شاید فکر کنید اگر به طور منظم مسواک بزنید و آبنبات نخورید، بهداشت دهان و دندانتان برقرار خواهد بود. اما بسیاری از عادتهای روزمره که به ظاهر بیضرر هستند، سلامت دهان و دندان ما را به خطر میاندازند و باعث پوسیدگی، فرسایش مینا و یا ترک خوردن دندانها میشوند. مینای دندان بسیار سخت است، اما در برابر همه چیز مقاوم نیست.
بنابراین، اگر میخواهید دندانهایی قوی و سالم داشته باشید، باید از این 15 عادت دوری کنید:
1. جویدن یخ
با جویدن یخ به راحتی میتوانید دندان خود را لبپر کنید یا بدتر: آن را بشکنید. به گفته جاناتان شوارتز، دندانپزشک ساکن منهتن و استاد دندانپزشکی بالینی در دانشگاه کلمبیا در نیویورک، جویدن یخ اساسا مثل جویدن سنگ است. با اینکه دندانهای ما از سختترین مادهها تشکیل شدهاند، نمیتوانند تحت هر فشاری دوام بیاورند.
2. نوشیدن آب معدنی
یکی از بهترین راههای حفاظت از دندانها، نوشیدن آب شیر است که فلوراید دارد. فلوراید به تقویت دندانها کمک کرده و از آنها در برابر پوسیدگی محافظت میکند. این در حالی است که آب معدنی فاقد فلوراید است و بهداشت دهان و دندان شما را تضمین نمیکند. از آنجایی که در روز به 8 لیوان آب نیاز دارید، بهتر است آب شیر را بنوشید. با این حال، اگر طرفدار آب معدنیهای ورزشی هستید، بهتر است در کنار آن از دهانشویههای حاوی فلوراید استفاده کنید. اما بهتر است برای تهیه قهوه، چای و سایر نوشیدنیهای طعمدار از آب شیر استفاده کنید.
3. نوشیدنیهای انرژیزا
ترکیبات اسیدی، قند و مواد افزودنی شیمیایی موجود در نوشیدنیهای انرژیزا به مینای دندان آسیب زده و دندانهای شما را در برابر باکتریها ضعیف میکند. مصرف بیش از حد نوشیدنیهای انرژیزا ممکن است بهداشت دهان و دندان شما را نیز به خطر بیاندازد. اما اگر مجبورید از نوشیدنیهای انرژیزا استفاده کنید، بهتر است آن را تنها دریک وعده تمام کنید و از نوشیدن مکرر در طول روز خودداری کنید. پس از مصرف آن نیز توصیه میشود دهان و دندانهایتان را با آب شیر بشویید یا از آدامسهای بدون قند استفاده کنید تا خاصیت اسیدی این نوشیدنیها خنثی شود. این مسئله در مورد نوشابه هم صدق میکند.
4. استفاده از دندان به عنوان یک ابزار
استفاده از دندان برای باز کردن درب بطری، جدا کردن برچسب محصولات و یا پاره کردن کیسههای پلاستیکی میتواند باعث لبپر شدن و حتی شکستن دندانها شود. همچنین میتواند باعث ایجاد بریدگی در داخل دهان شده و تعادل فک را بر هم بزند. استفاده از قیچی یا چاقو 100 درصد موثرتر از بهکارگیری دندانهاست و از طرفی باعث آسیب دیدن دندانها نیز نمیشود.
دندانها برای جویدن مداد، دسته عینک و نی طراحی نشدهاند. به علاوه، از آنها برای حمل اشیاء هم استفاده نکنید.
5. مصرف زیاد کربوهیدرات
نان، پاستا و کراکر به ظاهر غذاهای بیارزشی نیستند، اما وقتی وارد دهان میشوند، به سرعت تبدیل به قند میشوند. باکتریهای موجود در دهان از این قند تغذیه کرده و باعث پوسیدگی دندانها میشوند. از این رو، توصیه میشود از مصرف بیش از حد نشاسته فرآوریشده خودداری کنید و پس از خوردن پاستا، مسواک بزنید.
6. بیرون گذاشتن مسواک
نگهداری از مسواک اهمیت زیادی دارد؛ اگر مسواک خود را بدون محفظه و در کنار مسواک دیگران بگذارید، باعث میشوید که باکتریهای موجود در سطح مسواکها با هم درآمیزند. به علاوه، ذرات ریز مدفوع میتواند به هنگام استفاده از سیفون به مسواک بچسبد. این درست است که دهان ما پر از باکتری است، اما نباید با دست خودمان به حجم این باکتریها بیافزاییم.
سعی کنید مسواک خود را در قفسه داروها نگه دارید یا آن را در یک محفظه مجزا بگذارید. تنها در این صورت است که مسواک شما از رشد باکتریها در امان خواهد بود.
7. استفاده از دهانشویه بدون آبکشی دهان
استفاده از دهانشویه به از بین بردن باکتریهای دهان کمک میکند؛ اما الکل موجود در آن ممکن است در دهان باقی بماند و با خشک کردن دهان، بستر رشد باکتریها را فراهم کند. خشک بودن دهان باعث میشود که شکافهای کوچک زبان بیشتر در معرض باکتریها باشند. بنابراین باکتریها به راحتی میتوانند وارد دهان شوند. توصیه میشود از دهانشویههای غیر الکلی مانند لیسترین زیرو استفاده کنید یا پس از استفاده از دهانشویه، دهانتان را آبکشی کنید.
منبع: health
قسمت دوم را اینجا بخوانید