جراح و متخصص مغز و اعصاب با اشاره به افزایش مصرف سیگار و مواد مخدر صنعتی در جامعه، بروز سکته های مغزی و قلبی زودرس را از تبعات آن دانست.
دکتر علیرضا طبیب خویی افزود: افزایش سن، مصرف الکل، فشار خون، دیابت و فشارهای عصبی از جمله عوامل خطر سکته هستند؛ همچنین افرادی که سابقه بیماری قلبی و عروقی و سکته مغزی در خانواده دارند، در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند.
وی سکته را به دو دسته کلی تقسیم کرد و گفت: سکته های مغزی براثر نرسیدن خون به مغز و یا به دلیل خونریزی داخل مغز رخ می دهند که در هر دو حالت، این وضعیت در افراد بالای 50 سال بیشتر اتفاق می افتد.
طبیب خویی با اشاره به این که خونریزی داخل مغز بر اثر فشار خون زیاد است، گفت: بیماران مبتلا به فشار خون در طولانی مدت رگ های مغزشان آسیب می بیند و مستعد این عارضه هستند.
وی ادامه داد: سن ابتلا به سکته مغزی به خصوص خون ریزی داخل مغز در کشور کاهش پیدا کرده است و مصرف سیگار و مواد مخدر صنعتی یک دلیل مهم در این زمینه است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: سکته مغزی شایع ترین علت ناتوانی بیماران و طولانی شدن دوره بستری بودن آنان در منزل یا بیمارستان است.
** سه ساعت زمان طلایی برای مداوای سکته مغزی
به گفته دکتر خویی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، زمان مناسب برای ارائه خدمات به افراد دچار سکته مغزی را 3 تا 6 ساعت اعلام کرد و گفت: اگر زیر سه ساعت بتوانیم خدمات را به آنان ارائه کنیم، مداوای آنان خیلی بهتر انجام می شود.
طبیب خویی ادامه داد: در سکته مغزی بر اثر بسته شدن رگ های خون رسان، اگر در سه ساعت اول بیمار را به مراکز درمانی با امکانات کافی برسانیم، می توان با تزریق داروهای مناسب، لخته های خون را حل و گرفتگی رگ را برطرف کرد.
وی اختلالات تکلم، ناتوانایی در حرکت دست و پا، احساس ضعف در دست و پا، کج شدن صورت را از مهمترین علائم سکته اعلام و تاکید کرد: اگر کسی برای چند دقیقه هم دچار اختلالات تکلمی شود، نباید از این موضوع به سادگی بگذارد و باید آن را به صورت کامل بررسی کند.
جبران آسیب سکته مغزی در زمان طلایی