لق شدن دندانها در بزرگسالی
زمانی که باکتریهای طبیعی موجود در دهان بیش از حد عادی تکثیر یابند، در وهله اول التهاب لثه را ایجاد میکنند. اگر این ناراحتی تشخیص و درمان نشود، بتدریج موجب کاهش و تحلیل استخوان محافظ دندان شده و عفونت لثه بروز خواهد کرد. دندانها حتی اگر کاملاً هم سالم باشند اما مراقبت کافی نشوند، ممکن است لق شده و بیفتند.
عوامل بروز و تشدید لق شدن دندانها
علل متعددی در بروز این مشکل نقش دارند. بعضی از بیماران دچار پیش زمینه ژنتیک عفونت لثهها هستند که لازم است این افراد از نظر وضعیت سلامت خانوادگی بررسی شوند. رعایت بهداشت دهان و دندان به طور قطع میتواند خطرات بروز عفونت لثهها را کاهش دهد. گرچه جرمهای دندان به طور مستقیم عامل بروز بیماری نیستند، اما محیط مناسبی برای رشد و تکثیر باکتریها فراهم میکنند.
سلامت عمومی فرد نیز نقش مهمی در این باره دارد. به عنوان مثال افراد دیابتی بیش از دیگران در معرض این بیماری قرار دارند. البته عفونت دندان بر وضعیت سلامت عمومی نیز تأثیر میگذارد و بخصوص افراد مبتلا به ناراحتیهای قلبی عروقی، دیابت و خانمهای باردار بیشتر در معرض خطر هستند.
سن نیز عامل دیگری است و معمولاً افراد در سنین 30 تا 40 سال برای رفع این مشکل به دندانپزشک مراجعه میکنند. استعمال دخانیات را نیز نباید فراموش کرد، زیرا عامل بسیار مهمی در پیشرفت عفونت لثههاست و سرانجام اینکه مسواکهای خیلی زبر و مسواک زدن محکم نیز میتواند بتدریج به بافت لثه آسیب برساند.
علایم هشدار
اولین نشانههایی که باید به عنوان زنگ خطر تلقی شود، خونریزیهای مکرر و درد لثهها هنگام مسواک زدن است. بعضی از بیماران، مدتهای طولانی دچار خونریزی لثه هستند، اما تا پیش از بروز درد یا آبسه به دندانپزشک مراجعه نمیکنند.
در مورد قرمزی و انقباض لثهها نیز باید درمان مناسب انجام شود.
استعمال دخانیات نیز علاوه بر عفونت لثه ها، میتواند نخستین علایم هشدار مانند خونریزی لثه را پنهان کند.
عفونت لثه ها، بیماری موذی است که علایم آن واقعاً ناراحت کننده و دردناک است، اما زمانی بروز میکند که بیماری تا حد زیادی پیشرفت کرده است.
درمان مناسب
هدف از درمان، حذف علت مشکل، یعنی باکتریها و کاهش عوامل زمینه ساز بیماری است. در مورد لثهها اساساً تکنیکهای مسواک زدن توسط دندانپزشک توصیه میشود. در صورت تشخیص عفونت لثهها، لازم است روند پیشرفت بیماری متوقف شود. تمیز کردن کامل ریشه و عاج دندانها برای از بین بردن باکتریهای سطح و حفرههای بین دندانی ضروری خواهد بود. در ادامه بیمار باید طی سه تا 6 ماه بعد مرتب به دندانپزشک مراجعه کند تا روند گسترش بیماری بررسی شود و درمانهای مناسب صورت گیرد.
پیشگیری از لق شدن دندانها
بهترین راه پیشگیری، رعایت اصول بهداشت دهان و دندان با مسواک زدن دقیق دندانها دو بار در روز به مدت دستکم دو دقیقه است. همچنین باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کرد. اگر سابقه بروز این بیماری در افراد خانواده وجود دارد، باید حتماً مهم تلقی شود. در درمان قرمزی، تورم و خونریزی لثهها نیز نباید تردید کرد.
منبع : قدس آنلاین