اگر بیش از 70٪ انسداد عروق داشته باشید، تنها راه درمانتان عمل جراحی بایپس خواهد بود. برخلاف آنژیوپلاستی، که در آن استنت با هدف بهبود جریان خون داخل شریانها کار گذاشته میشود، در جراحی بایپس یک مسیر جدید برای جریان خون تعبیه میشود تا خون بیشتری به قلب برسد. این عمل در شرایطی انجام میگیرد که قلب در حال پمپاژ و بیمار بیهوش است. دکتر نیلش گوتام، متخصص قلب و عروق و مدیر گروه پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق در موسسه قلب آسیا در بمبئی توضیح میدهد که در جریان عمل و پس از آن چه اتفاقاتی رخ میدهد.
1. این عمل که با نام اختصاری CABG (جراحی کنارگذر شریان کرنری) شناخته میشود، حدود 8 ساعت به طول میانجامد. برای انجام این عمل، استخوان قفسه سینه که جناغ نام دارد برداشته شده و جراح به قلب دسترسی پیدا میکند. سپس، یک شریان جدید برای جریان خون وارده به قلب تعبیه میکند.
2. در گذشته، از یک رگ پا به عنوان گرافت استفاده میشد تا عمل بایپس انجام بگیرد. اما این رگ تنها 7 تا 8 سال دوام میآورد و در نهایت مسدود میشد. پس از چند سال، پزشکان از شریانهای واقعی به جای رگ برای بهبود جریان خون استفاده کردند. در حال حاضر، از سرخرگهای درونی سینه (دو شریانی که در طرفین استخوان سینه قرار دارند) برای انجام عمل بایپس استفاده میشود. با این کار، بیمار به مدت 20 تا 25 سال از انسداد عروق در امان خواهد بود.
3. کل عمل جراحی حدود 6 تا 8 ساعت به طول میانجامد. پس از عمل، سینه بخیه میشود و بیمار در آیسییو تحت مراقبتهای ویژه قرار میگیرد تا به طور کامل بهبود یابد. دستگاه تنفس مصنوعی پس از بهبودی کامل برداشته میشود که حدودا به 6 تا 8 ساعت زمان نیاز دارد.
4. با این حال، چند لوله باریک درون قفسه سینه قرار داده میشوند، چون احتمال خونریزی وجود دارد. لولهها یک تا دو روز درون قفسه سینه میمانند و در صورت عدم خونریزی برداشته میشوند. بیمار پس از عمل به تزریق خون نیاز دارد، چون حین عمل خون زیادی از دست میدهد.
5. بیمار پس از جراحی باید 2 تا 4 روز در آیسییو بماند. در این زمان، از فیزیوتراپی و تمرینات تنفسی برای ریکاوری بیمار کمک گرفته میشود.
6. بیمار میبایست پس از گذشت 2 هفته مجددا به بیمارستان مراجعه کند تا بخیهها کشیده شوند. در طول این مراجعه، بخیه دیواره قدامی قفسه سینه و تجهیزات به کار رفته برای بستن استخوان برشخورده قفسه سینه برداشته میشوند.
7. اکثر بیماران پس از 2 هفته به زندگی نرمال خود بر میگردند، اما برخی از آنها برای بهبودی کامل به 4 تا 6 هفته زمان نیاز دارند. استخوان قفسه سینه پس از گذشت 3 تا 6 ماه به طور کامل جوش میخورد. تقریبا تمام بیماران از دردی که در ناحیه استخوان برشخورده احساس میکنند، گلایه میکنند.
8. بیمار به مدت 4 تا 6 هفته از بلند کردن اجسام سنگین و انجام کارهای پرفشار منع میشود. همچنین توصیه میشود تا یک هفته از خم شدن به جلو اجتناب نماید.
عوارض ناشی از جراحی آنژیوپلاستی و بایپس
در آنژیوپلاستی، این احتمال وجود دارد که بدن ورود یک جسم خارجی مانند استنت را نپذیرد. در گذشته، نرخ پس زدن استنت توسط بدن بسیار بالا بود. در حال حاضر، با ظهور استنتهای نسل دوم و سوم و توسعه داروهای رقیقکننده خون مانند آسپرین و کلوپیدوگرل، نرخ پس زدن به شکل قابلتوجهی کاهش یافته و به کمتر از 1 تا 2 درصد رسیده است. پس از انجام عمل، باید به مدت حداقل یک سال به طور منظم از داروهای رقیقکننده خون استفاده کنید.
در عمل جراحی بایپس، خطر انسداد عروق تا 2 هفته نخست وجود دارد. احتمال پس زدن شریان در این عمل وجود ندارد، چون در عمل بایپس از اجسام خارجی استفاده نمیشود. مگر در مواردی که جراح مرتکب اشتباه شود که آن هم حدود 1 تا 2 درصد خطرناک خواهد بود. با این حال، یکی از معایب جراحی بایپس این است که بیمار باید 3 تا 4 روز در آیسییو بماند و از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده کند؛ همچنین، به علت خونریزی حین عمل به دریافت خون نیاز خواهد داشت.
بر خلاف جراحی بایپس که حدود 6 تا 8 ساعت طول میکشد، آنژیوپلاستی تنها 45 دقیقه زمان میبرد. به علاوه، فردی که تحت عمل جراحی بایپس قرار میگیرد، 14 روز دوره نقاهت خواهد داشت. این در حالی است که عمل آنژیوپلاستی دوره نقاهت به خصوصی ندارد و بیمار میتواند یک روز بعد، روال عادی زندگیاش را ادامه دهد و حتی سر کار برگردد.
منبع: thehealthsite
نکاتی که باید درباره جراحی بایپس و آنژیوپلاستی بدانید
مهرناز زاوه
برخلاف آنژیوپلاستی، که در آن استنت با هدف بهبود جریان خون داخل شریانها کار گذاشته میشود، در جراحی بایپس یک مسیر جدید برای جریان خون تعبیه میشود تا خون بیشتری به قلب برسد.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟