گوشت این میوه با یک پوست مودار و قهوه ای غیر قابل خوردن پوشیده شده است و گوشت آن شامل یک ردیف از دانه های کوچک سیاه و سفید می باشد. تولید این میوه در نیوزلند در سال ۱۹۳۰ آغاز شده است و پس از آن به سراسر جهان صادر شد.
انواع مختلفی از این میوه وجود دارد که البته رایج ترین آن کیوی سبز و یا کیوی فازی است. انواع دیگر کیوی هایوارد ،برونو ،ابوت ،کیوی طلایی می باشند.
ارزش غذایی :
مانند بسیاری دیگر از میوه های تازه کیوی نیز از مقادیر زیادی آب و کربوهیدرات برخوردار است. در ادامه درصد مواد غذایی موجود در این میوه را مشاهده می کنید.
کالری ۶۱%
آب ۸۳%
پروتئین ۱.۱ گرم
کربوهیدرات ۱۴.۷ گرم
شکر ۹ گرم
فیبر ۳ گرم
چربی ۰.۵ گرم
چربی اشباع شده ۰.۰۳ گرم
چربی اشباع نشده ۰.۰۵ گرم
امگا۳ ۰.۰۴
امگا ۶ ۰.۲۵ گرم
کربوهیدرات و مواد مغذی مجود در این میوه تا ۱۵ درصد از وزن آن را تشکیل می دهد. کربوهیدرات های موجود در کیوی شامل قندهای ساده مانند کلوگز و فروکتوز است. خوردن کیوی قند خون را چندان افزایش نمی دهد به همین علت است که خوردن این میوه برای بیماران دیابتی ضرری ندارد.
فیبر موجود در کیوی :
حدود ۲ تا ۳ درصد از گوشت این میوه تازه از فیبر تشکیل شده. این مقدار شامل فیبر نامحلول مانند لیگنین و سلولز و فیبر محلول مانند پکتین است. فیبر در روده هضم نمی شود. اما برخی از انواع فیبر محلول در روده در رشد و تخمیر مفید باکتری ها موثر هستند. این باکتری ها نیز در روده تولید اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه مانند بوتراب را بهبود می دهد. اسیدهای چرب کوتاه در سلامت روده بزرگ و کاهش خطر سرطان روده بزرگ و حفاظت در برابر عفونت موثرند.
ویتامین ها و مواد معدنی :
کیوی منبع خوبی از بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی است به خصوص ویتامین C با این وجود در ادامه می توانید ویتامین هایی که در این میوه به مقدار بیشتری یافت می شوند را ببینید.
ویتامین C: یک کیوی تا ۷۷ درصد از نیاز روزانه به ویتامین C را تامین می کند. ویتامین C در کیوی نسبت به دیگر میوه ها و مرکبات بسیار بیشتر است.
ویتامین K1: این ویتامین نیز به ترویج سلامت استخوان ها و کلیه ها و لخته شدن خون کمک می کند.
پتاسیم: مصرف کافی این ماده در سلامت قلب تاثیر فوق العاده ای دارد.
ویتامین E: مقدار قابل توجهی از این ویتامین در دانه های این میوه یافت می شود. با این حال ممکن است به علت مشکلاتی که در هضم و جذب این ویتامین ها از دانه های این میوه ها وجود دارد به راحتی در دسترس بدن قرر نگیرد.
مس: یک عنصر کمیاب ضروری بدن مس می باشد که اصولا در رژیم غذایی جای آن خالی است. کمبود مس می تواند سلامت قلب را تهدید کند.
فولات: ویتامین B9 که با عنوان اسید فولات هم شناخته می شود از مواد ضروری در بدن است که مصرف آن در دوران بارداری توصیه می شود. این ویتامین در کیوی به مقادیر زیاد یافت می شود.
جمع بندی: کیوی منبع خوبی از بسیاری از ویتامین ها به خصوص ویتامین C است که حتی بیشتر از پرتغال و لیمو می توانید این ویتامین را در این میوه مشاهده کنید.
دیگر ترکیبات گیاهی موجود در این میوه:
این میوه منبع خوبی از ترکیبات مختلف گیاهی مانند آنتی اکسیدان ها است که مزایای سلامت زیادی دارند.
کورستین: کیوی حاوی مقادیر زیادی از آنتی اکسیدان پلی فنول است که مصرف آن می تواند بیماری های قلبی و سرطان ها را به تعویق بیاندازد.
لوتئین: یکی از آنتی اکسیدان های کارتنوئیئی است که به مقادیر زیادی در کیوی یافت می شد. مصرف بالای این میوه می تواند در سلامت چشم موثر باشد.
اکتینیدین: آنزیمی است که موجب شکسته شدن پروتئین می شود و یکی از آلرژن های اصلی موجود در کیوی است. با این حال در صورتی که بدن مصرف کننده به آن پاسخ منفی ندهد می تواند در روند هضم پروتئین تاثیر خوبی بگذارد.
جمع بندی: کیوی شامل تعداد زیادی از آنتی اکسیدان ها از جمله کوئرستین و لوتئین می باشد. کیوی همچنین منبع خوبی از اکتینیدین است که یکی از آنزیم های موثر در هضم پروتئین است.
مزایای بهداشتی و درمانی کیوی :
کیوی نیز مانند بسیاری از میوه های دیگر مزایای بهداشتی و درمانی خوبی دارد که می توانید در ادامه آن ها را بخوانید و در جای مناسب از آن استفاده کنید.
یبوست را کاهش می دهد :
یبوست یک بیماری مربوط به بی نظمی روده است که سبب حرکت دشوار سخت مدفوع و دفع آن می شود. اختلالات روده مانند یبوست به علت اختلالاتی مانند ضعف روده بزرگ مربوط است. یبوست یکی از نگرانی های شایع در افراد مسن است.
مطالعات مختلفی نشان می دهد که مصرف مداوم این میوه می تواند در درمان یبوست موثر باشد. یک مطالعه روی ۳۸ زن و مرد سالمند نشان داد که مصرف یک کیوی در روز به مدت سه هفته با حرکات نرم و منظم روده همراه است. یک مطالعه ی دیگر نیز نشان داد که ۳۳ درصد از بیمارانی که مبتلا به یبوست بودند با خوردن دو کیوی در روز به مدت دو هفته توانستند تا مقدار قابل توجهی عوارض این بیماری را کاهش بدهند.
علاوه بر محتوای فیبر در کیوی مقادیر اکتینیدین نیز موجب شکسته شدن بهتر پروتئین و هضم راحت تر مواد غذایی می شود. همچنین در یک مطالعه افرادی که سندروم روده تحریک پذیر دارند خوردن ۲ عدد از آن در روز به مدت ۴ هفته می تواند بدون هیچ عوارضی حرکات روده را افزایش داده و آن را بهبود دهد.
جمع بندی: کیوی حاوی مواد مغذی مختلفی است که به عناون یک درمان در برابر یبوست شناخته می شود.
کیوی هضم پروتئین را بهبود می دهد
این میوه شامل تکتینیدین است که یک ترکیب خاص و منحصر به فرد گیاهی است که در شکسته شدن پروتئین نقش کلیدی دارد. مطالاعاتی که روی لوله های آزمایشگاهی شبیه سازی شده به جای روده انجام شد نشان می دهد که کیوی با وجود اکتینیدین خود می تواند در شکسته شدن پروتئین کمک کننده باشد. به هیمن علت است که خوردن کیوی به کسانی که در هضم و جذب پروتئین اختلال دارند یا این روند را به مشکل انجام می دهند می تواند کمک کننده باشد.
جمع بندی: کیوی به علت داشتن مقادیری از اکتینیدین می تواند هضم پروتئین را بهبود دهد.
خواص و مضرات کیوی
سلامت قلب
بیماری های قلبی شایع ترین علت مرگ زودرس در جهان است. برخی از عوامل خطرناک مانند فشار خون، چربی خون ضعیف و لخته شدن خون ٫ بیماری های قلبی را افزایش می دهند. مطالعات نشان داده است که مصرف کیوی در کاهش این عوامل تاثیر بالایی دارد. خوردن ۲ تا ۳ تا از این میوه در روز می تواند سبب کاهش فشار خون، رقیق شدن خون، و کاهش خطر لخته شدن خون باشد. همچنین با کاهش تری گلیسرید در خون می تواند مشخصات چربی خون را بهبود دهد. کیوی در افزایش HDL یا کلسترول خوب نیز موثر است.
جمع بندی: این میوه ترش مزه با کاهش فشار خون و بهبود چربی خون می تواند در بهبود سلامت قلب موثر باشد.
عوارض جانبی
کیوی به طور کلی یک میوه ی سالم در نظر گرفته می شود. با این حال برخی مردم ممکن است به آن آلرژی داشته باشند. همچنین کیوی در برخی از افراد می تواند موجب تحریک دهان و ناراحتی های معده شود.
حساسیت
حساسیت این میوه معمولا یک آلرژی خفیف به حساب می آید. این آلرژی اغلب با اسهال یا درد معده و تورم خفیف و خارش دهان همراه است. با این حال برخی افراد ممکن است واکنش شدیدتری مانند شوک آلرژیک را تجربه کنند که البته این اتفاق در کودکان بیشتر از بزرگسالان می تواند رخ بدهد. افرادی که مبتلا به آلرژی لاتکس یا چمن و گرده ی درخت هستند بیشتر ممکن است نسبت به این میوه واکنش آلرژیک نشان دهند.
التهاب دهان
خوردن این میوه ممکن است موجب تحریک دهان در برخی از افراد شود. این التهاب توسط بلورهای ریز سوزن مانند اگزالات کلسیم و مواد پروتوئینی ایجاد می شود.
اسهال
کیوی به عنوان یک میوه ی موثر برای درمان یبوست استفاده می شود. با این حال برخی افراد که به اثر ملین حساس هستند ممکن است بعد از خوردن کیوی دچار اسهال شوند.
جمع بندی: اگر چه این میوه از میوه های پر خاصیت ومفید است اما برخی از افراد به علت آلرژی یا اسهال یا سوزش دهان بهتر است مصرف آن را محدود کنند.
کیوی یک منبع خوب از ویتامین ها و مواد معدنی مختلف است که خوردن آن به کاهش فشار خون و بهبود هضم پروتئین و کاهش خطر ابتلا به یبوست کمک می کند.
منبع: هفت گنج
لینک مرتبط: کیوی را با پوست بخوریم یا بی پوست؟