در مورد این موضوع با مهدیس هاشمی، روانشناس کودک و نوجوان گفتوگو میکنیم و او با اشاره به موارد تنبیه نادرست میگوید: متاسفانه بسیاری از والدین از ابزارهای مختلفی برای تنبیه استفاده میکنند که نتایج و پیامدهای منفی برای کودکان دارد که به 4 مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم؛
1. بدترین نوع تنبیه که با وجود فرهنگسازی و اطلاعرسانیهای وسیع هنوز هم موارد مختلف در درجات گوناگون از آن دیده میشود تنبیه فیزیکی یا کتک است. درباره تاثیرات سوء این رفتار بر روی کودک زیاد گفته شد و بر کسی پوشیده نیست که با کتک زدن چه صدمات روحی و شخصیتی به کودک وارد میکنند. بدرفتاری، لجبازی، مقابله جویی، منفی گرایی، افسردگی، اضطراب و پرخاشگری از جمله صدمات ناشی از کتک زدن است اما چرا هنوز هم میتوان پدرومادرهای بسیاری را دید که دست به تنبیه فیزیکی میزنند؟
2. والدینی هستند که خط قرمز آنها در برخورد با کودک کتک زدن است و دست به این اقدام نمیزنند اما در برخی موارد با از دست دادن کنترل خشم خود در مقابل فرزندان سر آنها فریاد میکشند یا با کلمات مختلف کودک را سرزنش و حتی تهدید میکنند.
3. محدود کردن کودک در فضای خاص مانند اتاق یا حمام نیز از جمله تنبیهات نادرستی است که متاسفانه توسط والدین انجام میشود. اما تنبیهی که کودک را از نیازهای اصلی و اساسیاش محروم میکند، پذیرفتنی نیست. این رفتارها مانند زندانی کردن کودک در دستشویی، حمام، زیرزمین، تنها گذاشتن کودک و… نوعی از کودکآزاری و تضییع حقوق کودک است و نوعی خشونت رفتاری در خود مستتر دارد که باعث ایجاد خشم پنهان در کودک میشود. پس نباید فکر کرد به صرف اینکه این رفتارها همراه با خشونت فیزیکی نیست پس ایرادی برای انجام آنها وجود ندارد.
به عنوان مثال اگر کودک با اسباببازی خود با خشونت رفتار کرد میتواند زمان مشخصی او را از اسباببازی خود محروم کنید یعنی این تنبیه متناسب با رفتار نامناسب او با همان وسیله است، نه اینکه اگر کار اشتباه دیگری از او سر زد، اسباببازی مورد علاقهاش را از او دور کنید، این تنبیه با رفتار نامطلوب بیتناسب است که باعث ایجاد حس مورد ظلم واقع شدن، و در نتیجه خشم در کودک میشود و ممکن است در موقعیتهای بعدی آن رفتار یا عمل نامطلوب را با شدت بیشتری انجام دهد.