کارهایی که باعث ایجاد اختلال در تأثیر واکسن آنفولانزای شما خواهند شد

مهرناز زاوه
در این مطلب نظر برخی از متخصصان را درباره شایع‌ترین باورهای غلط و اشتباهاتی جویا شده‌ایم که اغلب افراد نسبت به تزریق واکسن آنفولانزا دارند.

اگر از این می‌ترسید که امسال هم باید واکسن آنفولانزا بزنید، کسی شما را سرزنش نخواهد کرد. هیچ‌کس دوست ندارد در معرض تزریق این سوزن دردناک قرار بگیرد، که همیشه هم اجباری نیست. اما در حالی که شاید تزریق واکسن آنفولانزا لازم و ضروری نباشد، اغلب دولت‌ها تشویق می‌کنند به دلیل مزایای بسیاری که دارد، از آن غافل نشوید. همان‌طور که می‌دانید آنفولانزا یک بیماری‌حاد و جدی است که می‌تواند به ذات‌الریه، بستری شدن در بیمارستان و حتی مرگ بیانجامد – خصوصا اگر سن‌‌تان بالای ۶۵ سال باشد. طی فصل آنفولانزا در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ ، حدود ۶۱ درصد از افراد ۶۵ سال و بالاتر به خاطر این بیماری در بیمارستان بستری شده و حدود ۷۹ درصد، مرگ و میر ناشی از آنفولانزا و ذات‌الریه مرتبط با آن گزارش شد. در شرایطی که تنها راه حقیقی اختلال در واکسن آنفولانزا، در کل نزدن آن است، در اینجا نظر برخی از متخصصان را درباره شایع‌ترین باورهای غلط و اشتباهاتی جویا شده‌ایم که اغلب افراد نسبت به تزریق واکسن آنفولانزا دارند.
۱.واکسن آنفولانزای امسال را نمی‌زنید چون پارسال یکی زده‌اید
ویروس آنفولانزا هر ساله دچار جهش ژنی می‌شود – این ویروس مشابه ویروسی نیست که سال قبل بابت آن واکسن زدید. افراد باید هر ساله واکسن آنفولانزا بزنند؛ چرا که ویروس آن پیوسته در حال تغییر بوده و اصلا چیز عجیبی و غیرعادی‌ای نیست که ویروس آنفولانزا بخواهد هر سال با شکل جدیدی بروز پیدا کند. تحقیقات نشان داده است که قدرت ایمنی بدن نسبت به آنفولانزا از طریق عفونت طبیعی و یا واکسن زدن به مرور زمان کاهش خواهد یافت. اگر سال گذشته واکسن زدید و امسال دوباره به آن مبتلا شدید، اصلا عجیب نیست که مجبور بشوید دوباره واکسن آن را بزنید، اما متخصصان بر این باورند که در این شرایط، ویروس دچار جهش ژنی شده، در نتیجه واکسن تغییری نیافته است و یا بیماری‌ای که سال گذشته داشته‌اید به طور دقیق آنفولانزا نبوده و عامل آن ویروس دیگری بوده است.
۲.از زدن واکسن اجتناب می‌کنید چرا که مشکوک به ابتلا به آنفولانزا هستید
آیا مطمئنید که بیماری‌ای که الان دچار آن شده‌اید آنفولانزاست و نه ویروس دیگری؟ جواب‌تان مثبت است؟ علاوه بر این مسئله، آنفولانزا ویژگی‌های چندگانه‌ای دارد که مدام در حال گردش و تغییر است، بنابراین ابتلا به یک ویژگی آن از شما در برابر سایر ویژگی‌های آن محافظت نمی‌کند. بسیاری ویروس‌های دیگر هم ممکن است شبیه آنفولانزا به نظر بیایند و باعث بیماری‌تان شوند. با همه این‌ها، حتی اگر مریض هم باشید، واکسن آنفولانزا می‌تواند قابلیت ویروس را کاهش داده و از شما در برابر سایر ویروس‌ها از طریق «پادتن‌های محافظتی مقطعی» مراقبت کند. در واقع این‌ها ویروس‌هایی هستند که ویژگی‌هایی شبیه آنفولانزا در واکسن دارند و بدن شما یاد می‌گیرد با آنها مبارزه کند. واکسن آنفولانزا سه و چهار ظرفیتی است و این به این معناست که می‌تواند در برابر سه یا چهار ویژگی آنفولانزا از شما محافظت کند.
۳.فکر می‌کنید واکسن آنفولانزا شما را مبتلا به آنفولانزا خواهد کرد
این یکی از شایع‌ترین باورهای غلطی است که اغلب افراد درباره واکسن آنفولانزا دارند. اما شواهد علمی به هیچ عنوان این مسئله را پوشش نمی‌دهند. واکسن آنفولانزا به گونه‌ای ساخته می‌شود که در کل هیچ نوع ویروس آنفولانزایی در آن وجود ندارد و یا اگر هم باشد، ویروس فعال‌نشده یا غیرفعالی است. در شرایطی که واکسن آنفولانزا می‌تواند سبب بروز تب با درجه پایین  و دردهای عضلانی شود، این علائم معمولا موقت بوده، چندان حاد محسوب نمی‌شوند و نشانه آنفولانزا نخواهند بود.
۴.با سفت کردن عضلات کاری می‌کنید که واکسن آنفولانزا بیش از آنچه باید به شما آسیب وارد کند
تحقیقات جدید نشان می‌دهد که ۲۴ درصد از افراد بزرگسال به خاطر ترس از سوزن، ‌واکسن آنفولانزا نمی‌زنند. تحقیقات نشان می‌دهد زمانی که کسی از چیزی می‌ترسد، این ترس را در کل زندگی با خودش حمل می‌کند. اما شما می‌توانید میزانی دردی را که این واکسن به همراه دارد کنترل کنید. نخست این‌که سعی کنید عضله مربوطه را زیاد سفت نکنید. سفت کردن عضلات باعث می‌شود سوزن آسیب و درد بیشتری به همراه داشته باشد، بنابراین سعی کنید بازویتان را شل کرده و روی تنفس‌تان تمرکز کنید. استراتژی‌های زیادی برای کاهش ترس از سوزن وجود دارد، اما اغلب طی سه تجربه واکسن زدن زمان می‌برد تا فرد بتواند بر ترس آن غلبه کند.
۵.روزی که باید واکسن بزنید، ورزش نمی‌کنید
ورزش و تحریک زیاد، قبل و بعد از واکسن زدن به بدن‌تان کمک خواهد کرد تا بتواند پادتن‌های بیشتری برای مبارزه با آنفولانزا تولید کند. دانشجویان دانشگاه ایالت لووا که حدود ۹۰ دقیقه بعد از زدن واکسن، پیاده‌روی یا دوچرخه‌سواری کردند، میزان پادتن‌های بدن‌شان تقریبا دو برابر افرادی بود که این کار را انجام ندادند.
۶.خیلی طولش می‌دهید تا واکسن بزنید
فصل آنفولانزا اغلب از اوائل مهر آغاز شده و تا اردیبهشت ادامه دارد. واکسن آنفولانزا زمانی به بهترین شکل اثر می‌گذارد که زودتر زده شود. هرچه فرد زودتر واکسینه شود، پادتن‌های بیشتری در بدنش تولید می‌شود و سیستم ایمنی او پیش از آنکه فصل آنفولانزا به اوج برسد، یعنی در ماه‌های دی و بهمن، مقاوم‌تر خواهد شد. برخی از افراد تصور می‌کنند که هرچه زمان واکسن زدن به فصل آنفولانزا نزدیک‌تر باشد، این مسئله سیستم ایمنی آنها را قوی‌تر خواهد کرد در حالی‌که این‌طور نیست. به این قضیه به چشم یک مسابقه ماراتن نگاه کنید. آیا شما یک ماه قبل از شروع مسابقات تمرین را شروع می‌کنید تا به اوج برسید؟ خیر، شما حداقل شش ماه زودتر تمرین را شروع می‌کنید تا بدن‌تان به اوج آمادگی برسد. زود واکس زدن هم باعث تقویت سیستم ایمنی شما خواهد شد تا در جدال پیش‌رو در فصل آنفولانزا پیروز شوید. از آنجایی که حدود دو هفته طول می‌کشد تا سیستم ایمنی بعد از تزریق واکسن تقویت شود، بهتر است طوری برنامه‌ریزی کنید تا اوایل پاییز واکسن بزنید. اما اگر دیدید تا اواخر دی یا بهمن واکسن نزده‌اید، توصیه می‌شود که بلافاصله این کار را بکنید. فصل آنفولانزا می‌تواند تا اواخر اردیبهشت ادامه داشته باشد، بنابراین مادامی که ویروس آنفولانزا در حال تغییر باشد، بهتر است حتی اگر در اواخر فصل آنفولانزا هستید هم واکسنش را بزنید. 
۷.به خاطر بارداری یا شیر دادن به بچه، واکسن آنفولانزا نمی‌زنید
این یک بحث بسیار داغ در میان زنان باردار، آنهایی که می‌خواهند باردار شوند و آن دستهاز افرادی است که نوزاد شیرخواره دارند. اما اصل قضیه این است که باید به طور کامل خود را واکسینه کنید. زنان باردار هم باید واکسن آنفولانزا بزنند؛ چرا که جزو آسیب‌پذیرترین افراد در برابر آنفولانزا هستند و ممکن است شدیدا بیمار شوند و حتی جان خود را به خاطر آن از دست بدهند. اگر نوزاد شیرخواره دارید و در دوران بارداری واکسن زده‌اید، پس بهتر است بدانید که تمام قابلیت دفاعی سیستم ایمنی شما به نوزادتان منتقل خواهد شد که به آن ایمنی غیرفعال گفته می‌شود و یکی از چیزهای جالب درباره شیردهی به نوزاد است.
۸.واکسن نمی‌زنید، چون خیلی پیر یا خیلی جوان هستید
تمام افراد بالای شش ماه باید واکسن آنفولانزا بزنند (به‌جز کسانی که بدنشان واکنش شدیدی نسبت به آن نشان می‌دهد). کودکان بالای شش ماه، زنان باردار، افرادی که دچار تنگی نفس یا بیماری قلبی و یا دیابت هستند، هر فرد بالای ۵۰ سال، هر فردی که از بیماری خودایمنی رنج می‌برد، هرکسی که در خانه و تحت مراقبت‌های خانگی است، افراد چاق و همه پرسنل بهداشت، افرادی هستند که باید به طور ویژه این واکسن را استفاده کنند. 
اگر سن‌تان بیشتر از ۶۵ سال است، بهتر است تا اواخر بهمن ماه صبر کنید و بعد واکسن بزنید؛ به این دلیل که قابلیت محافظت واکسن در افراد مسن‌تر، سریع‌تر کاهش پیدا خواهد کرد. اگر این افراد خیلی زود واکسن بزنند، قابلیت محافظت در کل فصل آنفولانزا دوام نخواهد داشت.
منبع: webmd 

حقایقی که باید درباره واکسن آنفولانزا بدانید

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ