سالانه ۱۲۰هزار نوزاد نارس درکشور متولد می شود! (قسمت اول)

jalalvand
رئیس اداره سلامت نوزادان وزارت بهداشت، درمان و آ‌موزش پزشکی می‌گوید: سالانه ۱۲۰هزار نوزاد نارس در کشور به دنیا می‌آید.اکثر این خانواده‌ها موفق به سقط قانونی نمی‌شوند و 70درصدشان دچار افسردگی‌های بسیار شدید می‌شوند.

جدا از 3 میلیون زوج ناباروری که در حسرت شنیدن صدای گریه نوزادشان هستند، به گفته رئیس اداره سلامت نوزادان وزارت بهداشت، 5 تا 8درصد تولدها را در کشورمان، نوزادهای نارس و کم‌وزن تشکیل می‌دهند که تولدشان برای خانواده ویرانگر است.

محمد حیدرزاده، تعداد نوزادان نارس و کم وزن ایرانی را که هر‌سال قبل از 7‌ماهگی به دنیا می‌آیند حدود 120هزار نفر اعلام می‌کند.

غیر از مشکل نارس بودن و کم‌وزنی، علت مهم مرگ نوزادان در کشور ما چیست؟

بعد از آن، مشکلات تنفسی شایع‌ترین علت مرگ نوزادان و شیرخواران است، ناهنجاری‌های ارثی و بدو تولد هم هست. از گفتن کلمه «مادرزادی»‌ برای این ناهنجاری‌ها ابا داریم زیرا ربطی به مادر ندارد و ارثی و ژنتیک است. این ناهنجاری‌ها بعد از کم‌وزنی و مشکلات تنفسی مهم‌ترین عامل مرگ نوزادان هستند که اقداماتی برای کنترل و کاهش آ‌نها شروع شده است.

منظورتان غربالگری ژنتیک است؟

غربالگری ژنتیک نمی‌تواند خیلی مؤثر باشد چون اکثر این مشکلات باید تا 12هفتگی تشخیص داده شوند تا امکان سقط قانونی فراهم شود. آزمایش‌های ژنتیک باید به موقع انجام شود و بسیاری از این آزمایش‌ها نیز باید 2 بار انجام شود؛ یک‌بار در شهرستان و یک‌بار در یک مرکز سطح بالاتر، زیرا اگر ناهنجاری تأیید شود باید دستور سقط قانونی داده شود و مسئله حساسی است. آماده شدن جواب برخی از این آزمایش‌ها نیز زمان‌بر است.

تنها آزمایش هم کافی نیست، باید سونوگرافی هم انجام شود. سونوگرافی واجب است و اگر متخصص باتجربه باشد با همان سونوگرافی، بخش مهمی از ناهنجاری‌های ژنتیک قابل تشخیص است.

چه کسانی باید این آزمایش‌ها و سونوگرافی‌ها را انجام دهند؟

مادرانی که سنشان از 35سالگی گذشته، یا فرزند قبلی آنها با ناهنجاری متولد شده باشد یا ازدواج فامیلی داشته‌اند، حتما باید این آزمایش‌ها را انجام دهند.

این خدمات تشخیصی رایگان است؟

نه، رایگان نیست، در بخش دولتی به میزان محدود وجود دارد و در بخش خصوصی هم هست که هزینه‌های خاص خود را دارد. پروژه‌ای در وزارت بهداشت در حال آ‌ماده شدن است که امیدواریم با اجرای آن بتوانیم هزینه‌های این خدمات تشخیصی را به حداقل برسانیم و این خدمات را برای افراد در معرض خطر، یعنی مادران بالای 35سال، ازدواج‌های فامیلی و کسانی که در خانواده‌شان سابقه تولد نوزاد نارس بوده، رایگان کنیم.

این پروژه در تبریز شروع شده است و امیدواریم بعد از طی دوره آزمایشی آن را با حمایت مدیران ملی بتوانیم در کل کشور اجرا کنیم.

اگر تشخیص‌ها به موقع و قبل از ولوج روح، یعنی قبل از 16هفتگی انجام شود و متوجه شویم که ناهنجاری ارثی وجود دارد، می‌توان دستور سقط قانونی صادر کرد. اما برای صدور چنین دستوری باید 2بار آزمایش انجام شده باشد و مدارک، محکم و مستند باشد، زمان آن هم تا 16ماهگی بسیار کوتاه است و باید سریع انجام شود.

برخی از این آزمایش‌ها نیز نیازمند نمونه‌برداری از مایع آمنیوتیک جنین است که باید متخصص ژنتیک، بررسی‌های پیچیده‌ای روی آن انجام دهد. به‌علت همین پروسه سخت و زمان اندک آن، بسیاری از مادرانی که نوزاد ناهنجار دارند موفق نمی‌شوند سقط قانونی انجام دهند و دچار تضاد اخلاقی می‌شوند.

لطفا ادامه مطلب را در سالانه ۱۲۰هزار نوزاد نارس درکشور متولد می شود! (قسمت دوم) بخوانید

منبع: همشهری آنلاین

لینک مرتبط: نوزادم نارس به دنیا آمده است آیا باید واکسیناسیونش را به تأخیر بیندازم؟

آیا استفاده از روش فیزیولوژیک برای پیشگیری از حاملگی خطراتی هم دارد؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ
نظرات

1395-01-29 - 12:52 پاسخ

تولدشان ویرانگر است!! واقعا متن بی مایه ای بود من یک بچه طبیعی و یک بچه نارس دارم هر دو تا بزرگ شدند ولی بچه نارس یک صدم بچه طبیعی هم من رو اذیت نکرد بسرعت و بدون مشکل بزرگ شد. تمام منحی های رشد رو بصورت صعودی قطع میکرد. در حالیکه بچه دیگرم اینطوری نبود.