این دارو فارغ از استفاده تسکینی و پزشکی، مصرفهای دیگری نیز دارد؛ درمان عارضه زود انزالی، ایجاد شادی و سرحالی موقت برای افرادی که کارهای سنگین انجام میدهند، بیمارانی که پس از مصرف تسکینی نسبت به دارو وابستگی پیدا کردهاند و معتادانی که با ترک مواد مخدر قبلی خود از ترامادول به عنوان جایگزین استفاده میکنند، در این دستهبندی قرار میگیرند.
مصرف ترامادول نیز مانند داروهای دیگر عوارضی ایجاد میکند که از آن جمله میتوان به سرگیجه، سردرد، خواب آلودگی، تشنج، ضعف، تحریک دستگاه عصبی، اختلال تعادل و کاهش هوشیاری اشاره کرد.
اتساع عروق قلبی، اختلالات بینایی، تهوع، یبوست، استفراغ، تکرر ادرار، کاهش سطح هموگلوبین، افزایش آنزیمهای کبدی و دپرسیون تنفسی از دیگر عوارض ایجاد شده در پی استفاده خودسرانه از ترامادول است.
معتادین به الکل و افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند نباید از این دارو استفاده کنند، زیرا احتمال تشنج در این افراد بسیار بالاتر است.
علائم اور دوز با ترامادول
خواب آلودگی، تنفس کم عمق، کندی ضربان قلب، ضعف مفرط، احساس سبکی سر و غش بخشی از علائم اور دوز با این دارو است که بیشتر هنگام مصرف ترامادول همراه با سایر مخدرها و به خصوص مشروبات الکی دیده میشود.
همچنین مصرف این دارو در کنار آرامبخشها و داروهای ضد افسردگی و داروهای درمان اختلالات دو قطبی ممنوع است.
افزایش مسمومیت با ترامادول
با افزایش مصرف ترامادول به خصوص میان جوانان، برخی از عطاریها نیز اقدام به فروش اشکال کپسول و قرص این محصول میکنند. در همین راستا رییس بیمارستان شهدای هفتم تیر تهران از افزایش مراجعات مسمومیت با ترامادول خبر داد و گفت: ترامادول از ترکیبات خطرناک دارویی است که مصرف آن در سنین مدرسه مشاهده شده و اکثر آنان ترامادول را از عطاریها تهیه میکنند.
حسن امیری افزود: موارد متعددی از مسمومیت با ترامادول گزارش شده است؛ یکی از شدیدترین عوارض آن که وابسته به دوز نیست به آن معنا که حتی با مصرف یک قرص هم ایجاد میشود، تشنج است. جالب است که در کتابهای مرجع علمی خیلی به این عارضه ترامادول پرداخته نشده است.
امیری ادامه داد: تشنج ناشی از مصرف ترامادول، عوارض مغزی شدید و جبران ناپذیری برجا میگذارد و متاسفانه گروه هدف عرضه ترامادول نیز جوانان و نوجوانان هستند.
این متخصص سم شناسی که ریاست بیمارستان شهدای هفتم تیر را نیز برعهده دارد، گفت: ترامادول به عنوان یک داروی مخدر تفریحی تبلیغ میشود و چون تدخینی نیست و بوی خاصی ندارد از سوی جوانان و نوجوانان دور از چشم والدین مصرف میشود و آنان به خاطر انگیزههایی مانند سرخوشی آن را مصرف میکنند، در حالیکه به عوارض خطرناک آن توجهی نمیکنند.
وی تاکید کرد: ترامادول حتما باید با تجویز پزشک مصرف شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: متاسفانه بیشترین مسمومیتهای دارویی در بیمارستانها مربوط به اور دوز مواد مخدر شامل مواد اپیوئیدی و همچنین مواد محرک مانند اکس و شیشه است.
امیری افزود: علت عمده مراجعه در این مسمومیتها، مصرف عامدانه برای خودکشی نیست بلکه اغلب به دلایل تفریحی این مواد را مصرف کرده یا اینکه ماده جدیدی آمده که قدرت تخریب و تاثیر آن فرآورده را نمیدانند و دچار مسمومیتهای ناشی از اوردوز میشوند.
منبع: ایران پزشک
چرا ترامادول خطرناک است؟
عوارض قرص ترامادول