دکتر حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس داشته، ریشههای مرگ و میر در جوانی را در عصر جدید مورد واکاوی قرار داده است.
مرگ و میر جوانان در جامعه ما در سالهای اخیر با توجه به پیشرفتهای پزشکی که روی دادهاند، به چه مسائلی مرتبط است؟ دلایل مرگ و میر جوانان در قرن حاضر نسبت به گذشته چه تفاوتهایی داشته است؟
مرگ و میر جوانان میتواند به دلایل مختلفی باشد که یکی از مهمترین آنها مرگ و میر به دلیل استرسهای مختلف است که در زندگیهای امروزی وجود دارد. یکی از دلایل اصلی استرس جوانان در جامعه به دلیل بیکاری است که باعث میشود اضطراب آنها زیاد شود و احتمال سکته و مرگ و میرهای مختلف در آنها افزایش یابد.
یکی از پیامدهای مشکلات جوانان و استرسهای آنها، گرایش آنها به سوی مصرف مواد مخدر و مواد روانگردان است که احتمال مرگ و میر در جوانی را افزایش میدهند. یکی دیگر از مواردی که به مرگ و میر در جوانی دامن میزند نوع سبک زندگی مردم در عصر حاضر است که باعث اضافه وزن و چاقی آنها میشود.
از پیامدهای چاقی هم افزایش بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت است که تبدیل به یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جامعه ما شده اند. یکی از پیامدهای مهم زندگی ماشینی عصر حاضر، کم تحرکی افراد است که از سنین پایین آنها را در معرض بیماریهای مختلفی قرار میدهد.
شما از تاثیر چاقی و کم تحرکی بر افزایش بیماری صحبت کردید، به نظر شما تغییر سبک زندگی و گسترش عادتهای مضر که همهگیر هم شدهاند، به چه میزانی مرگ و میر در جوانی را افزایش داده است؟
اگر نگاهی به سبک زندگی گذشته مردم در جامعه بیندازیم، میبینیم که زندگی طبیعی و فعالی که داشته اند، یکی از دلایل اصلی سلامت آنها بوده است. ولی در عصر کنونی به دلیل مشغلههای گوناگونی که در خانوادهها وجود دارند، هم والدین و هم فرزندان به سمت فست فودها گرایش پیدا کردهاند.
وعدههای غذایی قابل توجهی در طول هفته به مصرف فستفودها اختصاص مییابد که ضرر آنها بیشتر از فایده شان است. از سوی دیگر گرایش به مصرف مواد غذایی که سرشار از مواد نگهدارنده است، به این مساله دامن زده است.
یکی از دلایل تأکید مقام معظم رهبری بر سبک زندگی اسلامی در چند ساله اخیر، همین مساله است، زیرا سبک زندگی افراد در عصر حاضر تبدیل به یکی از دلایل اصلی مرگ و میر آنها، به ویژه در سن جوانی شده است.
اگر سبک زندگیمان را اصلاح کنیم، تغذیه درستی داشته باشیم و تحرکمان را افزایش دهیم، به طور قطع شادابی به زندگی هایمان باز میگردد و بسیاری از مشکلات هم حل میشوند.
یکی از مسائلی که در یکی دو ساله اخیر توجهی زیادی را به سمت خود جلب کرد، افزایش مرگهای ناگهانی و به ویژه سکتهها در جوانان بود، به نظر شما با توجه به نکات مطرح شده، دلایل اصلی این مساله به چه چیزی بازمیگردد؟
مرگهای ناگهانی و سکته هایی که شاهد آنها هستیم میتوانند به دلایل مختلفی اتفاق افتاده باشند، که یکی از اصلی ترین آنها استرس است. اما در عین حال یکی از مواردی که کمتر در این زمینه مورد توجه قرار میگیرد مصرف مواد روانگردان است.
مصرف مواد روانگردان چه در کوتاه مدت و چه در بلند مدت میتواند تبدیل به یکی از دلایل اصلی مرگهای ناگهانی شود. پزشکی قانونی یکی از سازمانهای مهمی است که میتواند در این زمینه آمارهای لازم را ارائه دهد، زیرا بسیاری از مرگ و میرهای ناگهانی به بیمارستان نمی رسند و مستقیم فرد به پزشکی قانونی میرود.
در مرگهای ناگهانی تنها زمانی جواز مرگ را میدهند که پزشکی قانونی اجازه آن را بدهد، به همین دلیل پزشکی قانونی میتواند دلیل اصلی سکتههای قلبی را شناسایی کند و ارتباط آنها را با مصرف مواد روانگردانی که سکته را تسهیل میکنند، پیدا کند.
لطفا ادامه مطلب را در جوانان بخاطر استرس می میرند! ( قسمت دوم) بخوانید
منبع: یک فنجان سلامتی – روزنامه آرمان
لینک مرتبط: چگونه با یک روش طبیعی استرس خود را کاهش دهیم؟
آیا میدانید استرس زیاد میتواند منجر به تب شود؟