نوزاد در خواب چه میبیند؟
این مورد یکی از بحث برانگیزترین نکاتی است که درخصوص نوزادان مطرح میشود. «جدی میندل» از مرکز خواب بیمارستان کودکان فیلادلفیا در آمریکا میگوید: شاید هیچگاه از این موضوع که نوزاد در خواب چه میبیند آگاه نشویم.
مطالعات زیادی در زمینه خواب در افراد مختلف انجام شده که نتیجه تمام آنها مبتنی بر اظهارات داوطلبان شرکت کننده در آزمایشات بوده است حال آنکه نوزادان توانایی صحبت کردن را ندارند و به همین خاطر گفته میشود که شاید هیچگاه نتوان از آنچه که نوزادان در خواب میبینند آگاه شد.
محققان از این نکته مطمئن شدهاند که خواب دیدن افراد بزرگسال در مرحلهREM خواب یعنی همان دورهای که چشم حرکات سریعی دارد روی میدهد و حالا شاید جالب باشد که بدانیم نیمی از مدت زمان خواب نوزادان مربوط به دورهREM می شود. از این رو میتوان تصور کرد که نوزادان نیز مانند افراد بزرگسال و چه بسا بیشتر از آنها خواب میبینند. اما تصور اینکه آنها چه چیزهایی را در خواب میبینند کار بسیار دشوار و حتی شاید غیرممکنی باشد چون نوزادان نمیتوانند آنچه را که در خواب میبینند برایمان تشریح کنند.
اما حداقل از یک نکته درباره نوزادان و خواب آنها مطمئن هستیم و آن اینکه آنها کابوس شبانه ندارند چون اصولا هنوز با مفهوم ترس آشنا نشدهاند. محققان به این باور رسیدهاند که خردسالان حداقل تا دو یا سه سالگی خوابهای بد نمیبینند و این خبری خوشحال کننده برای والدینی است که کودکان خردسال دارند.
آیا نوزاد در حالی که میخندد به چیز خنده داری فکر میکند؟
روانشناسان نوزاد و کودک پاسخ های متفاوتی به این پرسش میدهند. برخی معتقدند که نوزاد درحالی پای به این دنیا میگذارد که توانایی درونی چشمگیری برای احساس کردن و بیان چهار حس عاطفی اصلی از جمله خوشحالی را در خود دارد. از سوی دیگر برخی نیز بر این باورند که نوزادان یاد میگیرند احساسات مختلف را تنها از طریق برقراری ارتباط با سایر انسانها از یکدیگر تشخیص دهند.
اما هر چه باشد تمام این متخصصان در یک نکته با هم اشتراک نظر دارند و آن اینکه نوزاد اگرچه میخندد و به لبخند شما نیز واکنش مشابهی نشان میدهد اما واقعیت این است که درکی از محتوای حرف خنده داری که به زبان میآورید ندارد. اما این عدم توانایی موجب نمیشود که کودک کمتر بخندد.
وقتی نوزاد میخندد اتفاق مثبتی در حال روی دادن است و آن چیزی نیست جز لذت بردن از خود. نخستین خندههای نوزاد که معمولا تا پیش از چهار ماهگی روی میدهد نشانه ای امیدوارکننده از اجتماعی شدن اوست. این بدان معناست که نوازد نسبت به صداها و احساساتی که در اطرافش موج میزند واکنش نشان داده و آن را به نوعی درک میکند.
آیا نوزادم فکر هم میکند؟
پاسخ به این پرسش در نوع خود هیجان انگیز است: بله، او فکر میکند و خیلی بیشتر از آنچه تصور میکنید فکر میکند. مطالعات دامنه دار زیادی در این زمینه انجام شده که اکثر آنها نشان میدهند نوزاد از همان زمانی که از پای به این دنیا میگذارد در حال فکر کردن است. او در همه حال فکر میکند. در واقع او سخت مشغول دستیابی به درک روشنی از دنیای اطراف خود است. حتی بسیاری از کارشناسان نوزاد و کودک، نوزادان را آزمایشگران کوچک عنوان میکنند.
آیا نوزاد نام خود را میداند؟
زمانی که نوزادتان به مرز 5 یا 6 ماهگی میرسد میتواند واکنش مناسبی به بیان شدن نامش از خود نشان دهد. تا آن زمان نوزاد در حین صدا زده شدن نامش تنها صدایی را درک کرده و با حرکت دادن سر خود به سمت مرکز تولید صدا واکنش لازم را از خود بروز میدهد بی آنکه بداند در واقع او را صدا زدهاند.
از آن گذشته بد نیست بدانید که نوزاد دو تا سه ماهه نسبت به صدای والدین و چهره آنها واکنش نشان داده و با شنیدن آنها سر خود را به مرکز تولید صدا تغییر جهت میدهد. او در حدود شش ماهگی میتواند بخشهای صوتی تشکیل دهنده نامش را تشخیص دهد، هر چند هنوز نمیتواند معنای آن را درک کند.
چرا رشد ناخن در نوزاد سریع است؟
واقعیت این است که هر چیزی که با نوزاد در ارتباط باشد به سرعت در حال تغییر و تحول است. برای درک هر چه بهتر این واقعیت تنها کافی است نگاهی گذرا به عکسهای نوزاد داشته باشید. هر روز که میگذرد چهره نوزاد دچار تغییراتی میشود که پس از گذشت چند هفته تا حدی باورنکردنی به نظر میرسد. از یاد نبرید که نوزاد در 5 ماهگی افزایش وزن دو برابر پیدا کرده است که این خود نشان از بروز تغییرات وسیع در فرآیند رشد و وزن گرفتن نوزاد دارد.
پس توصیه میشود نسبت به مواردی مانند رشد ناخنها که میتواند تا حدودی سلامت نوزاد را به خطر بیندازد حساس باشید. شما به عنوان والدین نوزاد همواره در کنار او قرار دارید و به همین خاطر شاید نتوانید رشد سریع او را به خوبی درک کنید. در واقع والدین نوزاد هیچگاه نمیتوانند فرآیند رشد مغزی و اندامهای او را مانند دیگر بستگان که ممکن است هر از گاهی او را ملاقات کنند درک نمایند. اما ناخنها و رشد آنها نشانه خوبی از رشد سریع نوزاد است.
منبع: برترین ها