محققین بیمارستان «جنرال ماسوچوست» آمریکا به دنبال تولید قلب های زیست مهندسی شده ای هستند که در هنگام پیوند، پس نزنند.
سالانه ۸۰۰ هزار نفر در سرتاسر جهان نیازمند پیوند قلب هستند که فقط ۳ هزار و ۵۰۰ عضو برای آنها وجود دارد و مهمتر از آن، مسئله عدم پذیرش عضو جدید در بدن گیرنده است که در بسیاری از موارد پیوند قلب توسط بدن شخص گیرنده پس زده می شود.
از این رو محققین بیمارستان «جنرال ماسوچوست» آمریکا در حال تحقیق بر روی روشی هستند که با برداشتن سلول های زنده قلب شخص اهدا کننده و جایگزین کردن آنها با سلول های متعلق به بدن شخص گیرنده بر روی عضو، موفقیت پیوند قلب را به ۱۰۰ درصد برسانند.
محققین آمریکایی قصد دارند با تولید سلول های بنیادی iPS از بدن شخص گیرنده، سلول های ماهیچه قلبی تولید کنند تا سیستم ایمنی بدن نسبت به عضو جدید واکنش تهاجمی نشان ندهد.
در واقع کاری که گروه تحقیقاتی بیمارستان «جنرال ماسوچوست» آمریکا در حال انجام دادن است، تبدیل عضو قلب پیوند شده از یک عنصر بیگانه به یک عضو قابل شناسایی برای بدن است تا آن را بپذیرد.
همچنین این تیم تحقیقاتی موفق به برداشتن سلول های زنده عضو ریه و کلیه موش و پستاندارن بزرگتر را با موفقیت انجام دهند که در آن سلول های جایگزین از خود بدن موش در عضو جدید قرار گرفت.
گام بعدی این محققین انجام این آزمایش بر روی قلب انسان بود که در آن با استفاده از روش نوین بازبرنامه ریزی کردن سلول های پوستی توسط «اسید ریبونوکلئیک پیام بر» توانستند سلول های بنیادی iPS تولید کنند. سپس از سلول های بنیادی iPS، سلول های ماهیچه قلبی تولید شد.
محققین آمریکایی سلول های زنده ۷۳ قلب که قابلیت پیوند زدن نداشتند را برداشتند و سلول های جدید تولید شده ماهیچه قلبی تولید شده را جایگزین کردند. در این شیوه سلول های تولید شده در بافت زایشی سه بعدی دیواره بطنی سمت چپ قلب که برداشته شده بودند دوباره بارور شدند.
نتیجه این آزمایش نشان داد که سلول های تولید شده توسط iPS شبیه به بافت نابالغ ماهیچه قلبی بودند و همچون بافت قلب عمل کردند.
منبع: مهر