بر اساس مطالعات فیزیولوژیک همه انسان ها میتوانند به مدت 40 روز گرسنگی را تحمل نمایند اما ساختار بدن به گونه ای طراحی شده است که کاهش بیش از 5 درصد از آب بدن باعث بروز اختلالات جبران ناپذیری میشود.
اگر چه با ترشح هورمون کاهنده ادرار (ADH) کم آبی جبران میشود و دفع ادرار کاهش مییابد اما این روند جوابگوی کم آبی بدن نیست. احساس تشنگی در ماه رمضان به فعالیت های بیرونی و نوع تغذیه مربوط میشود.
منظور از فعالیت های بیرونی انجام فعالیت های سنگین ، حضور در محیط های گرم و غیره … میباشد. در ارتباط با نوع تغذیه ، توصیه هایی به منظور کاهش احساس تشنگی در طول مدت روزه داری خدمتتان ارائه می شود.
– بهتر است برای وعده افطاری و سحری سالادهایی تهیه کنیم که بیشتر مواد تشکیل دهنده آن گوجه فرنگی ، خیار و کاهو باشد. با خوردن این سبزی ها احساس تشنگی کاهش مییابد زیرا جذب آب این مواد به طور تدریجی است و آب آن ها تا چند ساعت در دستگاه گوارش باقی میماند.
– در وعده سحر توصیه میشود افراد معده خود را با نوشیدن آب فراوان پر نکنند زیرا در طول روز تشنه خواهند شد و بهتر است به جای این کار از میوه های آبدار مانند هندوانه ، انگور ، آلو و هلو تناول نمایند.
– در وعده سحر باید از مصرف زیاد غذاهای پروتئینی و گوشتی پرهیز نمود. همچنین برای حفظ آب بدن غذاهایی مانند ماکارونی ، آش رشته ، کباب ، پلوی زیاد و ته دیگ که باعث جذب بیشتر آب بدن میشوند کمتر استفاده کنید. کاهش مصرف نمک و مواد غذایی سرخ شده نیز در حفظ آب بدن موثر است.
– در ماه روزه حتما در فاصله افطار تا سحر حداقل 6 لیوان آب بنوشید. البته توصیه میشود از نوشیدن آب یخ پرهیز و آب خنک را جایگزین آن نمایید. نوشیدن چای به مقدار 2 تا 3 فنجان در فاصله زمانی افطار تا سحر نیز بر خلاف این تصور که میگویند چای مدر است در کاهش احساس تشنگی موثر خواهد بود.
– مصرف نان های سبوس دار کمتر از نان های دیگر باعث تشدید حس تشنگی در بدنتان میشود و می توانید در وعده های افطار و سحر نان هایی مانند نان سنگک میل کنید.
منبع: مجله پزشکی مادر
لینک مرتبط: رفع عطش روزه داران با نوشیدنی های سنتی
گیاهی که تشنگی در ماه مبارک رمضان را رفع می کند