ریچارد کراویتز، پروفسور دانشگاه کالیفرنیا و متخصص تشخیص افسردگی میگوید: “افسردگی همیشه به شکل ناراحتی شدید نیست. بیماران دوست ندارند که افسردگی را عامل بیماری خود بدانند، تاحدی به این دلیل که این امر را نشانه ضعف میدانند، اما دلیل دیگر این است که ارتباط بیماریهای دیگر با افسردگی را نمیدانند.”
او اضافه میکند که شناخت صحیح مشکل، کلید حل آن است. زیرا هرچه زودتر درمان شوید، بازگرداندن حالت روحی شاد و سلامت راحتتر است. در اینجا به ۹ نشانه حیرتانگیز و اخطاردهنده اشاره میشود که نباید نادیده گرفته شوند.
درد داشتن
افسردگی و درد دارای مسیرها و انتقالدهندههای عصبی مشترکی هستند. تحقیقات نشان میدهد حدود ۷۵% از افرادی که به افسردگی مبتلا هستند، از دردهای مکرر یا متوالی رنج میبرند. طبق بررسیهای یک گروه کانادایی که در journal Pain منتشر شد، احتمال ابتلا به درد شدید یا از کارافتادگی کمر و گردن در افرادی که افسرده هستند ۴ برابر بیشتر از افراد عادی میباشد. کراویتز اینگونه توضیح میدهد: “وقتی در شرایط منفی قرار دارید، نسبت به تغییرات بدنتان حساسترید، از اینرو هرگونه ناراحتی را با دقت بیشتری متوجه میشوید.” ممکن است دچار سردرد و معده درد شده یا بطور کلی نسبت به درد حساستر شوید. نتایج تحقیقی در سال ۲۰۰۸ که در بایگانی روانشناسی عمومی یافت میشود نشان داده که وقتی افراد افسرده درد را تجربه میکنند، مغز آنها احساسات بیشتر و مقاومت کمتری نشان میدهد، از اینرو آنها توانایی کمتری در مقابله با درد دارند.
لباستان به تنتان نمیرود.
دلیل این اضافه وزن چیست؟ شاید به خاطر مصرف بستنی در نیمهشب است، شاید هم به دلیل خوردن غذای سرد است، زیرا حوصله آشپزی و خریدکردن نداشتهاید. با اینکه غذا خوردن میتواند میزان ماده شیمیایی شاد کننده سروتونین در مغز را افزایش دهد، اما غذا خوردن احساسی در گذر زمان موجب اضافه وزن و احساس گناه و خجالت میشود، از سویی دیگر هیچ کمکی به رفع مشکلات پنهانی که موجب افسردگی شما میشود، نمی کند. تحقیق جدیدی در مجله چاقی نشان میدهد که استرس بالا و افسردگی، پیروی از روشهای موثر برای کاهش وزن را مشکل میکند. در مقابل برخی افراد در اثر افسردگی، کاهش وزن پیدا میکنند، زیرا افسردگی از اشتها میکاهد.
تندخویی
اگر کوچکترین ناراحتی موجب خشمتان میشود و کجخلقی عادت جدیدتان شده، ممکن است افسرده باشید. در تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ در مجله روانشناسی JAMA منتشر شد، ۵۴% از افراد افسرده احساس خشونت، ترشرویی، دعوا کردن، کمطاقتی و عصبانی بودن دارند. سیمون رگو، دکترای روانشناسی، پروفسور همکار در روانشناسی بالینی و علوم رفتاری در دانشکده پزشکی آلبرت انیشتین و مجری آموزش روانشناسی مرکز پزشکی مونتفیور میگوید: ”وقتی در نیمه خالی لیوان سیر میکنید، با اخلاق منفی بیشتری روبهرو میشوید، مثل کج خلقی، ناامیدی و خشم. شاید هنوز به اینجا نرسیده باشید، اما راه زیادی نخواهد بود”.
هیچ احساسی ندارید
احساسی ندارید؟ بیتفاوتید؟ بیحس هستید؟ رگو میگوید: “اغلب ما برای بیدارشدن از خواب در صبح انگیزهای داریم، این انگیزه ممکن است کار، ورزش، روابط اجتماعی یا آماده کردن صبحانه باشد. اما برای افراد افسرده این انگیزهها خشکیده است”. آنچه زمانی اشک به چشم و خنده بر لبانمان میآورد اکنون به سختی توجه مارا جلب میکند. اینگونه رفتار زامبی مانند از نشانههای بزرگ افسردگیست و شاید باعث شود در چشم افرادی که تا حالا دوستتان داشته و حمایتتان میکردند، سرد و دور و واپسگرا به نظر برسید.
مصرف نوشیدنی
اگر هر شب چندین لیوان نوشیدنی الکلی مصرف میکنید، احتمالا دلیل آن چیزی فراتر از یک روز سخت کاریست. تحقیقات نشان میدهد تقریبا یک سوم افراد افسرده، مشکل سوء مصرف الکل هم دارند. شاید نوشیدن یک لیوان از فشار روزانهتان کم کند اما لیوان دوم و سوم احساسات منفی را شدت میبخشد مثل خشم، نگرانی، تندخویی و افسردگی بیشتر. باید به این نکته توجه کرد: برای اینکه کسی درحال سوءاستفاده از الکل باشد لزوما نباید مبتلا به خشونت حاصل از مستی باشد.
از فیسبوک جدا نمیشوید…
شاید هم از قمار کردن و خرید کردن… درکل از انجام دادن هر کاری به صورت افراطی، مخصوصا کارهای اینترنتی. چندین تحقیق نشان داده افرادی که اعتیاد به اینترنت دارند و روابط اجتماعی مجازی آنها بیشتر از روابط حقیقی است، احتمالا افسرده هستند. آنها ممکن است ناتوان از همراه کردن دیگران با خود باشند یا از دنیای اینترنتی برای فرار از تفکرات و احساساتشان استفاده کنند. هرچند اعتیاد به اینترنت و افسردگی دو مشکل مجزا هستند اغلب باهم همراه میشوند. رگو می گوید : ” تلاش برای سرحال شدن موقت یک روش برای مقابله با افسردگی است”.
رویاپردازی
اخیرا بیش از حد خیالباف شدهاید؟ در فکر هنرپیشه شدن یا عشقی آتشین هستید یا فکر میکنید که بچه همسایه از بچه شما باهوشتر است یا اینکه چشم دیگران دنبال شماست؟ روانشناسان دانشگاه هاروارد نشان دادهاند وقتی ذهن ما در زمان حال متمرکز باشد بیشترین احساس خوشحالی را خوهیم داشت و وقتی ذهن ما مشغول باشد باعث میشود که ما خیالباف، نگران و غمگین باشیم. هرچند که رویاپردازی در یافتن راهحلهای خلاقانه برای رفع مشکلات موثر است، اما گاها این اتفاق در اثر ناراحتی هم پیش میآید.
نمیتوانید تصمیم بگیرید.
تحقیقی در دانشگاه کلمبیا نشان میدهد که ما در طول روز بیش از هفتاد تصمیم آگاهانه میگیریم و بیشتر آنها نیازی به فکر زیاد ندارند. کمی بیشتر بخوابیم یا بیدار شویم؟ لباس خواب خود را عوض کنیم یا نه؟ حلیم بخوریم یا تخم مرغ؟ تلویزیون تماشا کرده یا مطالعه کنیم؟ رگو میگوید: “وقتی افسرده هستیم فرایندهای تشخیصی برایمان سخت میشود. موضوعات کوچکی که معمولا به سادگی انجام میدهیم تبدیل به تصمیمی سنگین برای ما میشوند.”
موی خود را شانه نمیکنید.
حتی اگر از ابتدا هم اهل رسیدن به خود نبودهاید با افسرده شدن همین اندک توجه هم ازبین خواهد رفت. در تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ روی بیش از ۱۰۰۰۰ نفر انجام شد مشخص گردید که ۶۱% از آنها که در بهداشت دهان و دندان دچار مشکل بودهاند، از افسردگی رنج میبرند. هرچه مشکل دندان بیشتر، افسردگی شدیدتر! رگو میگوید: “این یک طیف است. غفلت از سلامتی و ظاهر تنها وقتی مشکلساز است که مربوط به افسردگی و یا از کارافتادگی باشد.” نهایتا توجه نکردن به ظاهر خود نشانه مهمی از وجود مشکلات در درونتان است.
اگر نگرانید مبادا افسرده شده باشید، ناراحتیهای خود را با یک متخصص درمیان بگذارید تا کمک لازم برای بهتر شدن حالتان را دریافت کنید.
منبع: healthmag.ir