لطفا ابتدای مطلب را در جوانان بخاطر استرس می میرند! ( قسمت اول) بخوانید
شما در ابتدای صحبتهایتان به مساله افزایش استرس و اضطراب در جامعه اشاره کردید، به نظر شما شیوع مشکلات و بیماریهای روان در جامعه ما به چه حدی است و از چه دلایلی ناشی میشود؟
بسیاری از مشکلات روان و استرس هایی که به افراد وارد میشود به دلیل مشکلات معیشتی است. مشکلات مختلف جوانان و به ویژه عدم ازدواج به موقع میتوانند به مشکلات روان در افراد دامن بزنند و آنها را تشدید کنند.
زمانی که جامعه از اخلاق و مسائل اخلاقی فاصله میگیرد، عواقب آن میتواند در ایجاد مشکلات روان در جامعه تأثیر بگذارد. بسیاری از مشکلات جوانان در جامعه امروزی به مشکلات اقتصادی آنها باز میگردد که باعث ایجاد مشکلات بزرگتری برای آنها میشود، که رفع و رجوع آنها هزینه ای به مراتب بیشتر از رفع مشکل اولیه دارد و زمان بیشتری هم میبرد.
در واکاوی دلایل مرگ و میر جوانان به دلایل مختلفی اشاره کردید، به نظر شما با توجه به نکات مطرح شده، باید برنامه ریزیها به چه صورتی باشند تا بتوان مساله را به طور صحیحی مدیریت کرد؟
برنامه ریزیها باید به صورتی باشند که ریشههای اصلی مساله را حل کنند. دلیل اصلی اینکه یارانه سه دهک اول جامعه قطع شد این بود که مجلس میخواهد با درآمدی که از این طریق به دست میآید برای اشتغال جوانان سرمایه گذاری شود.
در حال حاضر حدود هفت میلیون بیکار در کشور ما وجود دارند، که بسیاری از آنها جوانان تحصیلکرده هستند و بیکاری میتواند برای آنها مشکلات متعددی را ایجاد کند، که یکی از عواقب آن مرگ و میر در جوانی است.
باید مشکلات اصلی مردم و به ویژه جوانان را حل کرد تا از عواقب بعدی آنها هم کاسته شود. از سوی دیگر باید برای اصلاح سبک زندگی مردم هم برنامه هایی تدوین شوند.
مساله دیگری که وجود دارد غفلت از حوزه پیشگیری در سیستم بهداشت و درمان کشور ماست که عواقب مختلفی به همراه داشته است، ارزیابی شما از این مساله چیست؟
به طور قطع با توجه به اینکه درمان بسیار هزینه بر است، باید پیشگیری را بر آن مقدم دانست، زیرا هزینههای پیشگیری بسیار کمتر و اثربخش تر از هزینههای درمان هستند. قبل از اینکه مردم بیمار شوند باید مشکلاتشان حل شود. برای نمونه نباید بگذاریم مردم چاق شوند و عواقب بعدی آن روی دهد تا به سمت درمانش حرکت کنیم، بلکه باید قبل از اینکه مشکل ایجاد شود از آن پیشگیری کرد.
دیابت که یکی از بیماریهای مهمی است که به سرعت در جامعه افزایش یافته و حدود پنج تا هفت میلیون را درگیر کرده است، به میزان زیادی قابل پیشگیری است. درست است که زمینههای ژنتیک در ایجاد این بیماری نقش دارند ولی هر ساله سهم کم تحرکی، تغذیه نامناسب و چاقی در ایجاد این بیماری به میزان زیادی بالا میرود و میتواند پیامدهای بعدی آن را تشدید کند.
پیشگیری به حوزه بهداشت مربوط است و با هزینههای کمی که در این حوزه میکنیم، میتوانیم از هزینههای هنگفت در حوزه درمان به میزان زیادی بکاهیم. زیرا درمانها معمولا اثربخشی لازم را ندارند و فقط مشکل را برای یک دوره تسکین میدهند و بعد از مدتی دوباره مشکل خود را در جای دیگری نشان میدهد.
منبع: یک فنجان سلامتی – روزنامه آرمان
لینک مرتبط: چگونه با یک روش طبیعی استرس خود را کاهش دهیم؟
آیا میدانید استرس زیاد میتواند منجر به تب شود؟