بر اساس تحقیقی که بر روی موشها انجام گرفت مواد خوراکی سرشار از چربیهای اشباع شده سبب افزایش لیپاز لایه درون رگی (EL)، آنزیمی که با تصلب شرایین مرتبط است، میشوند اما چربی غیراشباع امگا-3 موجب کاهش این آنزیم میشود.
یافتههای این تحقیق نشان میدهند که تصلب شرایین با آنچه میخوریم در ارتباط است. این تحقیق همچنین میتواند منجر به کشف شیوههای جدیدی برای پیشگیری از بیماری قلبیعروقی شود.
علاوه بر این، تحقیق یاد شده ارتباط بین رزیگلیتازون (دارویی برای دیابت نوع 2) و مشکلات قلبی را نیز مشخص کرد.
لیپاز لایه درون رگی، همانند دیگر لیپازها، از لحاظ کارکردی برای متابولیسم لیپوپروتئین کلیدی است. لیپوپروتئینها چربیهای پیچیده (لیپید) و پروتئین هستند. لیپاز لایه درون رگی توسط نوعی از سلولهای سفید خون به نام «ماکروفاژ» و همچنین دیگر سلولهای موجود در شریانها تولید میشوند.
تحقیقات قبلی ارتباط بین لیپاز لایه درون رگی و التهاب و همچنین تصلب شرایین را نشان داده بودند. اما بر اساس گفتههای سرپرست این تحقیق، دگتر «ریچارد دکلبام» از مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا، تا به امروز تأثیر چربیهای خوراکی در لیپاز لایه درون رگی مشخص نشده بود.
در این تحقیق جدید، به نوعی از موشها که نسبت به تصلب شرایین مستعد بودند ایکوزاپنتانوییک اسید (نوعی امگا-3 که در روغن ماهی و مواد خوراکی دیگر یافت میشود) یا پالمیتیک اسید (نوعی رایج از چربیها اشباعشده) داده شد.
محققان پس از 12 هفته موشها را بررسی نمودند. لیپاز لایه درون رگی موشهای که با رژیم غذایی سرشار از چربیها اشباع شده تغذیه شده بودند افزایش یافته و در آنها تغییرات مضری مشاهده شد که از عوامل التهابی هستند.
از طرف دیگر، لیپاز لایه درون رگی موشهایی که چربی غیراشباع دریافت کرده بودند بسیار کاهش یافته و رژیم غذایی آنها در مورد عوامل التهابی نیز مفید واقع شد.
(منبع: mayoclinic)
برای پیشگیری یا بهبود تصلب شرایین چه باید کرد؟