تاثیر “شب‌کاری” بر مغز زنان و مردان

a.mahammadi
پزشکان با تاکید بر اینکه کمبود خواب به هیچ‌وجه برای سلامت مغز مفید نیست، متذکر شدند که عملکرد مغز زنان بر اثر کم‌خوابی بیشتر آسیب می‌بیند.

به گزارش سرویس سلامت ایسنا، پیش از این اطلاعات کافی در مورد مقایسه تفاوت تاثیر کمبود خواب در زنان و مردان وجود نداشته و به همین دلیل متخصصان سلامت بر آن شدند تا این فرآیند را بررسی کنند.

مطالعات نشان می‌دهد که ساعت زیستی بدن خواب را تنظیم می‌کند. این ساعت بیولوژیک به انسان کمک می‌کند تا رفتارهایش را در طول شبانه‌روز هماهنگ سازد. زمانی که هوا روشن است مردم برای فعالیت و کار آماده هستند و پس از تاریک شدن برای خوابیدن آماده می‌شوند.

یک گروه از سلول‌های عصبی که تقریبا در تمامی نقاط بدن و مغز پیدا می‌شوند مسئول این سرنخ‌ها هستند. زمانیکه ساعت زیستی بدن به درستی کار نکند از تنظیم خارج شده و اختلال‌های روانی، کاهش عملکرد مغز، افسردگی و بیماری آلزایمر را در پی خواهد داشت.

درحالیکه نتایج برخی مطالعات حاکی از آن است که این اختلال‌ها در زنان بیش از مردان شایع است و زنان در تحقیقات مربوط به خواب، به مراتب کمتر مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

در این مطالعه 16 مرد و 18 زن در فضای کنترل شده بدون چرخه روشنایی و تاریکی طبیعی قرار داده شدند. این اتاق به گونه‌ای طراحی شده بود تا بر مغز و ساعت درونی بدن تاثیر مشابه با کار کردن در شیفت شب را بگذارد.

همچنین در زمان بیداری از این افراد درخواست شد تا هر سه ساعت با انجام تست‌هایی، کنترل حرکتی و حافظه خود را ارزیابی کنند. در مواقع خواب نیز با استفاده از نوار مغزی فعالیت الکتریکی در مغز این افراد مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش مدیکال دیلی، نتایج به دست آمده نشان می‌دهد چرخه خواب – بیداری و دوره‌های شبانه‌روز تمامی جنبه‌های عملکرد بیداری را تغییر می‌دهد. و البته در زنان عملکرد شناختی در مقایسه با مردان آسیب بیشتری می‌بیند.

منبع: ایسنا

کار در شیفت شب بی ضرر می شود؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ