شواهد روبه افزایشی پیشنهاد میکنند که آرایهای از وضعیتهای روانی و جسمانی میتوانند باعث شوند موقع صحبت کردن، بعضی کلمات را جا بیندازید، صداها را کشیدهتر بیان کنید یا تودماغیتر صحبت کنید. این بیماریها حتی ممکن است صدای شما را به نحوی تغییر دهند که برای گوش انسان قابل تشخیص نباشد، اما واقعا وجود دارند. البته هنوز کاملا مشخص نیست که آنالیز الگوهای صحبت میتوانند تشخیصهای دقت یا مفیدی را ارایه دهند، اما امتحان آنها ضرری ندارد! صحبت چیزی است که ما هر روز آن را به طور طبیعی انجام میدهیم.
آخرین بازیکنی که وارد این عرصه شده، کمپانی Sonde Health واقع در بوستون است که با همکاری شرکت سرمایهگذاری PureTech، تکنولوژی جدیدی را از سوی محققان انستیتو تکنولوژی ماساچوست معرفی کرده است. Sonde قصد دارد نرمافزاری را برای مشتریان خود ارایه دهد که به کمک آن میتوانند افسردگی و همچنین بیماریهای تنفسی و قلبی را غربالگری کنند.
کمپانی مذکور کار خود را با آنالیز کلیپهای صوتی بیماران که با صدای بلند مطلبی را میخوانند، آغاز خواهد کرد، اما قصد دارد تکنولوژی ارتقا دهد که میتواند ویژگیهای صوتی را بدون نیاز به ثبت کلمات استخراج کند. هدف نهایی این کمپانی آن است که به سوی پایش پسزمینهها قدم بردارد و بعضی از مواردی را از وسایلی جمعآوری کند که اغلب افراد با خود حمل میکنند.
Sonde تعداد زیادی رقیب در این زمینه دارد: IBM سوپرکامپیوتر واتسون خود را با محققان آکادمیک همتیم کرده تا بتواند از روی الگوی صحبت افراد پیشبینی کند آیا احتمال ابتلای آنها به اختلال سایکوتیک وجود دارد یا خیر. مورد دیگر، کمپانی Berli- است که روی تشخیص ADHD با ثبت صدا کار میکند. دیگر کمپانی بوستون، Cogito، نوعی اپلیکیشن آنالیز صدا را ابداع کرده که بهوسیله وزارت امور سربازان بازنشسته برای پایش وضعیت خلقی اعضای این سازمان استفاده میشود. این وسیله همچنین در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی و افسردگی تست میشود.
حتی ارتش نیز در این زمینه تمایل خود را نشان داده: در اوایل این ماه، با همکاری محققان MIT، در کار آزمایشگاهی مشابه با تکنولوژیSonde ، وسیلهای را برای تشخیص صدمات مغزی ابداع کرده که قصد دارد آن را به تائید سازمان غذا و دارو هم برساند.
این حوزه از تحقیقات پزشکی به حدی شلوغ شده که سرمایهگذاران عجله دارند هرچه سریعتر مصرف کنندگان خود را به دست آورند، هرچند که هنوز شواهد بالینی در این حوزه اندک هستند. یک تیم تحقیقاتی، با قول اینکه اپلیکیشنی را در این رابطه روی سایت تامین مالی جمعی Indiegogo قرار دهد، از ابتدای تابستان 2016، بیش از 27 هزار دلار به دست آورد. این اپلیکیشن قرار است به آنالیز الگوهای صدا بپردازد تا به افراد کمک کند به حد مطلوب سلامت و سرزندگی خود برسند. کمپین سرمایهگذاری همچنین قصد دارد دادههایی را در زمینه بیومارکرهای تکراری که مرتبط با علایم سرطان هستند، گردآوری کند.
البته اینکه تشخیصهای صوتی از نظر بالینی مفید باشند، کار سادهای نیست. جداکردن علل واقعی تغییرات در الگوهای صحبت کاری است بس مشکل. ثبت صداها باید با کیفیت بسیار بالایی انجام شوند تا مفید باشند و این مساله هزینهبر است. همچنین شما نیاز دارید دادههای بسیاری را دست بدهید تا مطمئن شوید ارتباطهای به دست آمده قابل اعتماد هستند.
مساله دیگری که در این زمینه خودنمایی میکند، تفاوتهای فرهنگی است. بهطور مثال، زمانی که آنالیز صوتی برای تشخیص هوشیاری آزمایش میشود، محققان دریافتند که بسیاری ازورزشکاران جوان هنگام ادا کردن کلمه «hell»، تردید داشتند یا تون صدای خود را تغییر دادند. به دلایلی که ممکن است در صورت صدمه مغزی دیگر نتوانند کاری انجام دهند.
محققان معتقدند صحبت، مکانیسم بسیار بسیار پیچیدهای است.
سوال چالشبرانگیز دیگر آن است که، اطلاعات به دست آمده از این روش تشخیصی، تا چه حد برای بیماران مفید هستند و اینکه پزشکان مجهز به اطلاعاتی خواهند شد که بتوانند از اطلاعات به دست آمده برای کمک به بیماران استفاده کنند. «اگر شما این اپلیکیشن را داشته باشید و به شما بگوید در صحبت شما بعضی کلمات جا افتادهاند، پس شما مبتلا به سکته مغزی شدهاید، پس مفید خواهد بود. شما هرچه سریعتر خود را به بیمارستان خواهید رساند. اما از سوی دیگر، اگر اپلیکیشن به شما بگوید به احتمال 38 درصد در هفته آینده دچار سردرد میگرنی خواهید شد، مطمئن نیستیم که این اطلاعات برای شما مفید باشد. چرا که احتمالا این اطلاعات را به نحوی به دست خواهید آورد.»
محققان همچنین پیشنهاد کردهاند که این تکنولوژی ممکن است برای پیشبینی احتمال خشمگین شدن یا از دست دادن کنترل یک بیمار و تبدیل آن وضعیت به یک حالت پاتولوژیک، مفید باشد. درواقع مرزی هست میان آنچه شما میخواهید پایش شود و آنچه نمیخواهید.
پژوهشگران نگرانیهایی را هم در مورد مسایل شخصی افراد مطرح کردهاند. آنها میگویند تکنولوژی آنالیز صدا ممکن است آنقدر پیچیده باشد که بیماران را از روی آهنگ و تون صدایشان شناسایی کند، حتی اگر نام آنها به نمونه صدا الصاق نشده باشد. البته آنها مطمئن نیستند تکنولوژی مذکور در حال حاضر بتواند فقط از روی صدا، افراد را تشخیص دهد، اما مطمئنا تکنولوژیای است که در آینده بسیار خوب ظاهر خواهد شد.
منبع: روزنامه سپید