اندام شما نتیجه تغذیه شماست و کمی تغییر در شیوه تغذیهتان، میتواند به سلامتی بیشتر و تناسب اندام مطلوبتر منجر شود. برای ایجاد این تغییرات نیازی به انقلاب خوراکی نیست. کافیاست یک صبحانه جدید را امتحان کنید، ناهارتان را با برنجی متفاوت بخورید یا حتی چند ماده غذایی جدید را جایگزین میانوعدههای پرکالری هر روزتان کنید. سمیرا تاجدینی، کارشناس ارشد تغذیه از خوراکیهای سالمی برایمان میگوید که خیلیها آنها را فراموش کردهاند. این خوراکیها اگرچه تنها مشتی از خروار خوراکیهای فراموش شده تناسباندام هستند، اما مصرف مداومشان میتواند تغییرات مهمی در سلامتی شما ایجاد کند.
سلطان غلهها
جو دوسر، برگ برنده کسانی است که قصد لاغری دارند. این غله که کمتر در برنامه غذایی ما جا دارد، بهدلیل پروتئین و انرژی کافی، در برنامه غذایی ورزشکاران جای میگیرد. اگر جو دو سر را در وعده صبحانه بخورید، سوختوساز بدنتان را بالا میبرد، برای مدتی طولانی شما را سیر نگهمیدارد و به سوختن چربیهای تازه بدن، بهویژه چربیهای شکمی کمک میکند.
با این حساب میبینید بیدلیل نیست که به جو دو سر لقب سلطان غلات را دادهاند. اما این دانههای خوراکی خواص بسیار بیشتری دارند. جو دو سر، جذب قندها را کاهش میدهد، کلسترول خون را کنترل میکند و سرشار از فیبر است که به بهبود گوارش شما و پیشگیری از سرطان روده بزرگ کمک میکند.
نکته مهم این است که جو دو سر را نباید با جو اشتباه بگیرید. این دو دانه، تفاوتهای ساختاری و ژنتیک با هم دارند و حتی شکل اولیهشان هم در زمان کشت متفاوت است، هر چند ممکن است محصولی که در بازار میبینید، شباهت زیادی به جو داشته باشد. بد نیست بدانید که بهترین جو دو سر ایران، این روزها در اصفهان کشت میشود.
این گلابیهای زشت
اگر میدانستید آووکادو چه تأثیر شگفتانگیزی در تناسب اندام شما دارد، خیلی زود آن را در برنامه غذاییتان جای میدادید. آووکادو که به آن گلابی تمساح هم میگوید، اگرچه میوهای پرکالری و چرب است، اما خاصیت سیرکنندگی زیادی دارد، پروتئین گیاهی آن بالاست و به تنظیم سوختوساز بدن شما کمک میکند. هر 3 این خاصیتها در کنار هم، معنی لاغری بیشتر و حفظ تناسب اندام میدهند. خاصیت آووکادو اما فقط به کم کردن وزن محدود نمیشود. آووکادو منبع خوب ویتامینهای A، D، C، E، B6، B12، K و اسید فولیک، پتاسیم، رتینول و بتاکاروتن است و اگر بهخاطر رژیمهای غیراصولی دچار بحران ویتامین شدهاید، این میوه میتواند به دادتان برسد. برای آنکه با اطمینان بیشتری آووکادو را در برنامه غذاییتان جای دهید، بد نیست بدانید که این میوه، برای هضم غذا مفید است، رودهها را پاکسازی میکند، سرشار از چربیهای اشباع نشده و مفید برای قلب است و مصرف روزانه آن در وعده صبحانه یا میانوعده، به سلامت کبد کمک میکند. این میوه، شاید محصولی خارجی بهنظر برسد اما باید بدانید که آووکادو از دهه 40در ایران کشت میشود؛ هرچند محدود. اما خبر خوب اینکه مدتی است کشت آووکادو در مناطق شمالی کشور توسعه پیدا کرده و میتوانیم امیدوار باشیم که هم قیمت این میوه پایین بیاید و هم مشتریهایش بیشتر شوند.
برنج پر خاصیت
برنج قهوهای یکی دیگر از خوراکیهایی است که نسبت به آن کم لطفی میکنیم؛ محصولی که اتفاقا نوع مرغوب آن از شالیزارهای شمال و جنوب کشور خودمان برداشت میشود اما از آنجا که مشتری زیادی ندارد، راهی شالیکوبیها میشود تا بعد از سفیدشدن سر سفرهها قرار گیرد. برنج قهوهای در واقع برنجی است که فرایندهای تصفیه روی آن انجام گرفته اما بخشی از پوسته آن خارج نشده است؛ پوستهای که از قضا سرشار از فیبر است و شاخص گلایسمی پایینتری دارد؛ یعنی کربوهیدرات آن به سرعت جذب بدن نمیشود و دیرتر به چربی تبدیل خواهد شد. به همین دلیل است که برنج قهوهای یک برنج رژیمی بهحساب میآید که بهتر است جایگزین برنج سفید شود. این برنج 3 برابر بیشتر از برنج سفید فیبر دارد که باعث بالا رفتن متابولیسم شده و چربی سوزی را تسریع میکند. برنج قهوهای همچنین خاصیت سیر کنندگی زیادی دارد و ویتامینهای گروه ب در آن بیشتر است. بد نیست بدانید محققان میگویند مصرف 2بار برنج قهوهای در هفته از خطر پیشرفت دیابت پیشگیری میکند و با مصرف 50گرم برنج قهوهای در روز، میتوان 2تا 16درصد از خطر ابتلا به دیابت نوع کم کرد.
دانههای چربیسوز
شاید سن و سالتان اجازه ندهد که به یاد بیاورید، اما لااقل برای پدران و مادران ما، دانه سویا یکی از تنقلات خوشمزه و پرطرفدار به شمار میرفت که گاهی محبوبیتش پای آن را به ظرف آجیل هم باز میکرد؛ دانههای ریزی که امروز بهعنوان یکی از بهترین خوراکیهای تناسب اندام معرفی میشود اما کمتر کسی آن را میشناسد. سویا پروتئینیترین غلهای است که میتوانید پیدا کنید. پروتئین سویا نزدیک به 2 برابر پروتئین سفیده تخم مرغ است، با این تفاوت که مضرات پروتئین حیوانی را ندارد. با این حساب، عجیب نیست اگر ورزشکارانی را ببینید که خوردن دانههای سویا را در برنامه روزانهشان جای دادهاند. دانههای سویا همچنین تأثیر خوبی بر کاهش وزن دارند. به جز اثر پروتئین بر چربی سوزی، این دانهها بهدلیل افزایش حجم در معده شما، باعث سیری زودرس میشوند و میتوانند یک میان وعده مفید و کم کالری بهحساب بیایند. سویا فیبر زیادی دارد که به بهبود گوارش شما کمک میکند. بنابراین اگر بهدلیل گرفتن رژیمهای غیراصولی دچار یبوست و مشکلات دفع هستید، اگر استرس وضعیت گوارشیتان را به هم ریخته، سویا یک غله مناسب برای شما بهحساب میآید. سویا کلسترول، فشار خون، قند خون و علایم آلرژی را کاهش میدهد و دارای ترکیباتی است که ساختار چربیها را در هم میشکند و باعث لاغری میشود. البته افرادی که دچار کم خونی، اختلالات تیروئید، مشکلات سیستم ایمنی و قلبی هستند، باید سویا را با احتیاط مصرف کنند.
منبع: همشهری آنلاین