تجربیات پدران از طریق ژنوم‌ به فرزندانشان منتقل می شوند! (قسمت اول)

jalalvand
تاثیرات محیطی از طریق اسپرم به فرزند منتقل می‌شوند! اسپرم می‌تواند چیزی خیلی بیشتر از DNA را به نسل بعد منتقل کند. پژوهشگران اکنون برای اولین بار فهمیده‌اند سوییچ‌های شیمیایی متصل به ژنوم‌های اسپرم که با نام تگ‌های اپی‌ژنتیکی «وراژنتیکی» شناخته می‌شوند، در تعیین صفات نسل بعد موثر هستند.

این یافته می‌تواند نشان دهد که چگونه تجربیات زندگی یک پدر، می‌تواند در اسپرم او تغییرات اپی‌ژنتیکی ایجاد کند و باعث بوجود آمدن صفاتی خاص در فرزند شود. کشف جدید می‌تواند گام بزرگی در جهت شناخت بهتر وراثت باشد.

در طول زندگی، شرایط محیطی باعث ایجاد تغییر در فعالیت‌ ژن‌های ما می‌شوند. شرایط محیطی باعث می‌شوند که بعضی از ژن‌های ما فعال یا غیر فعال شوند. در عین حال DNA ما تغییر نمی‌کند. این تغییرات در ژن‌ها، یعنی اضافه یا کم شدن تگ‌های شیمیایی تنظیمی، با استفاده از اپی‌ژنتیک انجام می‌شود. مثلا نوع رژیم غذایی افراد یا سیگار کشیدن می‌تواند تغییرات اپی‌ژنتیکی ایجاد کند. بسیاری از سرطان‌ها به همین شکل ایجاد می‌شوند.

طی یک دهه‌ی گذشته، در پژوهش‌های مختلفی مشخص شده که بعضی عوامل محیطی استرس‌زا می‌توانند باعث تاثیر روی سلامت فرزندان یا حتی نوه‌های انسان شوند. مثلا در پژوهشی مناقشه برانگیز که روی یک موش آزمایشگاهی صورت گرفته، مشخص شده که حتی ترس از یک بوی خاص می‌تواند به صورت اپی‌ژنتیکی به نسل بعد منتقل شود.

معنی تمام این حرف‌ها این است که تجربیات زندگی پدر می‌تواند روی صفات فرزند تاثیرگذار باشد. تا چند دهه‌ی پیش تصور می‌شد که صفات اکتسابی قابل انتقال به نسل بعد نیستند. چندی پیش در پژوهشی که روی والدین انگلیسی انجام شده بود، مشخص شد آن‌هایی که پیش از بلوغ، سیگار کشیدن را شروع کرده بودند، فرزندانشان در سن ۹ سالگی چاق می‌شدند.

یا اینکه در سوئد پژوهشی انجام دادند و فهمیدند آن‌هایی که پدربزرگ و مادربزرگ‌هایشان بین سنین ۹ تا ۱۲ سال گرسنگی کشیده‌ بودند، بیشتر عمر می‌کردند. پژوهشی در سال ۲۰۱۳ نشان داد که حتی خاطرات می‌توانند به صورت اپی‌ژنتیکی منتقل شوند. پژوهشگران هربار که برای موش‌های آزمایشگاهی رایحه‌ی شیرین پخش می‌کردند، به آن‌ها شوک الکتریکی می‌دادند. سپس دیگر آن‌ها شرطی شده و هر بار که رایحه را می‌شنیدند، دچار استرس می‌شدند. نسل بعدی این موش‌ها هم دقیقا با استشمام رایحه‌ی شیرین دچار استرس می‌شدند و این درحالیست که هیچ‌وقت شوک الکتریکی دریافت نکرده بودند.

ژن‌های اسپرم و تخم حامل تگ‌های اپی‌ژنتیکی هستند. ولی نشان دادن اینکه تغییر آن‌ها واقعا روی فرزندان تاثیر می‌گذارد خیلی مشکل است. اکنون «جروم جولین» از دانشگاه کمبریج به همراه همکارانش برای اولین بار نشان داده‌اند که تگ‌های اپی‌ژنتیکی می‌توانند «بیان ژن» (Gene Expression) را در رویان تغییر دهند و این تگ‌ها برای رشد سالم ضروری هستند.

آن‌ها رویان قورباغه‌هایی که از اسپرم بوجود آمده بودند را با رویان قورباغه‌هایی که از اسپرماتیدها درست شده بودند مقایسه کردند. رویان‌هایی که از اسپرم بوجود آمده بودند خیلی بهتر رشد کردند. این درحالیست که تنها تفاوت بین اسپرم و اسپرماتید، در اپی‌ژنتیک آن‌ها است.

لطفا ادامه مطلب را در تجربیات پدران از طریق ژنوم‌ به فرزندانشان منتقل می شوند! (قسمت دوم) بخوانید

منبع: ویرلن

لینک مرتبط: جنینی که سه پدر و مادر واقعی دارد؟!

بیماری های ارثی چگونه منتقل می شوند و راه جلوگیری از آن ها چیست؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ