به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه سایه، دغدغه و دلمشغولیهای فرزند دار شدن برای زوجهای جوان از همان ابتدا که تصمیم به بچه دار شدن میگیرند وجود دارد؛ نگرانیهای متفاوت اقتصادی و اجتماعی. در شروع این دل مشغولیها زایمان را میتوان جزو اولین قدمها برای ورود به دنیای پر استرس و البته متفاوت و زیبای نقش پدر و مادری دانست. زایمان به علتهای مختلف اقتصادی و علمی در کشور ما در اکثر موارد برای مادرها سوالهایی را پیش میآورد که انتخاب زایمان طبیعی یا سزارین، کدام درستتر است؟ این انتخاب حق طبیعی هر مادر است شاید اگر از یک پزشک این سوال پرسیده شود که بدون در نظر گرفتن جوانب اقتصادی، کدام راه درستتر است پاسخ او زایمان طبیعی باشد. در اکثر کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه نیز تشویق به انتخاب زایمان طبیعی و دادن برنامههای مشخص به مادران به منظور ایجاد توانایی برای زایمان طبیعی مسئلهی مورد توجه متخصصان زنان است. این را هم باید در نظر داشت که سزارین محصول علم دنیای جدید است و لزوم برای استفاده از این راه در شرایط خاص از جمله عدم تطابق سرجنین بالگن مادر، تغییرات بارز در تعداد ضربان قلب جنین، طرز قرار گرفتن غیر عادی جنین، مشکلات مربوط به جفت و بند ناف و… وجود دارد. اما به هر روی در جهان تحقیقات متفاوتی در این زمینه انجام میشود که تا حد امکان نوزادان با زایمان طبیعی قدم به این دنیا بگذارند.
در فرهنگ ما موانع و کلیشههای ذهنی در این زمینه وجود دارد که به علت کمبود آگاهی همچنان به قوت خود باقی ماندهاند از جمله ترس از درد زایمان طبیعی که عدهای آن را درد غیرقابل تحملی میدانند و مواردی ازین دست همچنان به عنوان عواملی است که باعث شده گرایش به سزارین بیشتر شود، علت دیگر افزایش تعداد سزارین، خود بیماران هستند. متأسفانه برخی از خانمها سزارین را یک مد میپندارند و فکر میکنند که هر کس مدرنتر یا امروزیتر است باید سزارین شود. برخی هم فکر میکنند سزارین برای نوزادشان بهتر است، چراکه فشار برروی سر بچه وارد نمیشود! پزشکان به چنین خانمهایی تذکر دادهاند که همین فشاری که جنین تحمل میکند برای او حتی مفید هم هست چراکه با حالت مکشی که ایجاد میکند ریههای او را پاک میکند و به همین علت است که نوزادان زایمان طبیعی مشکلات تنفسی کمتری دارند. .
همینطور که آمارها نشان میدهند در سالهای اخیر گرایش به سزارین در کشور بالا رفته و چند برابر استاندارد جهانی است و ایران را در ردیف دوم جهان بعد از برزیل از نظر آمار سزارین قرار داده که مدتی است مسئولین برآنند که مادران را به زایمان طبیعی ترغیب کنند. در این خصوص دکتر ابوالفضل مهدی زاده، رییس بخش زنان بیمارستان امیراکرم و استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران، یکی از مهمترین دلایل بالا بودن آمار سزارین در کشور را نامناسب بودن زایشگاهها و بخشهای زنان در بیمارستانهای مختلف میداند و معتقد است: «بیشتر زایشگاهها، به خصوص زایشگاههای دولتی کشور ما در شأن یک بانوی ایرانی نیست و خانم بارداری که برای زایمان به آنها مراجعه میکند، نه محیط مناسب و در خور شأن خود را مییابد و نه رفتار مناسبی از کارکنان میبیند.«
وی می افزاید:.» تایید براین مسئله را زمانی به خوبی درک میکنیم که برخی آمارها نشان میدهند روش زایمان ترجیحی ۶/۵۷درصد ماماها و ۲/۶۲درصد متخصصان زنان و زایمان، سزارین است. .
از سوی دیگر مساله هزینههای زایمان طبیعی و سزارین نیز مطرح است، نرخی حدودا بین ۳ تا ۴ میلیون تومان در بیمارستانهای خصوصی برای سزارین و همین میزان برای زایمان طبیعی. البته اگر به این مقدار، نرخ کلاسهای توجیهی و ورزشی که برای زنان باردار مایل به زایمان طبیعی، توصیه میشود اضافه کنیم، هزینهها بسیار بیشتر میشود. در بیمارستانهای نیمه دولتی نیز بدون احتساب بیمه، نرخ زایمان سزارین حدودا ۲میلیون و ۲۰۰هزار تومان و زایمان طبیعی یک میلیون و۵۰۰هزار تومان است که اگر به این مقدار دستمزد پزشک یا به عبارتی همان زیرمیزی را اضافه کنیم، میبینیم شرایط متفاوت زیادی با بیمارستانهای خصوصی ندارند. علاوهبر این، در بیمارستانهای دولتی تا زمانیکه بیمار درد زایمان طبیعی را تحمل نکند و برای پزشک محرز نشود که زایمان به روش طبیعی امکانپذیر نیست، اجازه سزارین داده نمیشود.یک مسئله دیگر که قابل توجه است کمبود امکانات برای زایمان طبیعی در بیمارستانهای دولتی است.
اعظم السادات موسوی، رییس انجمن زنان و زایمان معتقد است: «با وجود افزایش آمار زایمان طبیعی در کشور و بالا رفتن فرهنگ بانوان در این زمینه امکانات برای زایمان طبیعی در بیمارستانهای دولتی مطلوب نیست. بیشترین کمبودی که در حال حاضر وجود دارد، امکانات زایمان بیدرد است که در حد مطلوب ایجاد نشده است و بعد مانیتورینگ جنین است که با توجه به اینکه خیلی تجهیز مهمی است، اما نواقصی در این زمینه وجود دارد.» .
در هر صورت انتخاب این روش به عهده مادران است اما در وهلهی نخست این مسئله بسیار حائز اهمیت است که مسئولین قبل از تبلیغات در این زمینه ابتدا شرایط و امکانات موجود را از همه جوانب بررسی کنند و به رفع کاستیها بپردازند تا پزشکان نیز نسبت به این مسئله متعهدتر باشند و با راهنماییهای درست و توصیههای پزشکی، تغذیهای و ورزشی برای داشتن زایمان بدون درد به مادران کمک کنند تا در صورت نداشتن شرایط خاص زایمان طبیعی را انتخاب کنند که در نتیجه اینها مادران نیز با اعتماد و آسودگی خاطر بتوانند آگاهانه انتخاب درستی برای خود داشته باشند و شنیدن صدای گریه و دیدن اولین لبخند فرزندشان برای آنها همراه با آرامش باشد.
منبع: سلامت نیوز