسی به گواتر مبتلا بوده است ضرورت دارد به پزشک مراجعه کنید و مورد معاینه وآزمایش قرار بگیرید زیرا اگر این بیماری به موقع تشخیص داده شود، زودتر درمان می شود. گواترهای ساده و معمولی با مصرف قرصهای لووتیروکسین و یا قرص تیروئید درمان میشوند اما در گواتر سمی قرص متی مازول مفید است. گواتری که به درمان دارویی پاسخ ندهد و همراه با علایم فشاری باشد یا بزرگی آن از نظر زیبایی ناراحت کننده باشد باید به وسیله جراحی برداشته شود.

پیشگیری:

  • تهیه نمک یددار و توزیع آن بین مصرف کـنندگان بهترین روش پیشگیری از بزرگ شدن گواتر است. در واقع نمک یددار جنبه درمانی نداشته و به منظور پیشگیری استفاده می‌شود.
  • رساندن ید به بدن با مصرف مواد غذایی حاوی ید مثل ماهی

عوامل:

ارث ، کمبود ید در مواد غذایی، مصرف بیش از اندازه غذاهایی مانند شلغم ، کلم، گل کلم ، کاساوا ، چغندر و ... در بروز بیماری گواتر موثر است.

علائم:

خستگی عمومی و ضعف، عدم تحمل سرما، یبوست، گرفتگی صدا، صورت پف کرده، رنگ پریده از علایم عمده گواتر هستند و در آزمایش خون در افراد بالغ کم‌خونی نیز مشاهده می‌شود. اگر اندازه هر لوب تیروئید به طور واضحی قابـل تشخیص و بزرگتر از بند آخر انگشت خود شخص باشد گواتر واضح در کار است. بر اساس تقسیم بندی سازمان بهداشت جهانی گواتر به 4 درجه تقسیم می‌شود:

عوارض:

این عارضه شایع ترین ناهنجاری تیرویید و ناشی از بزرگی غده تیرویید است و بیشتر بیماران مبتلا به گواتر دارای عملکرد طبیعی غده تیرویید هستند اما ممکن است که دچار کم کاری و یا پر کاری غده تیرویید نیز باشند. گواتر معمولا درد ندارد و مشکل عمده بیماران در اغلب موارد تورم گردن یا علایم انسدادی است. در عین حال، گواتر بزرگ می توانند مشکلات بلع، مشکلات تنفسی و خشونت صدا ایجاد کند؛ البته خشونت صدا بیشتر نشانه سرطان تیویید است تا یک گواتر ساده.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
نظر خود را بنویسید