• مصرف روغنهای طبیعی و خالص روی هیچ پوستی توصیه نمیشود: مصرف روغنهای گیاهی خالص مانند روغن زیتون، روغن بادام، روغن کرچک و… که معمولا به صورت خوراکی مورد استفاده قرار میگیرند، به هیچوجه برای هیچ پوست و مویی تجویز نمیشود. زیرا نهتنها فایده ندارند، بلکه میتوانند مضر باشند و در پوست لک ایجاد کنند، اما ناخالصیهای این روغنها وقتی وارد کارخانه میشوند، گرفته میشود، با مواد دیگری مخلوط میشوند و در نهایت استریل میشوند و به بازار میآیند. استفاده از این روغنها با تجویز و نظر پزشک منعی ندارد.
• اگر پوست چرب دارید، به موهایتان روغن نزنید: لوسیونها و روغنهای چربکننده برای افراد با پوست و موی خشک تهیه میشوند تا بتوانند مشکلات آنها را درمان کنند یا بهبود ببخشند. افرادی که موی چربی دارند، در صورتی دچار مشکل میشوند که یا سرشان را خیلی بشویند یا موهای بلندی داشته باشند و چربی نتواند تمام طول موی سر را پوشش دهد. در این صورت نوک موها معمولا به دلیل خشکی زیاد دچار موخوره میشود. اشکال کار هم اینجاست که افراد شامپو را به همه قسمتهای مو میزنند در حالی که شامپو را باید فقط به کف سر زد نه ساقه مو. هنگام آبکشی آب و کف به اندازه کافی به ساقهها میخورد و آنها را تمیز میکند. در صورتی که موهای فردی بلند باشد و دچار خشکی نوک موها شده باشد، میتواند برای چرب کردن انتهای موهایش بعد از استحمام از روغنهای کارخانهای استاندارد استفاده کند.
• سرتان را با آب داغ نشویید: مشکل دیگر، شستشو با آب داغ برای از بین بردن چربیهاست، در حالی که آب داغ باعث تحریک کف سر میشود و آن را وادار میکند چربی بیشتری بسازد. بهترین دمای آب برای شستشوی سر، استفاده از آب ولرم و آبکشی با آب خنک است.
• مصرف غذای چرب تاثیری بر چربی پوست ندارد: مصرف غذاهای چرب تاثیری روی میزان ترشح غدد چربی پوست ندارد. به عبارتی، فردی میتواند چربیخون بسیار بالایی داشته باشد اما پوست و مویش خشک باشد یا برعکس پوست و موی چرب نشانه بالا بودن چربیخون نیست.
• رنگ کردن مو تاثیری بر چربی پوست ندارد: وقتی رنگ روی مو مینشیند، تا حدی از چربشدن موها جلوگیری میکند اما ترشح چربی از غدد روی پوست ادامه مییابد و زمانی که تاثیر رنگ کم میشود، چربی ترشحشده روی موها مینشیند و آنها را چرب میکند.
دکتر حسین طباطبایی
استاد دانشگاه علومپزشکی تهران
منبع: هفته نامه سلامت