آیا باید برای کودکم موبایل بخرم؟

مهرناز زاوه
مانند بسیاری از والدین، ممکن است شما هم از این مسئله متعجب شوید که آیا کودکتان آمادگی داشتن موبایل را دارد یا خیر. در اینجا به برخی از نکات مثبت و منفی این مسئله می‌پردازیم.

اغلب کودکان در سنین پایین موبایل به دست می‌گیرند. تحقیقی که اخیرا در این زمینه انجام شده نشان می‌دهد ۲۲ درصد از کودکان در دوران تحصیلی ابتدایی موبایل شخصی دارند، در شرایطی که این میزان در نونهالان ۶۰ درصد و در نوجوانان ۸۴ درصد گزارش شده است. مانند بسیاری از والدین، ممکن است شما هم از این مسئله متعجب شوید که آیا کودکتان آمادگی داشتن موبایل را دارد یا خیر. در اینجا به برخی از نکات مثبت و منفی این مسئله می‌پردازیم.
زمان معقول انجام این کار
بسیاری از والدین، امنیت را دلیل اصلی خرید موبایل برای کودک می‌دانند. آنها دوست دارند بتوانند هر زمان که خواستند به کودک‌شان دسترسی داشته باشند. از طرفی می‌خواهند کودکشان خیالش راحت باشد که می‌تواند هر زمان که خواست با آنها تماس بگیرد. این مسئله خصوصا زمانی که کودک بعد از مدرسه در خانه تنها بوده یا از مدرسه تنها به خانه می‌رود بیشتر خود را نشان می‌دهد. 
کودکان طلاق که در دو خانواده زندگی می‌کنند اغلب در سنین پایین‌تر صاحب موبایل می‌شوند تا بتوانند با پدر یا مادر خود تماس داشته باشند. اگر موبایل به درستی و برای دسترسی کودک به والدین باشد یا برای کودکانی که در موقعیت حضانت مشترک قرار دارند، آنگاه داشتن موبایل اهمیت خاصی پیدا خواهد کرد.
در نظر گرفتن خطرات
اگر کودک شما یک گوشی هوشمند داشته باشد، می‌تواند به وب‌سایت‌هایی دسترسی پیدا کند که شاید برایش مناسب نباشد. در واقع چیزهایی خواهد دید که یا خشونت‌آمیز بوده و یا با مرگ یا رابطه جنسی مرتبط است. بسیاری از کودکان، تخیلاتی در ذهن خود درباره چیز‌هایی دارند که خودشان آن را درک نمی‌کنند. 
کودکانیی که گوشی هوشمند دارند معمولا تحریک می‌شوند که تا نیمه‌شب بیدار بمانند و به بازی مشغول شوند یا برای دوستانشان پیام بفرستند. از سوی دیگر، موبایل می‌تواند خطر مزاحمت سایبری را هم برای کودکان به همراه داشته باشد. یکی از متخصصان در این زمینه می‌گوید: «قبلا وقتی در خانه بودید امنیت داشتید، اما با وجود موبایل و شبکه‌های اجتماعی، هیچ‌‌کس در امنیت به سر نمی‌برد.»
هم‌چنین کودکانی که موبایل دارند ممکن است به لحاظ اجتماعی به افرادی منزوی تبدیل شوند. اس‌ام‌اس‌بازی زیاد و چرخ زدن در شبکه‌های اجتماعی یعنی سپری کردن زمان کمتر با دوستان. در این میان دلایل دیگری هم وجود دارد که نشان می‌دهد موبایل را باید زمانی در اختیار کودکان قرار داد که آمادگی آن را داشته باشند. 
برخی والدین نسبت به فرزندان خود بیش از اندازه محافظ‌کار هستند و دوست دارند پیوسته با آنها در ارتباط باشند، بی‌آنکه بخواهند به خطرات پنهان این مسئله بیاندیشند. نونهالانی هم که موبایل دارند ممکن است اطلاعاتشان را به افراد نادرستی بدهند. از طرفی خطر ترویج وابستگی هم وجود دارد. 
مسئله دیگری هم که جای تعمق دارد، بحث هزینه‌هاست. این‌که او چه میزان اطلاعات رد و بدل می‌کند بر صورت‌حساب شما تأثیر خواهد گذاشت. 
تصمیم‌گیری
باید گفت زمانی کودک آمادگی داشتن موبایل را دارد که بتواند با شما بنشیند و همراه شما دستورالعمل‌هایی برای استفاده از آن طرح کند. اگر تمایل چندانی برای انجام این کار نداشته باشد، یعنی آماده نیست. برای اکثر کودکان، این مسئله در سنین ۱۲ تا ۱۳ سالگی رخ می‌دهد. این والدین هستند که باید تصمیم بگیرند، نه پدربزرگ و مادربزرگ خیرخواه یا دوستانی که به عنوان هدیه برای کودک‌ موبایل می‌خرند. 
از خودتان بپرسید که آیا کودک‌تان عادت دارد که قضاوت خوبی انجام دهد یا سابقه تصمیم‌گیری خوب دارد یا نه. اگر هنوز به آن درجه از پختگی نرسیده و یا تصمیمات درستی نمی‌گیرد، یعنی آمادگی ندارد. وقتی کودک چیزی می‌بیند که باعث ایجا رعب و وحشت در او می‌شود، آیا می‌تواند آن را به خوبی کنترل و مدیریت می‌کند؟ آیا وقتی چیز ناخوشایندی رخ می‌دهد نزد شما می‌آید؟ سعی کنید این مسئله را بفهمید که چرا کودک شما به تلفن نیاز دارد. آیا می‌خواهد برای دوستانش پیام بفرستد؟ یا دوست دارد اوقاتش را در فیسبوک سپری کند؟ آیا به این دلیل موبایل می‌خواهد که برادر یا خواهر بزرگ‌ترش دارد؟
سعی کنید قابلیت‌های شناختی کودک‌تان را در نظر گرفته و ببینید آیا می‌تواند از موبایل به درستی استفاده کند و از آن مهم‌تر این‌که آیا به لحاظ احساسی آمادگی آن را دارد یا نه.
نکاتی درباره استفاده امن و مسئولانه از موبایل
-سعی کنید از اپلیکیشن‌ها یا سیستم‌های کنترل مخصوص استفاده کنید که باعث محدود شدن تماش کودک شما و اس‌ام‌اس‌های او و وب‌سایت‌هایی خواهد شد که به آنها سر می‌زند.
-نگذارید کودک‌تان بازی‌ یا اپلیکیشن‌ دانلود کند.
-برایش یک موبایل عادی بخرید تا به آن عادت کند نه یک گوشیِ هوشمند.
-خودتان نسبت به موبایل‌تان و استفاده از آن، الگوی مناسب و خوبی باشید.
-به کودک‌تان بگویید که استفاده از موبایل او را زیر نظر دارید.
-پسورد موبایلش را داشته باشید.
منبع: webmd 

بچه‌ها حداکثر چند ساعت باید بازی کامپیوتری انجام دهند؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ