الودکتر-ایران بعد از عربستان، دومین مصرف کننده لوازم آرایشی در خاورمیانه به حساب میآید. این موضوع باعث شده است سودجویان بسیاری با راهاندازی کارگاههای غیرمجاز اقدام به تولید لوازم آرایشی تقلبی و نامرغوب کنند. در گذشته خبر وجود سرب در مواد آرایشی بود که تیتر یک مطبوعات و رسانهها را از آن خود کرد. اما امروزه سرب از سر زبانها افتاده و به جای آن پوست و ضایعات مرغ خبرساز شده است. چندی پیش در فضای مجازی، خبر و تصاویری منتشر شد مبنی بر اینکه در تولید مواد اولیه لوازم آرایشی از پسماندهای مرغ استفاده میشود. در این تصاویر دیگهای بزرگی به چشم میخورد که چند کارگر به صورت غیر بهداشتی مشغول جوشاندن پوست، غضروف و دیگر ضایعات مرغ در آنها بودند. اما عکسها به همین دیگها ختم میشد و مراحل بعدی به تصویر کشیده نشده بود. حال شک بر این است که آیا واقعا چنین اقدامی انجام می شود و یا اینکه قصد از انتشار این خبر صرفا تشویش اذهان عمومی بوده است؟ آیا اصلا استفاده از چربیهای حیوانی در تولید لوازم آرایشی بهداشتی اقدامی غیر مجاز است و یا کارجانجات معتبر نیز از این مواد بهره میبرند؟ دکتر رویا تالاری، رئیس اداره نظارت و ارزیابی تولید فرآوردههای آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو به این سوالات پاسخ میدهد. در ادامه نیز به عوارض پوستی استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب اشاره خواهیم کرد.
مواد اولیه لوازم آرایشی از کجا میآید؟
مواد اولیه مورد استفاده در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی از دو طریق تهیه میشود. این مواد یا تولید داخل و یا وارداتی هستند. اگر تولید داخل باشند باید حتما پروانه ساخت را از سازمان غذا و دارو دریافت کنند. مواد وارداتی نیز باید دارای مجوز ترخیص بهداشتی باشند. در هر دو حالت، بررسیهای لازم انجام می شود و بعد مجوز و پروانه صادر میشود. اما مواد آرایشی که به صورت زیرزمینی و بدون نظارت سازمان غذا و دارو تولید میشوند، غیر بهداشتی هستند. بزرگترین تقلب در این زمینه، استفاده از مواد صنعتی بدون مجوز در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی است.
استفاده از چربی حیوانی مجاز است اما به یک شرط
خبری که در اینترنت درباره استفاده از پوست و ضایعات مرغ در تولید مواد اولیه لوازم آرایشی انتشار یافته است را به شخصه ندیده ام. درکل اگر محل تولید مواد اولیه لوازم آرایش، دارای مجوز بهداشتی باشد مشکلی نخواهد داشت و تولید کنندگان میتوانند فرآوردههای خود را به کارخانجات لوازم آرایشی بفروشد. سازمان غذا و دارو به طور مرتب محل خرید و فاکتورهای خرید مواد اولیه آرایشی و بهداشتی کارنجات را مورد بررسی قرار میدهد. استفاده از چربی حیوانی هم به صورت بهداشتی در تولید لوازم آرایشی بهداشتی انجام میشود. اما در این زمینه معمولا از چربی مرغ استفاده نمیشود بلکه بیشتر پیه بهداشتی گوسفند و گاو به کار میرود؛ آن هم فقط در صابون.
تقلب در برچسب اصالت بسیار دشوار است
لوازم آرایشی مجاز دارای برچسب اصالت از طرف سازمان غذا و دارو هستند. بروی این برچسب یک کد، شماره پیامک، شماره تلفن گویا و آدرس سایت اینترنتی ذکر شده است. اگر کد مذکور را از طریق پیامک، تلفن یا اینترنت وارد شبکه کنید، اطلاعاتی همچون اعتبار، تاریخ تولید، تاریخ انقضا و … محصول در اختیارتان قرار میگیرد. پس حتما لوازم آرایش را از مراکز معتبر خریداری کرده و به برچسب اصالت روی آن توجه کنید. البته فقط نباید به موجود بودن برچسب اکتفا کرد بلکه باید حتما اصالت کد آن را از راههای ذکر شده پیگیری کنید. تقلب در برچسبهای اصالت سازمان غذا و دارو بسیار دشوار است و روز به روز سختتر میشود. در گذشته نیز مشکلاتی در سیستم برچسب گذاری وجود داشت که گاه باعث میشد کد مذکور معتبر اعلام نشود. اما امروزه تمامی این مشکلات برطرف شدهاند و میتوانید به محصولات دارای برچسب اصالت اعتماد کنید.
ادامه این گزارش خواندنی را می توانید در شماره 148 مجله سیب سبز که از اول دی ماه روی کیوسک است بخوانید.
اکرم شکری
ممنون بخاطر مطالب واگاهی دادند