آزمایشهای معمول HIV کدامند؟

jalalvand
راه های مختلفی برای تشخیص ویروس ایدز( HIV ) وجود دارد که رایج ترین آن، اندازه گیری آنتی بادی تولید شده توسط بدن بر علیه این ویروس محسوب می شود، این نوع روش تشخیصی استاندارد جهانی «الایزا» نام دارد که در بانک های خون ، سازمان های انتقال خون و بیمارستان ها مورد استفاده قرار می گیرد.

آزمایش الایزا به صورت مستقیم به جست وجوی ویروس در خون نمی پردازد و میزان پادتن هایی (آنتی بادی زمانی که ویروس وارد بدن می شود یک ماده شیمیایی خاص بر علیه ویروس در بدن تولید خواهد شد. پادتن ها در واقع واکنش بدن در برابر ویروس هستند.) که بدن شخص آلوده برای مقابله با ویروس تولید کرده است را اندازه گیری می کند.

اگر نتیجه این نوع آزمایش مثبت باشد، تست اختصاصی تری باید انجام شود که به آن روش «وسترن بلات» یا PCR می گویند این روش به صورت مستقیم، ویروس را در خون جست و جو می کند. اگر نتیجه این تست اختصاصی مثبت شود، عفونت به صورت قطعی تایید می شود و فرد به ویروس ایدز مبتلاست.

این تست نسبت به الایزا اختصاصی تر است و حساسیت کمتری دارد. آزمایش وسترن بلات یک آزمایش نسبتا گران محسوب می شود ضمن اینکه انجام آن نیز مشکل است به همین دلیل به ندرت به عنوان اولین آزمایش از آن استفاده می کنند و تا زمانی که آزمایش الایزا مثبت نشده باشد، این آزمایش را به کار نمی برند.

وجود پادتن مساوی با ابتلا به ویروس

برای انجام آزمایش تشخیصی ویروس ایدز، باید در ابتدا یک نمونه خون از فرد گرفته شود. خون گرفته شده با دور بالا، دور اندوده (سانتریفیوژ) خواهد شد که بدین ترتیب سرم خون از اجزاء جامد آن (مثل سلول های خون) جدا می شود.

بعد از این کار ماده معرف الایزا را به سرم اضافه می کنند که محلول را رنگی خواهد کرد (آزمایش شیمیایی) و وجود پادتن های ایجاد شده بر علیه ویروس ایدز، به این شکل مشخص می شود. چنانچه بدن فرد پادتن علیه ویروس ایدز تولید کرده باشد، شخص به ویروس ایدز مبتلاست.

البته گاهی در موارد نادر، برای تولید آنتی بادی به 6 ماه زمان نیاز است و در موارد نادرتر بیش از 6 ماه طول می کشد تا آنتی بادی در بدن ساخته شود.

دوره پنجره ای را پشت سر بگذارید

اگر فردی قصد انجام آزمایش تشخیصی برای ویروس ایدز داشته باشد، باید دوره پنجره ای (window period) را پشت سر گذاشته باشد، این دوره فاصله زمانی ورود ویروس به بدن تا پیدایش آنتی بادی محسوب می شود، در صورتی که فرد در دوره پنجره ای آزمایش را انجام بدهد، تست منفی خواهد شد در حالی که در خون ممکن است سطح بالایی از ویروس وجود داشته باشد.

دوره پنجره ای در افراد مختلف، متفاوت است ولی به طور کلی بین دوهفته تا شش ماه به طول می انجامد به همین دلیل اولین آزمایش نباید زودتر از دو هفته بعد از رفتار جنسی پر خطر انجام شود.فرد در این دوره می تواند ویروس را از طریق خون ، ترشحات جنسی و شیرآلوده(مادر به کودک) ، به دیگران منتقل کند.

الایزا، آزمایشی خیلی دقیق

شاید این سئوال به ذهن خیلی از افراد برسد که آزمایش الایزا چه قدر دقیق است، الایزا یک آزمایش نسبتا ارزان و خیلی دقیق(اگرچه 100 درصد نیست) محسوب می شود. این آزمایش از سال 1366 که اولین مورد ابتلا گزارش شد تا به امروز مورد استفاده قرار می گیرد. برخی مراکز نتیجه آزمایش را زود و برخی دیگر دیرتر اعلام می کنند که این مسئله به دلایل متعددی بستگی دارد. یکی از این دلایل، متفاوت بودن روش های انجام آزمایش از لحاظ پروسه کار و زمان جواب دهی محسوب می شود. همچنین حجم کار آزمایشگاه یکی دیگر از دلایلی است که بر اعلام زمان نتیجه تاثیر می گذارد.

منبع: همشهری تندرستی

لینک مرتبط: درمان قطعی ایدز کشف شد!

گیاه شمعدانی؛ کلید نوینی برای درمان ایدز !

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ