همه ما میدانیم که میزان فعالیت بدن و خصوصا فعالیت درونی آن با بالا رفتن سن کاهش مییابد. این بدان معناست که توانایی ما جهت مقاومت نسبت به سلولهای غیرعادی و قابلیت بدن ما در چک کردن این سلولها هم کم خواهد شد؛ این یعنی با بالا رفتن سن در بدن، سلولهای غیرعادی در بدن میتوانند به آن آسیب وارد کنند. بهترین سد دفاعی، پیشگیری از بروز آن خصوصا زمانی است که باید التهاب بدن را چک کنید. در اینجا به راهکارهای پیشنهادی دکتر دیوید آگوس، متخصص سرطان، در ارتباط با کاهش التهاب و خطر سرطان میپردازیم.
۱.تست غربالگری را فراموش نکنید
داشتن دانش و اطلاعات یعنی قدرت و باید سعی کنید که جزو موارد «بایدی» در فهرست برنامههایتان باشد. در برخی مواقع، سابقه خانوادگی یا عوامل دیگری باعث خواهد شد تا بخواهید اقدامات لازم در این زمینه را زودتر آغاز کنید، اما توصیه میشود هر ۱۰ سال کلونوسکوپی انجام دهید و ماموگرافی (برای خانمها) و تست PSA (آنتیژن اختصاصی پروستات، برای مردان) را فراموش نکنید.
۲.آسپیرین مصرف کنید
خوردن تنها یک آسپیرین کوچک در روز میتواند خطر مرگ و میر ناشی از سرطان را تا ۳۵ درصد کاهش دهد. متخصصان بر این باورند مکانیسم آسپیرین بدین شکل است که به شکل مؤثری میتواند کارکرد التهاب را مسدود سازد. (و خبر خوب برای کسانی که استاتین مصرف میکنند این است که آنها هم خاصیت ضدالتهابی بالایی دارند.)
۳.غذاهای کامل و سالم بخورید
مکملها مانند گلولهای نقرهای عمل میکنند. با این حال، با در نظر گرفتن تحقیقات بحثبرانگیز در این زمینه (در بین آنها تنها در یک تحقیق مشخص شده که افرادی که به طور روزانه ویتامین E مصرف میکنند، خطر بروز سرطان در آنها ۱۶ درصد بیشتر است)، اما دکتر آگوس بر این باور است که نمیتوان آنها را با مزایای یک رژیم غذایی متعادل جایگزین نمود. میوهها و سبزیجات تازه، روغن زیتون، ماهیِ آب سرد مانند سالمون، گاو علفخوار (یا اهلی) و مرغ محلی را باید در لیست خرید خود قرار دهید.
۴.برای مصرف گوشت، برنامه داشته باشید
وقتی زمانهای غذا خوردنتان را با هم ترکیب میکنید، در واقع سیگنالهای گرسنگی دچار سردرگمی شده و با هم قاطی میشوند. این سیگنالها به طور مستقیم با هورمونهای استرس مرتبط هستند که در نتیجه میتوانند باعث افزایش التهاب شوند.
۵.از قرار گرفتن در معرض نور خورشید پرهیز کنید
سرطان در اکثر مواقع با تماس با نور خورشید مرتبط است. این بدان معنا نیست که نباید بیرون بروید، اما بهتر است حواستان به این مسئله باشد و از کرمهای ضدآفتابی استفاده کنید که SPF (عامل محافظت در برابر نور خورشید) بالایی داشته و بتوانند در برابر پرتو فرابنفش نوع A و نوع B از پوست محافظت کنند یا مثلا میتوانید دستکشهای بلند انداخته و همیشه هم کلاه بگذارید.
۶.کفش راحت بپوشید
بله، درست فهمیدید. اگر پاهایتان را در کفشهای تنگ قرار دهید، میزان قرمزی و تورم آن در پایان روز میتواند منشأ التهاب باشد. همچنین در ورزشهایی که ممکن است منجر به برآمدگی و کبودی شود، سعی کنید کفشهای مناسب بپوشید.
۷.سابقه خانوادگیتان را بدانید
سرطان در خانوادهها وجود دارد، بنابراین بهتر است زمانی را برای نوشتن فهرستی از افرادی که سابقه آن را داشتند در خانواده تهیه نمائید. سعی کنید حتما این اطلاعات را با پزشکتان در میان بگذارید چرا که این کار بر نوع تستهایی که قرار است انجام دهید و تعداد دفعات انجام آزمایشهای غربالگری تأثیر خواهد گذاشت.
۸.از این مسئله مطمئن شوید که غذایتان از کجا میآید
وقتی از زمان تولید مواد غذایی مدتی میگذرد، به طور طبیعی ویتامینها و مواد معدنی خود را از دست میدهند، بنابراین بهتر است در فروشگاهها به دنبال محصولات تازه باشید. اگر نمیتوانید غذا یا محصول تازهای پیدا کنید، میتوانید به بخشِ غذاهای منجمد هم سری بزنید. سبزیجات و میوهها زود برداشت شده و بستهبندی میشوند؛ بنابراین همواره مواد مغذی موجود در آنها نسبت به سایر محصولات بیشتر و متراکمتر است.
۹.حرکت کنید
احتمالا زیاد شنیدهاید که ورزش با کاهش خطر سرطان مرتبط است. در واقع افرادی که ورزش نمیکنند و هر روز ۶ ساعت یا بیشتر پشت میز مینشینند نسبت به افرادی که روزانه یک پاکت سیگار میکشند به همان میزان در معرض خطر سرطان قرار دارند. اما شاید این نکته را ندانید که اگر در طول روز فعالیت داشته و فقط خودتان را محدود به باشگاه نکنید، میتوانید این خطر را کاهش دهید. علتش آن است که انقباضهای منظم عضلانی که هنگام تحرک بدن رخ میدهند باعث فعال شدن سیستم لنفاوی بدن میشوند که مسئول دفع سموم و نیز سلولهای سرطانی است.
منبع: prevention
چاقی خطر چه سرطان هایی را افزایش می دهد؟