دیابت نوع 2 کنترل نشده
زمانی که دیابت شما خوب کنترل نشود احتمال بالا رفتن گلوکز و انسولین در بدنتان وجود دارد. انسولین به تبدیل گلوکوز به گلیکوژن ( شکل ذخیرهشدهی گلوکوز ) و ماندن آن در کبد کمک میکند. زمانی که کبد از گلیکوژن اشباع شود بهجای آن از گلوکوز برای ساخت اسیدهای چرب که در جریان خون آزاد میشوند استفاده میگردد. این اسیدهای چرب برای ساخت تری گلیسیرید استفاده میشوند، مادهای که در سلولهای چربی ساختهشده و در ساخت چربی در بدن نقش دارد.
خوردن کالری بیشتر از آنچه میسوزانید
تری گلیسیرید بهعنوان یک منبع سریع انرژی میان وعدههای غذایی استفاده میشود. کالری باقیمانده در بدن بهعنوان تری گلیسیرید در سلولهای چربی ذخیره میشود.
مصرف کربوهیدرات زیاد
زمانی که شما غذاهای دارای کربوهیدرات میخورید سیستم گوارشی غذاها را تجزیه کرده و گلوکوز را از آن خارج میکند. این گلوکز از طریق رودهها جذب جریان خون میشود. همانطور که قبل گفته شد با دیابت کنترل نشده، گلوکوز اضافی میتواند برای ساخت تری گلیسیرید استفاده شود.
چاقی
چاق بودن به این معنا نیست که حتماً سطح تری گلیسیرید بالا خواهد رفت اما میان چاقی و هیپرتریگلیسریدمی ( بالا بودن سطح تری گلیسیریدها ) ارتباطی وجود دارد. ارتباط میان تری گلیسیرید بالا با دور کمر بیشتر نزدیکتر است تا با شاخص تودهی بدنی.
مقاومت به انسولین
مقاومت بدن در مقابل فعالیت انسولین باعث بالا رفتن سطح انسولین و گلوکوز میشود و میتواند منجر به دیابت کنترل نشده شود. البته دیابت کنترل نشده میتواند باعث بالا رفتن سطح تری گلیسیرید شود.
نارسایی کلیه
خطر نارسایی کلیهی شدید در افراد مبتلا به دیابت بالاتر است. در حقیقت دیابت رایجترین علت بروز این مشکل میباشد. نارسایی کلیه باعث مشکل در تنظیم چربی خون میشود و نتیجهی آن بالا رفتن سطح تری گلیسیرید است. شاید علت آن بالا رفتن میزان تولید تری گلیسیرید باشد و یا عدم توانایی بدن در خارج کردن آن از خون و یا هردو.
ژنتیک
مشکل تری گلیسیرید بالا میتوان در خانواده ارثی باشد. اگر علت این باشد اعضای خانواده ممکن است دچار زانتوما شوند، یعنی وجود تکههای زردرنگ چربی در زیر پوست.
پایین بودن سطح هورمون تیروئید
اختلال تیروئید در بیماران دیابتی شیوع بیشتری دارد. رایجترین اختلال در بین این بیماران تیروئید غیرفعال یا همان کمکاری تیروئید است. اگر شما هردو تری گلیسیرید بالا و مقدار زیاد کلسترول را دارید شاید اینها نشانهای از سطح پایین هورمون تیروئید باشند.
داروها
برخی داروها مانند قرصهای کنترل بارداری، استروژن، بتابلاکرها، استروئیدها، رتینوئیدها، مهارکنندههای پروتئاز، داروهای ادرارآور و تاموکسیفن میتوانند سطح تری گلیسیرید را بالا ببرند.
غذاها
برخی غذاهای خاص به نظر میرسد روی سطح تری گلیسیرید بیشتر از غذاهای دیگر اثرگذارند. زمانی که شما به دیابت مبتلا باشید بدن شما در مقابل اینگونه غذاها تحمل کمتری خواهد داشت. این غذاها شامل قندهای ساده، غلات فرآوری شده، الکل و غذاهای چرب است، خصوصاً غذاهای دارای چربی اشباعشده و چربیهای ترانس.
منبع : برترین ها