شاید شمایی که این مقاله را میخوانید، جزو کسانی باشید که سرتان شوره دارد و از پوشیدن لباس مشکی و تیره خودداری میکنید، چون سرشانه لباستان در عرض چند دقیقه پر از پوستههای سفیدرنگ میشود و نمای زشتی دارد. شاید هم مژههایتان درگیر این ماجراست و خارش آن کلافهتان کرده است. در گفتوگویی با دکتر زهره تهرانچی، متخصص پوست و عضو هیئتعلمی دانشکده پزشکی دانشگاه شهیدبهشتی از علتهای تشکیل شوره سر و روشهای پیشگیری و درمان آن پرسیدهایم.
: در مورد شوره برایمان بگویید؟ شورهسر چیست و چرا تشکیل میشود؟
شورهسر پوستههای ریزی کف سر است که گاهی حتی ساقه مو را هم درگیر میکند. شورهسر از حوالی سن بلوغ با ترشح هورمونهای جنسی در برخی افراد و بهویژه آقایان شروع میشود و تا دهه 8 زندگی ادامه پیدا میکند. عامل ایجادکننده شوره سر، یکی از میکروارگانیسمهایی است که بهطور طبیعی روی پوست تمام افراد وجود دارد اما با تغییرات هورمونی بیماریزا شده و میتواند زمینهساز بروز شوره سر، جوش و خارش و التهاب کف سر شود.
: آیا درمانی هم وجود دارد؟
بله در صورتی که شورهسر خشک باشد، استفاده از شامپوهای کلاسیک ضدشوره میتواند تا حدی به بهبود و کمتر شدن مشکل کمک کند اما شورهسر چرب نیاز به درمانهای اختصاصیتری دارد.
: شوره سر چرب و خشک چه تفاوتی با هم دارند؟
موهای چرب، شوره چرب و موهای خشک معمولا شوره خشک دارند. شوره خشک بیشتر در سن بلوغ دیده میشود و همان پوستههایی است که روی سرشانه میریزد و اهمیت ندارد و با مصرف شامپوی ضدشوره رفع میشود. شوره چربی که اغلب با خارش همراه است «درماتیت سبوره» نام دارد که گاهی داخل ابرو، لبه پلک، گوش، زیر بغل، وسط سینه، بالای پشت و کشاله ران را هم درگیر میکند و گاه با لکهای قرمز در سینه یا جوشهایی چرکی در کف سر همراه میشود. گاهی همه نواحی با هم درگیر میشوند و گاه تنها یک ناحیه دچار درماتیت میشود.
: برای درمان درماتیت سبورییک چه باید کرد؟
از شامپوهای ضدقارچ مثل کتوکونازول، سلنیوم، پیریتیون زینک یا تار باید استفاده کرد. مصرف داروهای ضدقارچ موضعی یا خوراکی و استروئیدهای ملایم و در صورت لزوم داروهای موضعی ضدخارش یا آنتیهیستامین هم لازم است.
: آیا شوره میتواند علامت بیماری دیگری غیر از درماتیت سبورییک باشد؟
بله. در افراد مبتلا به پسوریازیس هم شاهد بروز پوستههای درشت همراه با پلاکهای قرمز برجسته و با خارش هستیم. این شورهها گاهی تنها محدود به سر نمیشوند و آرنج و زانو و سایر نقاط بدن را هم درگیر میکنند.
: آیا شوره سر میتواند باعث ریزش مو شود؟
خیر، معمولا ریشه مو آسیب نمیبیند که بریزد اما به هر حال در صورتی که التهاب و قرمزی و خارش وجود داشته باشد، برای پیشگیری از ریزش مو باید سریع آن را درمان کرد.
: چه مسائلی باعث تشدید شوره سر میشود؟
استرس یکی از مهمترین عوامل است؛ چه استرس روانی، چه استرس فیزیکی مانند خستگی و بیخوابی که باعث بروز تغییرات هورمونی در بدن میشود و در بیشتر شدن شوره سر نقش دارند. ساعتهای متمادی زیر نور آفتاب بودن و خشک شدن پوست سر هم از عوامل موثر در تشدید شوره است. خاراندن کف سر هم به همین ترتیب در انتقال میکروبهای موجود در ناخن به فولیکول مو و بروز عفونت و بدتر شدن اوضاع نقش موثری ایفا میکند.
منبع: هفته نامه سلامت