افول نسبی اعتماد مردم نسبت به گروههای مرجع در جامعه
حریرچی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره هجمههای اخیری که نسبت به جامعه پزشکی عنوان میشود، گفت: اعتماد مردم به جامعه پزشکی و تفاهم میان مردم و پزشکان جزو سرمایههای اصلی و بیبدیل نظام سلامت است و این سرمایه هم به نفع مردم، هم به نفع جامعه پزشکی و هم به نفع نظام سلامت است.
وی با بیان اینکه 25 تا 75 درصد افرادی که در اروپا به مطب پزشکان مراجعه میکنند، بدون انجام هیچ اقدام درمانی بهبود مییابند، افزود: یعنی همین که پزشک یک سری روشهای حمایتی را به بیمار میگوید، او بهبود مییابد و این موضوع ناشی از اعتماد متقابل است. بنابراین اگر فرد به پزشک اعتماد داشته باشد، حرف پزشک هم در او اثر میگذارد از طرفی عدم اعتماد متقابل میان بیمار و پزشک به ضرر کل نظام سلامت، مردم و جامعه پزشکی است و باید این اعتماد را افزایش دهیم.
مدعی نیستیم که مرجعیت جامعه پزشکی مانند 30 سال قبل است
حریرچی تاکید کرد: در ایران در چند دهه اخیر جامعه پزشکی نظرسنجیهایی که در زمینه مرجعیتهای اجتماعی و اعتماد مردم انجام شده جزو گروههای دوم یا سوم بوده است؛ البته قبول دارم که اکثر گروههای مرجع در یک الی دو دهه اخیر با افول نسبی این اعتماد مواجه بودند و ادعا نمیکنم که مرجعیت جامعه پزشکی مانند 30 سال قبل است.
وی با بیان اینکه اولویت اصلی پزشکی تعهد اجتماعی و وفاداری به منافع اجتماعی است، گفت: از طرفی وجود سه سیستم فیفور سرویس و رابطه مالی و پرداخت پول در برابر خدمت یکی دیگر از علل این موضوع است که همه علاقهمندیم این رابطه مالی با تقویت بیمهها حذف شود.
وی، وقت گذاشتن پزشک و توضیح دادن روند درمان و بیماری برای بیماران را یکی دیگر از عوامل اعتماد به جامعه پزشکی عنوان کرد و گفت: زمانی که پزشک وقتی را برای توضیح دادن به بیمار قرار میدهد، کمترین شکایت وجود دارد که البته ممکن است تراکم بیماران اجازه چنین کاری را ندهد. در عین حال ما فکر میکنیم خردمندان جامعه باید این چالشها را به نفع مصالح و منافع عمومی مردم به حداقل برسانند.
وی در پاسخ به اینکه چرا برخورد صریحی با پزشکان متخلف صورت نمیگیرد گفت: در دنیا برای این موضوع بستههای مختلفی وجود دارد؛ اولین چیزی که در خطای درمانی به نظر میرسد، برخورد قاطع قانونی و افشای مسئله است. در عین حال باید توجه کرد که یکی از روشهای مقابله با خطای پزشکی، خوداظهار محرمانه است؛ به صورتی که با سیستم قانونی شرایطی را ایجاد کنیم که فرد خودش اعلام کند که این خطا را انجام داده است.
و اما بازنگری در قانون نظام پزشکی
قائم مقام وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه بازنگری کدام بخش از قوانین نظام پزشکی مد نظر وزارت بهداشت است، گفت: در این زمینه درباره نحوه نظارت و اعمال مدیریت نقطه نظراتی وجود دارد، اما بیشتر بر روی نظارت تاکید داریم.
دوشغله بودن پزشکان آری یا خیر؟
حریرچی در ادامه در پاسخ به سوالی درباره قوانین وزارت بهداشت در زمینه دو شغله بودن پزشکان گفت: در این زمینه هم الزامات و هم مطلوباتی وجود دارد، ما ادعا میکنیم که در دوره اخیر وزارت بهداشت و بعد از طرح تحول سلامت بالاترین افزایش را در میزان تمام وقت کردن افراد داشتهایم که این موضوع دو شغله بودنشان را از بین میبرد.
بطوریکه هم متخصصین جوان تمام وقت باشند که این موضوع را از زیر یک درصد به 100 درصد رساندیم و درصد تمام وقتی سایر افراد فعال در بخش دولتی را هم بالا بردیم؛ به طوریکه اکنون در اکثر دانشگاهها به طور متوسط میزان تمام وقتی بالای 50 تا 60 درصد است.
در عین حال درباره پزشکان عمومی و پزشکان خانواده نیز این کار را انجام دادیم، اما هنوز به رقم مطلوبی که با اصلاح تعرفه همراه باشد، نرسیدهایم و امیدواریم بتوانیم که طبق سیاستهای کلی نظام سلامت، جزو فنی در بخش دولتی و خصوصی را یکسان کنیم تا مشکلات مربوط به دو شغله بودن حل شود که البته این اقدام زمانبر است.
منبع: ایسنا
لینک مرتبط: آیا علت مرگ عباس کیارستمی خطای پزشکی بود؟
زمان اعلام نتیجه اولیه پرونده کیارستمی مشخص شد!
وزارت بهداشت به اظهارنظرها درباره جراح کیارستمی پاسخ داد!
پسر کیارستمی به دانشگاه علوم پزشکی ایران نامه نوشت!
آخرین اطلاعات درباره پرونده عباس کیارستمی