همانطور که در قسمت اول گفتیم سرطان ریه در خانمها از بسیاری جهات با سرطان ریه در آقایان تفاوت دارد.
درمان سرطان ریه در زنان
روشهای درمانی که پزشک به شما پیشنهاد داده و شما انتخاب میکنید میتواند متفاوت باشد. به منظور درک و شناخت اینکه چگونه این روشها مورد استفاده قرار میگیرد، در اینجا به هدف این روشهای درمانی مختلف میپردازیم.
درمانهای موضعی – درمانهای موضعی به منظور از بین بردن سلولهای سرطانی از منبعشان (به شکل موضعی) طراحی شده که با جراحی و پرتودرمانی همراه است.
درمانهای سیستماتیک – تمرکز این درمانها بیشتر بر سلولهای سرطانی در تمام نقاط بدن است، نه صرفا در ریههایتان. اهمیت این مسئله زمانی مشخص میشود که سرطان شما فراتر از ریههایتان پیشرفت کرده و منتشر شده و یا احتمالا چند سلول از ریههایتان به جاهای دیگر منتقل شده باشد. این روش درمانی شامل شیمیدرمانی، درمانهای هدفمند و ایمنیدرمانی است.
جراحی – اگر سرطان ریه در مراحل اولیه باشد (یعنی مرحله ۱ تا مرحله ۳-A) میتوان برای درمان آن از جراحی استفاده کرد. روشهای جراحی مختلفی برای انواع سرطان ریه وجود دارد که بر اساس اندازه تومورتان و مکان آن انتخاب میشود. زنانی که جراحی سرطان ریه انجام میدهند اغلب نسبت به مردان وضعیت بهتری پیدا میکنند. در یک تحقیق مشخص شده آمار متوسط میزان زنده ماندن بعد از جراحی سرطان ریه در زنان دو برابر مردان بوده است.
پرتودرمانی – این روش به دلایل مختلفی انجام میشود. در مراحل اولیه انواع سرطان ریه که بنا به دلایلی نمیتوان عمل جراحی در آن انجام داد، روشی به نام «رادیوتراپی استریوتاکتیک بدن» (SBRT) میتواند یکی از شانسهای درمانی باشد. پرتودرمانی (پرتودرمانی با اشعه خارجی) به طور معمول بعد از جراحی به منظور پاکسازی بقایای سلولهای سرطانی انجام میشود. از طرفی میتوان آن را پیش از جراحی همراه با شیمیدرمانی به منظور کاهش حجم تومور و رساندن آن به اندازهای این عمل را انجام داد که بتوان با جراحی آن را برداشت. پرتودرمانی را میتوان در قالب درمان دردکش یا مسکن انجام داد – در واقع روشی درمانی که هدفش درمان سرطان نیست بلکه بهبود علائم بیماری یا طولانی کردن عمرتان است.
شیمیدرمانی – سابقه درمانی سرطان ریه در زنان نشان میدهد که آنها نسبت به مردان واکشن بهتری نسبت به برخی روشهای شیمیدرمانی نشان میدهند.
روشهای درمانی هدفمند – هرکسی که مبتلا به سرطان ریه سلولهای غیرکوچک است به منظور تشخیص جهشهای ژنی هدفمند باید آزمایش ژن انجام دهد. در این زمان، روشهای درمانی برای آن دسته از افرادی که دچار جهشهای ژنی EGFR یا ترتیب جدید ALK و یا ترتیب جدید ROS1 هستند همراه با سایر روشهای درمانی در تحقیقات بالینی در دسترس است. یکی از این روشهای درمانی هدفمند روش تارسِوا (اِرلوتینیب) است که تأثیر بیشتری بر زنان دارد.
ایمنیدرمانی – روش ایمنیدرمانی یکی از روشهای جالب و نوین برای درمان سرطان است که همراه با دو داروی دیگر در این دستهبندی در سال ۲۰۱۵ برای درمان سرطان ریه مورد تأیید قرار گرفت.
میزان بقای زنان مبتلا به سرطان ریه
آمار بقای زنانی که دچار سرطان ریه هستند نسبت به مردان در تمام سطوح این بیماری بالاتر است. متأسفانه میزان بقای پنجساله آنها تنها ۱۷ درصد است (این رقم در مردان ۱۲ درصد گزارش شده است)، اما این عدد در آینده نزدیک افزایش خواهد یافت. برای نمونه در این زمینه میتوان به روشهای درمانی جدیدی اشاره کرد که در بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ نسبت به بازه زمانی چهل ساله پیش از آن بیشتر مطرح شده و مورد تأیید قرار گرفتند.
حمایت از زنانی که سرطان ریه دارند
متأسفانه تا همین اواخر از زنانی که سرطان ریه داشتند در مقایسه با سایر سرطانها، حمایت چندانی صورت نمیگرفت. این یکی از راههای روبهرو شدن با سرطان ریه است که به مراتب از روبهرو شدن با سرطان پستان سختتر است. اما چیزی که اقلیت افرادی که سرطان ریه دارند دچار کمبود آن هستند در حال حاضر در حال جبران و پیشرفت بوده و میتوان اقلیتهای فعال و پوششدهنده خوبی را در حوزه سرطان ریه یافت.
اگر شریک زندگیتان دچار سرطان ریه شده است
اگر پزشک تشخیص داد که شریک زندگیتان دچار سرطان ریه شده است، به احتمال زیاد احساس درماندگی و یأس و ناامیدی خواهید داشت. بهترین کاری که میتوانید برای حفظ روحیه و حمایت شریکتان انجام دهید چیست؟ سعی کنید برای لحظاتی خود را جای او بگذارید. یکی از مهمترین کارهایی که میتوانید انجام دهید این است که به حرفهایش گوش داده و کنارش باشید. یکی از بزرگترین ترسهای افرادی که سرطان دارند این است که مبادا تنها بمانند.
چطور میتوان خطر سرطان ریه را کاهش داد؟
خوشبختانه باید گفت هرچند که سرطان ریه یکی از علل مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان است، اما میتوان با رعایت یکسری نکات، این خطر را کم کرد.
-اگر سیگار میکشید، آن را ترک کنید.
-سعی کنید در معرض دود سیگار قرار نگیرید.
-منزل خود را از لحاظ وجود رادون چک کرده و پاکسازی کنید.
-ورزش را فراموش نکنید.
منبع: healthywomen
آیا خطر ابتلا به سرطان سینه در یائسگی بیشتر است؟