هپاتیت C نوعی ویروس است که منجر به التهاب در کبد میشود. از شایعترین انواع هپاتیت، ویروس هپاتیت نوع A، هپاتیت B و هپاتیت C است. ویروس هپاتیت C با ویروس هپاتیت A و هپاتیت B تفاوت دارد. هپاتیت C هم به مانند هپاتیت B میتواند به شکل یک عفونت حاد آغاز شده و بعد از پیشرفت به یک عفونت مزمن تبدیل شود. حدود ۳.۲ میلیون نفر در ایالات متحده از عفونت ویروس هپاتیت C مزمن (HCV) رنج میبرند. در اینجا به حقایقی درباره هپاتیت C اشاره میکنیم که حتما برایتان جالب خواهد بود.
باور غلط ۱: دیگر از سن و سال من گذشته که دچار هپاتیت C بشوم
هپاتیت هیچ نوع محدودیت سنی ندارد. افراد مسن حواسشان باشد: اگر بین سالهای ۱۳۲۴ تا ۱۳۴۴ متولد شدهاید، به لحاظ آماری احتمال بروز هپاتیت C در شما بیشتر از سایر نسلهاست.
باور غلط ۲: هرگز مواد مخدر را به درن رگهایم تزریق نکردهام، پس در معرض خطر هپاتیت C نیستم
این حقیقت دارد که سابقه تزریق مواد مخدر و یا استفاده از وسایل و سرنگ مشترک برای مصرف مواد مخدر باعث افزایش خطر هپاتیت C شده و یکی از شایعترین روشهای انتقال هپاتیت C در ایالات متحده محسوب میشود. اما این تنها راه ابتلا به هپاتیت C نیست. سایر روشهای بسیار شایع انتقال هپاتیت C عبارتند از آسیبهای ناشی از برخورد سوزن و یا تماس با خون آلوده یا فرآوردههای خونی. البته این مورد میزان شیوع کمتری دارد اما ممکن است از راه استفاده از وسایل و ابزارهای مشترکی که آلوده به خون عفونتی هپاتیت C هستند هم به آن مبتلا شوید؛ ابزارها و وسایلی مانند خمیر دندان یا تیغ اصلاح. از دیگر راههای انتقال هپاتیت C، برقراری رابطه جنسی بدون ابزار پیشگیری با کسی است که مبتلا به هپاتیت C باشد. بچههایی هم که از مادران مبتلا به هپاتیت C به دنیا میآیند به آن مبتلا خواهند بود.
باور غلط ۳: هپاتیت C با برخوردهای تصادفی هم منتقل میشود
خوشبختانه احتمال خیلی کمی وجود دارد که از راه فعالیتهای زندگی روزمره خود به هپاتیت C مبتلا شوید. هپاتیت C نوعی ویروس آغشته به خون است، بنابراین باید حتما با خون آلوده در تماس باشید تا به آن مبتلا شوید. لازم نیست درباره انتشار ویروس از طریق بغل کردن، دست دادن، عطسه کردن و یا سرفه نگرانی خاصی داشته باشید.
باور غلط ۴: علائم فیزیکی ناشی از هپاتیت C به من نشان خواهد داد که آبا به آن مبتلا شدهام یا نه
هپاتیت C را اغلب بنا به یک دلیل خوب و موجه، «اپیدمی خاموش» هم مینامند: ممکن است برای مدت طولانی به این بیماری مبتلا شده باشید و خودتان هم ندانید. در واقع، این ویروس میتواند تا دههها داخل سیستم بدن شما زندگی کند بیآنکه از وجود آن اطلاعی داشته باشید. با این حال هر چه مدت زمان بیشتری با این ویروس زندگی کنید، احتمال بدتر شدن بیماریهای کبدی در شما بیشتر خواهد بود.
باور غلط ۵ : واکسن هپاتیت C میزنم، پس دیگر جای نگرانی نیست و مشکلی هم پیش نخواهد آمد
البته هنوز واکسن تأییدشدهای برای هپاتیت C به بازار پزشکی عرضه نشده است، هرچند واکسنهای مطمئن و مؤثری برای هپاتیت A و هپاتیت B وجود دارد. بنابراین حتی اگر نسبت به هپاتیت A و هپاتیت B واکسینه شده باشید، همچنان ممکن است خطر ابتلا به هپاتیت C در شما وجود داشته باشد. اگر مبتلا به هپاتیت C هستید، بهترین کار این است که واکسن هپاتیت A و B را هم بزنید، چرا که تا همینجای کار هم به کبدتان آسیب رسیده و باید سعی کنید که به خاطر هپاتیت A و هپاتیت B آسیب بیشتری به آن وارد نشود.
باور غلط ۶: چون یکبار دچار هپاتیت C شدهام، دیگر به آن مبتلا نخواهم شد
متأسفانه، بعد از گذراندن دوران بهبودی هپاتیت C هیچ تضمین طولانیمدتی برای محافظت از شما در برابر بروز عفونت این هپاتیت وجود نخواهد داشت.
باور غلط ۷ : زنانی که دچار هپاتیت C میشوند نمیتوانند به بچهشان شیر بدهند
هیچ دلیلی وجود ندارد که نشان دهد زنانی که مبتلا به هپاتیت C بوده و تازه زایمان کردهاند نمیتوانند به نوزادشان شیر دهند. با این حال، اگر نوک پستان مادر ترکخورده یا زخم باشد، بهترین کار این است که از شیر دادن به بچه پرهیز کند تا خطر انتقال ویروس به نوزاد کم شود.
باور غلط ۸: هرکسی که دچار هپاتیت C است باید بلافاصله درمان را با داروهای در دسترس آغاز کند.
این تصمیم باید بعد از بحث دقیق و ارزیابی و چکآپ وضعیت سلامت با تجویز پزشک عملی شود. برخی از افراد میتوانند پیش از شروع هر روش درمانی، وقت دکتر بگیرند و مسئله را با او در میان بگذارند. با این حال، افرادی که دچار زخم کبد شدهاند باید سعی کنند در آغاز درمان پیشتاز و فعال باشند.
باور غلط ۹: هیچ درمانی برای آن وجود ندارد
در واقع باید گفت چرا، وجود دارد. هدف درمان با دارو، از بین بردن ویروس در جریان خون شماست. اگر میزان و سطح این ویروس در جریان خون شما تا شش ماه پس از اتمام درمان قابل تشخیص نبود، پس درمان شدهاید.
منبع: health
خالکوبی هپاتیت میآورد؟