تفاوت ضدعرقها و دئودورانتها چیست؟
اگر اهل استفاده از محصولات مختلف برای رفع بوی نامطبوع عرق خود باشید، حتما تا به حال متوجه شدهاید که 2 نوع محصول اصلی به نام «ضد عرق» و «خوشبوکننده» در داروخانهها یا فروشگاههای عرضه محصولات آرایشی و بهداشتی وجود دارد. ضدعرقها حاوی ترکیبات آلومینیومکلراید هستند. این ترکیبات با بستن منافذ پوستی، راه تعریق را هم مسدود میکنند و اصلا اجازه نمیدهند ما عرق کنیم؛ چه برسد به اینکه عرقمان بو هم بدهد! این در حالی است که دئودورانتها، جلوی عرق را نمیگیرند؛ فقط اجازه بدبو شدن را به عرق نمیدهند. در حالت عادی، شکسته شدن سلولهای عرق و خارج شدن باکتریهای مولد بو از آنها، باعث بدبو شدن قسمتهای عرقکرده بدن میشود. حالا زمانی که ما از دئودورانتها کمک میگیریم، این باکتریهای بدبوی سطح پوست از بین میروند و بوی ناخوشایندی از عرقمان بلند نمیشود.
کی از دئودورانت استفاده کنیم؟ کی از ضدعرق؟
حالا که تفاوت دئودورانت و ضدعرق را متوجه شدید، شاید این سوال برایتان پیش بیاید که کدام محصول مناسب کدام موقعیت است؟ از آنجایی که ضدعرقها، اجازه تعریق به شما نمیدهند، برای مهمانیها، جلسات و مراسم رسمی که دوست ندارید ظاهر لباستان خیس باشد، مناسبتر هستند. این در حالی است که میتوانیم از دئودورانتها برای استفاده روزانه یا زمانی که لباسهای گشادی میپوشیم، کمک بگیریم.
چه زمانی از این محصولات استفاده کنیم؟
خیلیها به اشتباه، بعد از عرق کردن از ضدعرق یا دئودورانت استفاده میکنند. این کار باعث ایجاد بویی 10 برابر نامطلوبتر در بدن شما خواهد شد. بهترین زمان استفاده از این محصولات، بعد از استحمام و خشک کردن کامل زیر بغل است. اگر شبها حمام کنید و قبل از خواب از ضدعرقها یا دئودورانتها کمک بگیرید، در طول روز با آسودگی بیشتری به امور خود خواهید پرداخت و نگرانی خاصی هم بابت تعریق و بوی نامطلوب بدنتان نخواهید داشت.
آیا احتمال ابتلا به سرطان پستان با مصرف ضدعرقها بالا میرود؟
نه، برخی افراد به اشتباه گمان میکنند استفاده از محصولات ضدعرق، احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهد. چنین ایدهای هم از آنجا نشات گرفت که وجود رابطه بین افزایش سطح آلومینیوم کلراید در خون و بالا رفتن احتمال ابتلا به سرطان پستان تا حدودی به اثبات رسید اما در مورد ضدعرقها یا دئودورانتها، اصلا این مساله مطرح نیست زیرا محققان هنوز نتوانستهاند به درستی اعلام کنند که وجود چه میزان آلومینیوم کلراید در خون باعث ابتلا به سرطان میشود. دوما پوست فقط حدود 12 هزارم درصد از آلومینیوم کلراید موجود در ضدعرقها یا دئودورانتها را جذب میکند و این میزان، آنقدر کم است که اصلا نمیتوان روی سرطانزا بودن یا نبودن آن بحث کرد. سوم و آخر هم اینکه معتبرترین مرجع غذایی و دارویی جهان که همان سازمان غذا و داروی آمریکا باشد، سرطانزا بودن ضدعرقها یا دئودورانتها را بهدلیل وجود آلومینیوم کلراید در آنها را تایید نکرده است. با این حساب، نگرانی خاصی بابت سرطانزا بودن این محصولات وجود ندارد.
یک نکته مهم
اگر میخواهید میزان جذب آلومینیوم کلراید موجود در ضدعرقها یا دئودورانتها توسط پوست خود را به حداقل ممکن برسانید، سعی کنید هنگام اصلاح موهای زیر بغل، پوست حساس و نازک این قسمت، خراشیده یا بریده نشود. لیزر موهای زائد زیر بغل، راه مناسبی برای کاهش تعریق و پیشگیری از بد بو شدن عرق یا بریدن پوست زیر بغل است.
چرا ضدعرقها یا دئودورانتها گاهی باعث تیرگی زیر بغل میشوند؟
برخی از طرفداران ضدعرقها یا دئودورانتها از اینکه مدتی پس از استفاده از چنین محصولاتی دچار تیرگی پوست در ناحیه زیر بغل میشوند، شکایت دارند و نمیدانند چطور میتوانند مشکل خود را حل کنند. این افراد، کسانی هستند که یا درماتیت سرشتی (آتوپیک) دارند یا به هر دلیلی به ترکیبات موجود در این محصولات، حساسیت دارند. حساسیت به این ترکیبات باعث میشود شما در روزهای اول استفاده از ضدعرقها یا دئودورانتها دچار قرمزی، التهاب و به احتمال زیاد، خارش شدید در قسمت زیر بغل شوید. همین التهاب و خارش، به مرور زمان باعث تحریک تولید رنگدانههای بیشتر در ناحیه زیر بغل و تیره شدن این قسمت از بدن میشود. تنها چاره پیشگیری از ابتلا به این مشکل هم، حذف ماده حساسیتزا (همان ضدعرقها یا دئودورانتها) است. افرادی که به این محصولات حساسیت دارند، میتوانند با تزریق سالیانه بوتاکس در قسمت زیر بغل، امکان تعریق و بدبو شدن پوست خود را از بین ببرند.
منبع: هفته نامه سلامت