برخی از بیماران پوستی (مانند مبتلایان به انواع اگزما) نیز گمان میکنند با روزه گرفتن حالشان بدتر و خشکی پوستشان تشدید میشود. اما واقعیت این است که مواجهه پوست با باد گرم و مواد شوینده و بیش از حد شستن آن و کمآبی بدن میتواند سبب خشکی پوست یا تشدید آن شود ولی اگر فرد بین افطار تا سحر به اندازه کافی مایعات دریافت کند و در طول روز هم مراقب تهاجمات خارجی باشد، پوست به واسطه روزهداری خشک نمیشود. درعین حال، بیماران مبتلا به اگزما و خشکی پوست میتوانند از کرمهای مرطوبکننده قوی مثل اوره و اوسرین و کرمهای درمانی که برای آنها تجویز شده، استفاده کنند.
توصیه میکنم روزهداران از چای غلیظ و نوشیدنیهای مدر هم استفاده نکنند تا آب بدن از دست نرود. علت تشدید آکنه در این ماه نیز عمدتا مصرف بیشتر مواد قندی به ویژه زولبیا و بامیه است. افراد مبتلا به آکنه باید به جای این مواد از میوهها و سبزیهای تازه و فیبردار استفاده کنند. در ضمن برخی بیماران که راکوتان و سایر داروها را با تجویز پزشک استفاده میکنند باید توجه داشته باشند گرمای هوا و روزهداری، خشکی لب و مخاط را که عارضه این داروست، تشدید میکند. به همین دلیل توصیه میکنیم این بیماران از چربکنندههای لب و بینی استفاده کنند.
به هر حال در ماه رمضان حجم مواد غذایی دریافتی و ساعات دریافت آن تغییر میکند و این موضوع میتواند سبب ریزش مو نیز بشود. برای پیشگیری توصیه میشود از تمام گروههای غذایی در افطار و سحر استفاده کنید و اگر این امکان وجود ندارد، از مولتیویتامین کمک بگیرید.
دکتر محمدعلی نیلفروشزاده
متخصص پوست، رئیس انجمن متخصصان پوست ایران
منبع: هفته نامه سلامت