گیاه «پینه کوهی» با نام فارسی کاکوتی و نام علمی ziziphora clinopodioides گیاهی دارویی از خانواده نعناعیان چندساله به بلندی ۴۰ – ۱۰ سانتیمتر است که برگهای آن بعضی پوشیده از کرک و گلهای آن کوچک سفید و پوشیده از کرک است و در استان ایلام در مناطقی مانند «ایوان»، «تنگ دالاب»، «مله گَوِن»، «سیوان»، «بدره»، «تنگ کافری»، «آبدانان»، «انجیره» و «میمه» میروید.
کاکوتی دارای طبیعتی گرم است و از دمکرده آن بعنوان مقوی معده استفاده می شود. این گیاه همچنین دارای خواصی چون ضدنفخ، خلط آور، درمان سرماخوردگی، رفع ناراحتیهای روده و تقویت کننده عمومی بدن است و در طب سنتی استان ایلام طبق گزارشات موجود در درمان اسهال از آن استفاده می شود.
گیاه پینه کوهی بسیار مورد علاقه مردم بوده و از خشک شده گیاه در مزه دار کردن دوغ استفاده میشود و به دلیل عطر و مزه مطبوعی که دارد به صورت تفننی در چای مورد استفاده قرار می گیرد.
نتایج تحقیقات بر روی اثر ضدمیکروبی عصاره گیاه پینه کوهی (ziziphora clinopodioides) بر باکتریهای مولد فساد و بیماری زای مواد غذایی مثبت ارزیابی شده است، بنابراین می توان استفاده از آن را به عنوان یک ترکیب نگهدارنده و طعم دهنده طبیعی در فرآورده های غذایی پیشنهاد کرد.
منبع: ایسنا
پونه کوهی گیاه بومی استان لرستان است ودر حاشیه تمام چشمه ها ورودخانه های این استان به وفور یافت می شود در منطقه گردشگری منگره درکوهستان های شمال شهرستان اندیمشک پونه زارهای فراوانی وجود دارد