علیرضا استقامتی فوق تخصص غدد گفت: زنان از سه ماه قبل از بارداری و در سه ماه اول بارداری حتما باید مکمل یددار مصرف کنند زیرا نیاز بدن زنان باردار به دریافت ید در دوران بارداری افزایش مییابد.
استقامتی در پاسخ به این سؤال که اگر زنان باردار این قرص را مصرف نکنند چه خطراتی را میتواند برای نوزادانشان در پی داشته باشد، گفت: نمیخواهیم نگرانی خاصی را ایجاد کنیم اما این درمانها برای تکامل مغزی جنین بسیار مهم هستند و اگر ید مادر بسیار کم باشد مسائلی همچون گواترهای جنینی ممکن است در کودک ایجاد شود اما این مسئله در موارد کمبود ید شدید به وجود میآید که خوشبختانه اکنون با این مشکل به دلیل مصرف نمکهای یددار در کشور روبهرو نیستیم.
وی افزود: توصیه میشود که زنان از سه ماه قبل از بارداری شروع به مصرف مکملهای ید توأم با اسید فولیک کنند و مصرف آن را تا سه ماه اول بارداری ادامه دهند زیرا برای رشد مغزی بچه و سیستم عصبی او لازم است.
فوق تخصص غدد اضافه کرد: هم اکنون در کشور ما مکمل ید و فولیک تولید شده که ترکیبی از ید و اسید فولیک است و در اختیار زنان باردار قرار داده میشود.
وی ادامه داد: علیرغم اینکه در منطقهای زندگی میکنیم که کمبود ید از بین رفته است ولی باز هم به زنان باردار مصرف این مکملها توصیه میشود چون نیاز بدن یک زن باردار نسبت به بقیه بیشتر است و حتما باید در سه ماه قبل از بارداری و در سه ماه اول از مکمل ید استفاده شود.
استقامتی یکی از نشانههای اصلی کمبود ید در بدن را گواتر دانست و گفت: به دلیل اینکه ید یکی از مواد اصلی تولید هورمون تیروئید است پس اگر شخصی در معرض کمبود شدید ید قرار بگیرد، تیروئید نمیتواند هورمون بسازد و باید مرتباً تلاش کند که سلولها بزرگتر شده و رشد کنند و اگر این کمبود ید و گواتر ادامه یابد منجر به کمکاری تیروئید میشود که آن هم علائم خاص خود را دارد میتواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
فوق تخصص غدد گفت: متاسفانه در مواد غذایی ما ید به اندازه کافی وجود ندارد؛ ید در پوسته زمین است بنابراین اگر منطقهای زمینش کمبود ید داشته باشد گیاهانی که در آنجا کاشته میشود و همچنین حیواناتی که در آنجا وجود دارند کمبود ید خواهند داشت. همچنین آب این زمینها در صورتی که به دریا هم بریزد ماهی آن دریا ید کافی نخواهد داشت.
استقامتی، کمبود ید در پوسته زمین را به دلیل تغییراتی دانست که در دورانهای مختلف زمینشناسی به وجود آمده است و گفت: در بسیاری از مناطق که یخبندانها از بین رفته و زمین شسته شده است، ید را به کف اقیانوس بردند در نتیجه ید پوسته زمین در بسیاری از مناطق دنیا از بین رفته است.
وی در پایان راه حل کمبود ید در بین افراد جامعه را مصرف مکملهای یددار و نمک یددار دانست و گفت: هم اکنون نمک یددار به اندازه کافی ید بدن را تأمین میکند.
لینک مرتبط: مراقبت ناکارآمد دوران بارداری عامل 50 درصدی ناشنوایی نوزادان؟!
وقتی هنگام بارداری خونریزی دیدیم، چه کار باید بکنیم؟