یک تحقیق جدید نشان میدهد که سیترونلال میتواند رشد سلولهای سرطانی از جمله سرطان کبد را متوقف کند. محققان دانشگاه رور بوخوم میگویند ترپن (یکی از اجزاء اصلی اسانسها) میتواند رشد سلولهای سرطانی را کند یا متوقف سازد.
یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی پروفسور «هانس هات» مکانیزم مولکولی نحوهی کند شدن رشد سلولها به کمک سیترونلال را بررسی کردند. سیترونلال مادهای شیمیایی باعث عطر خاص لیمو است. در این تحقیق مشخص شد که گیرندهی بویایی OR1A2 در متوقف ساختن تکثیر سلولهای سرطان بسیار مهم است.
محققان توضیح میدهند: ترپن میتواند با فعال ساختن گیرندههای بویایی باعث ایجاد تغییراتی در سلولها شود. اغلب گیرندههای بویایی در بینی قرار دارند، اما ثابت شده است که این گیرندهها در تمامی بافتهای انسان از جمله پوست، پروستات و اسپرم نیز یافت میشوند.
کشفی که جایزهی نوبل سال 1991 به خود اختصاص داد مشخص نمود که بیش از 100 ژن در تولید گیرندههای بویایی مشارکت دارند. از آنجاییکه این گیرندهها در سرتاسر بدن وجود دارند، محققان کنجکاو بودند که بدانند آیا ترپنها میتوانند بر روی سلولها سرطانی تأثیر بگذارند. برای آزمایش این نظریه، دکتر هات و تیم او از مدل سلولی HCC (شایعترین نوع تومور کبدی) استفاده نمودند.
دانشمندان این سلولها را در معرض ترپنهایی با غلظت مختلف قرار داده و واکنشها آنها را تحت نظر گرفتند. نتیجه این بود که دو ترپن (سیترونلال و سیترونلول) از یازده ترپن آزمایش شده باعث افزایش غلظت کلسیم در سلولها شدند.
محققان موفق شدند نشان دهند که گیرنده بویایی OR1A2 موجود در کبد عامل شناسایی رایحهی مرکبات و واکنش مولکولی متعاقب آن است. وقتی محققان قابلیت تولید OR1A2 توسط سلولها را از بین بردند، دیگر هیچ واکنشی نسبت به ترپن دیده نشد. محققان همچنین توانستند مسیر مخابره پیغام توسط اجزاء ترپن برای افزایش غلظت کلسیم داخل سلول و در نتیجه کاهش رشد سلولی را پیدا کنند.
(منبع: webmd)
آیا تشخیص زود هنگام سرطان کبد ممکن است؟