لطفا ابتدای مطلب را در «چه متخصصی کدام بیماری را درمان می کند؟- قسمت اول» بخوانید
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که بخواهید از پزشکی وقت بگیرید اما مطمئن نباشید دکتری راکه انتخاب کردهاید میتواند بیماریتان را درمان کند یا خیر! برای مثال خیلی از افرادی که فشار خون بالا دارند نمیدانند که باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنند …
در زمان مراجعه به پزشکان معمولا با عناوین مختلفی پس از نام آنها مواجه میشویم؛ از جمله متخصص، فوق تخصص، فلوشیپ و. . . اما این عناوین چه تفاوتهایی با هم دارند؟
متخصص
هر پزشک عمومی پس از حدود دو تا سه سال و گاهی چهار سال تحصیل در یکی از رشتههای تخصصی به عنوان متخصص آن رشته پزشکی شناخته میشود
فوق تخصص
متخصصها در رشتههای مختلف پزشکی پس از گذراندن دو تا سه سال دیگر به عنوان فوق تخصص یکی از زیر گروههای رشته تخصصی خود شناخته میشوند.
فلوشیپ
دورههای آموزشی برای پزشکان متخصص که مدت آنها کمتر از دو سال است، دورههای فلوشیپی یا تکمیل تخصص نام دارند. این دورهها به عنوان فوق تخصص تلقی نمیشوند.
PHD
مدرک دکترای ناپیوسته در رشتههای علوم پایه از جمله رشتههای علوم پایه پزشکی غیر بالینی جهت انجام فعالیتهای دانشگاهی؛ تحقیقی و تدریس است و هیچ یک از کسانی که این مدرک را دارند، نمیتوانند برای درمان دردتان کاری کنند.
پوست، داخلی، زنان، اطفال؟
حتما شما هم دیدهاید که روی تابلو برخی پزشکان، چند تخصص در کنار هم نوشته میشود؟ اگر این عناوین بدون واژه «متخصص» در کنار هم آورده شوند، یعنی با تابلوی یک متخصص عمومی روبهرو هستید. در واقع چنین پزشکی در این رشتهها متخصص نیست و فقط براساس تجربه و دورههای کوتاه مدتی که گذرانده است، این خدمات را ارائه میدهد. فراموش نکنید که ما پزشک همه فن حریف نداریم و اگر از اطرافیان خود تعریف پزشکی را شنیدید، بدانید که این پزشک فقط در رشته تخصصی خودش عملکرد خوبی دارد.
این تعریفها دلیل نمیشود که برای هر بیماری به این پزشک مراجعه کنید. برای مثال اگر یک جراح کلیه، سنگ کلیه پدرتان را با موفقیت عمل کرده و از کار او راضی هستید به معنای این نیست که آن جراح میتواند سردرد مزمن شما را هم برطرف کند! پس پول و وقت خود را هدر ندهید و برای هر بیماری خاصی به متخصص مربوطه آن مراجعه کنید.
اول از همه؛ پزشک عمومی!
توصیه ما همان حرفی است که وزارت بهداشت قرار است با فراهم آوردن زیرساختها آن را عملی کند. بهتر است برای معالجه هر دردی، قبل از متخصصها با یک پزشک عمومی مشورت کنید. اگر دچار بیماری خاصی شده اید و نمیدانید باید به کدام متخصص مراجعه کنید، بهتر است در مرحله اول از یک پزشک عمومی مشاوره بخواهید. پس از آن هم اگر به نتیجه نرسیدید، میتوانید از یک متخصص داخلی وقت بگیرید. این متخصصان در صورت لزوم شما را به فوق تخصص مربوطه ارجاع میدهند.
منبع: سلامت نیوز