آندومتریوز چه تاثیری در ناباروری زنان دارد؟ +علائم

jalalvand
آمنه‌ سادات حقگو-جراح و متخصص زنان و زایمان، نسبت به تشدید بیماری اندومتریوز به دنبال بالا رفتن سن ازدواج و بارداری، هشدار داد و گفت: ۴۰ درصد موارد نازایی به علت آندومتریوز ایجاد می‌شود.

آمنه‌ سادات حقگو در آستانه برگزاری دومین کنگره بین المللی روش های کم تهاجمی زنان و سیزدهمین کنگره بین المللی زنان و مامایی، گفت: اندومتریوز اختلالی است که طی آن بافت داخل حفره رحم در جایی خارج از رحم قرار می‌گیرد و بر اساس مکان قرارگیری، علائم متفاوتی ایجاد می‌کند.

این متخصص زنان و زایمان با عنوان این مطلب که این بیماری جنبه ژنتیکی دارد، افزود: اگر یکی از بستگان درجه اول فرد به این بیماری دچار شده باشد، خطر اندومتریوز 7 برابر افزایش می‌یابد، ولی عوامل دیگری هم به غیر از ژنتیک، در فعال شدن و بروز بیماری دخالت دارد.

حقگو با بیان این مطلب که هرچه سن اولین بارداری کمتر و سن یائسگی زودتر باشد، احتمال بروز این بیماری کاهش می‌یابد، تاکید کرد: یکی از مهم ترین علل شیوع بالای اندومتریوز بالا رفتن سن ازدواج و بارداری است. در واقع بارداری، بیماری را برای مدتی خاموش می‌کند و درمان‌های طبی این بیماری نیز بر​ همین اساس است.

مسئول روابط بین الملل کنگره زنان و مامایی، افزود: با توجه به اینکه بافت اندومتر می‌تواند در هر نقطه‌ای از حفره لگن و خارج از رحم نفوذ کرده و رشد کند، براساس مکان قرارگیری، شرایط و علائم متفاوتی را نیز ایجاد خواهد کرد.

حقگو​ یادآور شد: با اینکه اندومتریوز نشانه‌های متفاوتی مانند علائم رحمی، گوارشی یا ادراری ایجاد خواهد کرد، ولی درد زمان قاعدگی یا هنگام نزدیکی، درد‌های مزمن لگنی و کاهش باروری از جمله شایع‌ترین علائم این بیماری است.

وی گفت: درد برخی بیماران مبتلا به اندومتریوز خفیف است و گروهی هم از درد شدید لگنی که گاهی با تیرکشیدن به پاها یا مجاری ادراری و مقعد همراه است، شکایت می‌کنند. البته باید توجه داشته باشید​ شدت درد معمولا ارتباطی با شدت بیماری ندارد، به این معنی که ممکن است کسی اندومتریوز شدیدی داشته باشد، ولی چون نزدیک به اعصاب نبوده، درد آزار دهنده‌ای را حس نکند یا در مقابل، فردی که اندومتریوز خیلی خفیفی دارد، می‌تواند درد شدیدی را تجربه ‌کند.

حقگو در ارتباط با عوارض آندومترویوز بر وضعیت باروری، افزود: اگر اندومتریوز از نوع شدید یا متوسط یا همراه با گرفتاری لوله‌ها و تخمدان‌ها باشد، می‌تواند موجب ناباروری یا کاهش باروری شود. البته نباید تصور کنید همه افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، دچار ناباروری خواهند شد.

وی ادامه داد: اگر اندومتریوز خفیف باشد و محل درگیری هم نزدیک لوله‌ها و تخمدان‌ها نباشد، ممکن است تاثیر چندانی بر باروری فرد نداشته باشد و در چنین شرایطی فقط درد و اختلالات قاعدگی او را اذیت ‌کند. بنابراین شدت بیماری و میزان درگیری بیمار باید مورد توجه قرار گیرد.

حقگو افزود: گاهی این بیماری میان زنانی مشاهده می‌شود که چند مرتبه بارداری داشته‌اند و همین مسئله نشان می‌دهد اندومتریوز 100 درصد عاملی برای نازایی نیست، اما 40 درصد موارد نازایی به علت اندومتریوز ایجاد می‌شود.

این پزشک متخصص زنان با تاکید بر اینکه ممکن است علائم اندومتریوز به صورت مشکلات گوارشی بروز کند، گفت: گاهی علائم این بیماری به صورت مشکلات گوارشی مانند سندرم روده تحریک‌پذیر نمایان می‌شود و ممکن است با درد، تهوع و استفراغ، درد هنگام اجابت مزاج و تغییر عادات دفع همراه باشد و حتی در موارد شدیدتر ممکن است به انسداد روده منجر شود. به همین دلیل بسیاری از بیماران مبتلا به اندومتریوز بارها به کلینیک‌های گوارشی مراجعه می‌کنند ، در حالی که مشکل اصلی​ چیز دیگری است.

دومین کنگره بین المللی جراحی های کم تهاجمی و سیزدهمین کنگره بین المللی زنان و مامایی ایران ٣٠ دی لغایت ٣ بهمن 95 در مرکز همایش های رازی تهران برگزار می‌شود.
لینک مرتبط: برای نخستین بار جراحی اندومتریوز به روش جدید انجام شد!

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
مطالب پیشنهادی

نظر خود را وارد نمایید
لغو پاسخ