به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سحر یزدانپناه سرطان پوست را یکی از سرطانهای شایع عنوان کرد و درباره چرایی شیوع بالای این سرطان، گفت: مشاغلی مانند کشاورزی و قرار گرفتن طولانی مدت در برابر نور آفتاب در افزایش آمار سرطان پوست موثر است.
یزدان پناه اظهار کرد: پوست بزرگترین اندام بدن است که از بدن در برابر عفونتها، گرما و سرما، انواع میکروبها و نور خورشید محافظت کرده و به ذخیره چربی و ویتامین D کمک میکند.
وی با اشاره به وجود سه نوع سرطان پوست، گفت: سرطان سلولهای پایهای پوست شایعترین نوع سرطان پوست است که بصورت برجستگیهای قرمزرنگ و براق بر روی پوست، خود را نشان میدهد.
یزدان پناه افزود: این برجستگیهای قرمز رنگ دیر خوب شده، رشد آنها کند است و بیشتر در نواحی صورت و گردن که در معرض نور خورشید است، دیده میشوند و به ندرت دیگر اعضای بدن را درگیر میکنند. این نوع سرطان پوست در صورت تشخیص زودهنگام، به راحتی قابل درمان است.
یزدان پناه سرطان سلولهای سنگفرشی را نوع دیگر سرطان پوست عنوان کرد و افزود: این نوع سرطان بیشتر در ناحیه لب و گوشها دیده میشود. این نوع سرطان پوست میتواند ریشه بدواند و اعضای دیگر بدن را هم درگیر کند، لذا تشخیص زودهنگام نقش موثری در درمان آن دارد. یکی از راههای تشخیص این نوع سرطان، خارج شدن پوست از حالت عادی و تغییر شکل خالهای پوستی است.
وی، ملانوم بدخیم را بدترین نوع سرطان پوست عنوان کرد و افزود: این نوع سرطان پوست در هر قسمتی از پوست بدن میتواند خود را نشان دهد و به سرعت هم گسترش پیدا میکند. برای تشخیص این نوع سرطان باید به تغییر شکل و رنگ خالها دقت شده و باید به دقت خالهای جدید بوجود آمده را بررسی کرد. در همین راستا هر فردی باید خالهای خود را به طور مرتب بررسی کند و تغییرات آنها را مدنظر قرار دهد و درصورت مشاهده مورد مشکوک حتما به پزشک مراجعه کند.
کارشناس مسئول برنامه سرطان مرکز بهداشت استان کرمانشاه در ادامه، اشعه ماوراءبنفش را یکی از عوامل اصلی زمینهساز ابتلا به سرطان پوست عنوان کرد و افزود: این اشعه میتواند از طریق نور خورشید، استفاده از دستگاه برنزه کننده پوست یا لامپهای خورشیدی به پوست برسد. اشعه ماوراءبنفش تنها مختص روزهای آفتابی نبوده، بلکه در روزهای سرد و ابری نیز این اشعه در محیط وجود دارد و باید در مقابل آن از پوست محافظت کرد. در همین راستا توصیه میشود افراد حتما از وسایل محافظتی در برابر نورخورشید مانند کلاه، عینک آفتابی و کرم ضد آفتاب استفاده کنند.
وی با بیان اینکه SPF کرمهای ضد آفتاب برروی جلد آنها مشخص شده است، گفت: ترجیحا افراد باید از کرم ضد آفتابی استفاده کنند که SPF آن بیشتر از 30 باشد. برخی مواد آرایشی دارای SPF هستند و البته این مواد نمیتوانند جایگزین ضد آفتاب شوند. همچنین افراد جهت محافظت از پوست در برابر اشعه ماوراءبنفش باید از برنزه کردن پوست خودداری کنند.
یزدان پناه اظهار کرد: راهکارهای دیگر پیشگیری از ابتلا به سرطان، مراقبت و درمان مطلوب محل زخمهای قدیمی و سوختگیهای پوست است، زیرا این زخمها میتوانند زمینهساز ابتلا به سرطان شوند. همچنین تماس طولانی مدت با “آرسنیک” هم در بروز سرطان پوست نقش موثری دارد و افراد باید از تماس با اینگونه مواد اجتناب کنند.
کارشناس مسئول برنامه سرطان مرکز بهداشت استان کرمانشاه، ضعف سیستم ایمنی بدن را نیز یکی از عوامل زمینه ساز ابتلا به سرطان پوست عنوان کرد و افزود: بیماران مبتلا بهHIV و نیز بیماران پیوندی که به دلیل پیوند عضو مجبور به استفاده از داروهای ضعیف کننده سیستم ایمنی مانند کورتونها هستند، بیش از افراد عادی در معرض ابتلا به سرطان پوست قرار دارند.
وی با بیان اینکه خالها معمولا گرد یا بیضی شکل با حاشیه صاف هستند، گفت: هرگونه تغییر شکل غیرعادی خالها و نیز بینظمی حاشیه آنها میتواند علامتی برای سرطان پوست باشد. اندازه خالهای معمولی کمتر از شش میلیمتر است و در صورت بزرگ شدن بیش از اندازه خالها باید حتما به پزشک مراجعه کرد.
یزدانپناه، بهترین زمان بررسی پوست را بعد از دوش گرفتن و مرطوب بودن بدن عنوان کرد و افزود: در این زمان تغییرات پوست و خالهای بدن به خوبی خود را نشان میدهد. علاوه بر خالها افراد باید به زخمهایی هم که دیر خوب میشوند و بیش از یک ماه برروی پوست باقی میمانند، دقت داشته و به آنها مشکوک شوند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
داشتن چه علائمی در خال ها خطرناک است؟