دگزامتازون در یک نگاه
به نوشته دکتر مریم بهاری ساروی، “در دگزامتازون دارویی از دسته کورتیکواستروئیدها است و در بازار دارویی ایران به شکل قرص، آمپول و قطره عرضه میشود. کورتیکواستروئیدهایی مثل دگزامتازون، پردینوزولون و بتامتازون داروهایی هستند که مثل هورمونهای غده فوق کلیه عمل میکنند.
دگزامتازون و به طور کلی خانواده کورتیکواستروئیدها برای درمان بیماریهای مختلفی تجویز میشوند که التهاب (تورم، قرمزی، درد)، بیماریهای پوستی، بیماریهای خونی، بیماریهای چشمی، بیماریهای تیروئید، آلرژی و آسم، بیماریهای خود ایمنی مثل لوپوس و پمفیگوس، بیماریهای غده فوق کلیوی، شوک آنافیلاکتیک (شوک ناشی از حساسیت)، روماتیسم مفصلی و بعضی از انواع سرطانها از آن جمله است.”
موارد سوءمصرف
در سالهای اخیر مصرف دگزامتازون به طور بیرویه در ایران افزایش داشته است. براساس آمارهای ارائه شده در سال گذشته دگزامتازون درصدر داروهـــای تجــــویز شده در کشور قرار داشته است.
شاید دلیل پرطرفدار بودن این دارو این باشد که در سالهای گذشته، دگزامتازون به یکی از انواع داروهای دوپینگ رایج در باشگاههای بدنسازی تبدیل شده است و باعث افزایش وزن کاذب میشود، هر چند این افزایش وزن ایجاد شده حاصل از تجمع آب و مایعات در بدن است و هیچ تاثیری در افزایش حجم عضلات و توان ورزشکار ندارد و حتی مصرف منظم آن به کاهش توده عضلانی شخص منجر میشود.
از دیگر موارد سوءمصرف داروی دگزامتازون میتوان به استفاده از آن برای رفع علائم سرماخوردگی و حساسیتهای ساده و کاهش دردهای عضلانی اشاره کرد که تاثیری موقت در درمان آنها دارد. توصیه میشود برای رفع علائم سرماخوردگی از دگزامتازون استفاده نکنید، چراکه این دارو با تضعیف سیستم ایمنی بدن زمینه را برای تشدید بیماریهای عفونی فراهم کرده و طول مدت بیماری را افزایش میدهد.
عوارض جانبی
دگزامتازون هم مثل هر داروی دیگری اثرات و عوارض جانبی خود را دارد و این عوارض جدی است. باید دگزامتازون را قاتل استخوانها دانست، چرا که بزرگترین عارضه آن پیشگیری از رسوب کلسیم در استخوان و ایجاد پوکی استخوان است.
همچنین دگزامتازون روی سیستم گوارشی تاثیر میگذارد و باعث بروز مشکلاتی از قبیل نفخ، زخمهای مری و معده میشود. افزایش فشار چشم، آب مروارید و گلوکوم (آب سیاه) از عوارض دیگر مصرف زیاد این داروست. مصرف بالای این دارو با تاثیر بر سیستم قلبی ـ عروقی، به افزایش قند خون منجر میشود و در نتایج آزمایشی اختلال ایجاد میکند.
توجه داشته باشید که این دارو و همخانوادههای آن باعث چاقی، اختلالات قاعدگی و پرمویی در خانمها هم میشود. بهتر است در صورت مشاهده مشکلاتی مثل تورم در صورت و قوزک پا و همچنین مدفوع سیاه، قیری رنگ و عفونی که بیش از چند روز طول میکشد، پزشکتان را در جریان قرار دهید.
لطفا ادامه مطلب را در قتل استخوان ها به وسیله آمپول دگزامتازون (قسمت اول) بخوانید.
منبع: روزنامه سیب جام جم
لینک مرتبط: از عوارض آمپول دگزامتازون چه می دانید؟
خانم 32 ساله هستم پزشک برایم کرم کورتون تجویز کرده آیا استفاده از کورتون روی پوست عوارض دارد؟