سن مبتلا شدن به کبد چرب

a.mahammadi
سالانه بیش از 500 میلیون نفر به کبد چرب مبتلا می‌شوند. کبد چرب زمانی ایجاد می‌شود که چربی اضافه و بخصوص تری‌گلیسیرید وارد سلول‌های کبدی می‌شود. به طور کلی به انتشار سلول‌های چربی در سلول‌های کبد، کبد چرب گفته می‌شود

*دکتر امیرحسین کاظمی:بیماری کبد چرب از مراحل ابتدایی شروع و پیشرفت می‌کند تا کبد درگیر شود. مثل هپاتیت‌های ویروسی، بیماری تا جایی پیش می‌رود که عملکرد کبد دچار اختلال شود. افزایش وزن، رژیم غذایی و میزان چربی‌ها بویژه تری‌گلیسیرید، اثر منفی خودش را بر کبد به صورت کبد چرب باقی می‌گذارد.

اصول خودمراقبتی با توجه به عوامل خطر ذکر شده (افزایش وزن، تغذیه و افزایش چربی‌های خون) چیست؟

مهم‌ترین عامل خطر بیماری‌های کبد چرب، افزایش وزن و چاقی است. 70 تا 75 درصد افراد مبتلا چاق هستند. پس بهترین راه پیشگیری از کبد چرب، کنترل وزن است. پرهیز از غذای چرب و غذاهای آماده و توجه به میزان چربی‌های خون بویژه تری‌گلیسیریدها، از راه‌های پیشگیری محسوب می‌شود.

‌‌ آیا بیماری کبد چرب درمان خاص یا دارویی دارد؟

این بیماری با دارو درمان نمی‌شود و درمان یا داروی مستقل ندارد.

‌‌ التهاب کبد چگونه تشخیص داده می‌شود؟

از طریق بیوپسی مشخص می‌شود. یعنی دقیق‌ترین راه تشخیص، بیوپسی و نمونه‌برداری از کبد است. البته سونوگرافی و اندازه‌گیری آنزیم‌های کبدی هم کمک‌کننده است.

‌عوارض بیماری کبد چرب شامل چه مواردی است؟

عوارض ممکن است از خونریزی گوارشی شروع شود تا تجمع مایع در شکم و سرانجام فرد به سمت کمای کبدی پیش برود. در حالت کمای کبدی بیمار در لیست انتظار پیوند کبد قرار می‌گیرد.

‌ کسی که در سونوگرافی تشخیص کبد چرب برایش داده شده ولی آنزیم‌های کبدی او بالا نیست، چه باید بکند؟

چنین فردی سالانه باید سونوگرافی انجام دهد و اندازه آنزیم‌های کبدی‌اش را چک کرده و به تغذیه و تحرک بدنی خود هم توجه کند.

‌‌ از زمانی که بیماری کبد چرب شروع شود و تا زمانی که عارضه ایجاد کند چند سال طول می‌کشد؟

15 تا 20 سال طول می‌کشد. در بزرگسالان بیماری کبد چرب همراه بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی و عروقی و حوادث عروقی مغز است و این همراهی، به دلیل خواصی است که چربی دارد که هم در کبد خودش را نشان می‌دهد و هم باعث عوارض قلبی -‌ عروقی و مغزی می‌شود.

‌ سن ابتلا به کبد چرب، چند سالگی ست؟

بیماری کبد چرب همه سنین را درگیر می‌کند. حتی در اطفال و نوجوانان هم دیده می‌شود و سن خاصی ندارد. اما ریسک بیماری از 40 سال به بالا بیشتر می‌شود. در افراد چاق و دارای اضافه وزن، بیماری را مدنظر قرار می‌دهیم و برای این افراد انجام سونوگرافی و اندازه‌گیری آنزیم‌های کبدی توصیه می‌کنیم.

در کدام حالت کبد چرب با تغییر سبک زندگی (مثل تحرک و تغذیه) کنترل می‌شود؟

در مراحل اولیه کبدچرب با تغییر سبک زندگی کنترل می‌شود. در افراد چاق اگر کسی 10 درصد کاهش وزن داشته باشد، بیماری و حتی التهاب کبد به طور چشمگیری کاهش می‌یابد. اگر کبد چرب در مرحله‌ای که کبد التهاب دارد درمان نشود، ممکن است چند سال طول بکشد تا بافت فیبروز در کبد تشکیل شود. تا قبل از تشکیل بافت فیبروز، بیماری قابل برگشت است اما اگر بافت فیبروز تشکیل شود، قابل برگشت نیست.
منبع: سلامت نیوز

غذاهای مفید برای کاهش کبد چرب از نظر طب سنتی

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ