در حال حاضر، سونوگرافی به عنوان یک روش بیخطر، غیرتهاجمی، دقیق و مقرون به صرفه در زمینه ارزیابی جنین شناخته میشود. این فناوری به یکی از مهمترین ابزارهای تشخیصی در عرصه زنان و زایمان تبدیل شده و نقش مهمی در مراقبت از زنان باردار ایفا میکند.
سونوگرافی در زمینههای زیر کاربرد دارد:
1. تشخیص و تایید بارداری
ساک حاملگی در هفته چهارم و ساک نطفه در هفته پنجم از دوره بارداری قابل مشاهده خواهند بود. جنین پس از گذشت پنج هفته و نیم قابل مشاهده و اندازهگیری است. وضعیت قرارگیری جنین در داخل رحم نیز از طریق سونوگرافی قابل بررسی خواهد بود.
2. خونریزی واژن در اوایل بارداری
خونریزی واژن در اوایل بارداری یکی از نشانههای زنده بودن جنین است. ضربان قلب جنین در هفته ششم از دوران بارداری محسوس بوده و در هفته هفتم کاملا قابل تشخیص خواهد بود. اگر این علائم به وضوح مشاهده شوند، احتمال بارداری بیش از 95 درصد خواهد بود.
ضربان قلب جنین در دورههای مختلف حاملگی متفاوت است. ضربان قلب عادی در هفته ششم در حدود 90 تا 110 ضربان در دقیقه (BPM) خواهد بود؛ در هفته مهم، این تعداد به 140 تا 170 ضربان در دقیقه میرسد. کندکاری قلب (کمتر از 90 ضربان در دقیقه) در هفتههای پنجم تا هشتم از دوره بارداری، خطر مرگ جنین را افزایش میدهد.
بیشتر زنان از روز چهاردهم بارداری به بعد تخمکگذاری نمیکنند؛ بنابراین، یافتههای حاصل از اسکن اولیه باید با دقت و احتیاط بیشتری بررسی شوند. تشخیص مرگ جنین از طریق انجام پیاپی سونوگرافی و بررسی میزان رشد جنین صورت میپذیرد.
(منبع: webmd)
قبل از سونوگرافی چه آمادگی لازم است ؟