برخی این کار را در رده عادتهای عصبی قرار میدهند که شامل مکیدن انگشت شست، جویدن ناخن، پیچ دادن مو و دندانقروچه نیز هست. انگشت کردن در بینی لزوما نشانه این نیست که فرزند شما بیش از اندازه مضطرب است. بچهها معمولا به این دلیل انگشت در بینی خود میکنند که حس میکنند چیزی درون آن است.
کودکان مبتلا به آلرژی بیش از سایر کودکان انگشت در بینی خود میکنند؛ چون مخاط سنگین موجود در بینی باعث ایجاد ناراحتی در آنها میشود. شرایط محیطی خاص نیز یکی از عواملی است که باعث تحریک کودکان به این کار میشود. به عنوان مثال، اگر سیستم گرمایشی یا سرمایشی خانه درست کار نکند، احتمال انگشت کردن در بینی بیشتر خواهد بود.
برای مقابله با این عادت چه باید کرد؟
انگشت کردن در بینی کاملا بیضرر است؛ مگر اینکه پای میکروب در میان باشد. میکروب موجود بر روی انگشتان دست میتواند عفونتهای خطرناکی در داخل بینی ایجاد کند. همچنین خطر شیوع سرماخوردگی و آنفولانزا را افزایش میدهد. درمان کمآبی بدن و احتقان از جمله موثرترین روشهای جلوگیری از انگشت کردن در بینی است. در عین حال، بهتر است به کودک خود یاد دهید برای گرفتن بینیاش از دستمال استفاده کند. در ادامه، نکاتی برای کاهش بروز علائم آلرژی در کودک ارائه شده که میتواند مانع از انگشت کردن در بینی شود:
به آلرژی کودک رسیدگی کنید: کودک 5 تا 8 ساله در واقع از سن سرماخوردگیهای مکرر عبور کرده و بیشتر در معرض آلرژی قرار دارد. مهمتری آلرژنهای موثر بر کودکان عبارتند از گرد و غبار، شوره بدن حیوانات، گرده گیاهان و خاک.
کودک را هیدراته نگه دارید: اگر در منطقهای با آب و هوای خشک زندگی میکنید یا سیستم گرمایشی و سرمایشی خانه خراب شده، کودک را به نوشیدن مایعات زیاد در طول روز تشویق کنید یا یک مرطوبکننده هوا در اتاق خواب کودک بگذارید. اگر کودک دچار گرفتگی بینی شده است، از قلم ضد احتقان برای باز کردن بینیاش استفاده کنید.
او را تشویق کنید که دستهایش را مرتب بشوید: هیچ کودکی دوست ندارد چند بار در روز دستهایش را بشورد. اما باید به او توضیح دهید که این کار او را در برابر بیماریهای مختلف ایمن میسازد.
به او استفاده از دستمال را آموزش دهید: فرقی نمیکند از دستمال پارچهای استفاده میکنید یا دستمال کاغذی؛ به او یاد دهید برای گرفتن بینیاش از دستمال استفاده کند. با این کار هم از شیوع میکروبها جلوگیری میکند و هم پرستیژ اجتماعی بالاتری از خود نشان میدهد.
بگذارید کمی دیوانهبازی در بیاورد: به او بگویید اگر میخواهد از انگشتش برای گرفتن بینی استفاده کند، این کار را در خانه انجام دهد. همچنین میتوانید برای کسانی که در انظار عمومی در بینیشان انگشت میکنند، جوک و لطیفه بسازید تا کودک به طور غیرمستقیم از نامناسب بودن این کار آگاه شود.
زبانت را گاز بگیر: وقتی میتوانید با زبان خوش به کودک دبستانی خود یاد دهید که انگشت کردن در بینی یک کار بد و غیربهداشتی است، چرا باید از تنبیه و پرخاشگری استفاده کنید! اگر کودک به صورت ناخودآگاه انگشت در بینیاش میکند و تصمیم دارد این عادت غیر ارادی را کنار بگذارد، میتوانید چند برچسب روی انگشتان دستش بزنید تا هر موقع که خواست انگشت در بینیاش کند با دیدن آنها دست از این کار بکشد. البته بهتر است این کار را تنها در خانه انجام بدهید تا کودک مجبور نباشد به سوالات خجالتآور همکلاسیهایش پاسخ دهد.
دستهایش را مشغول کار نگه دارید: گاهی اوقات تنها راه درمان کودکی که ناخودآگاه انگشت در بینیاش میکند این است که دستهایش را مشغول انجام یک کار دیگر بکنید. برای این کار باید به اوقات آزاد کودک توجه بیشتری نشان دهید؛ مثلا اوقاتی که پای تلویزیون مینشیند. شما میتوانید با تشویق کودک به انجام کارهای دستی مانند درست کردن کاردستی، جور کردن پازل، منبتکاری، مجسمهسازی و حتی آشپزی او را از عادت انگشت کردن در بینی دور نگه دارید.
تمام جوانب امر را بررسی کنید: اگر کودک آنقدر در بینیاش انگشت میکند تا بینی خونریزی کند یا این کار را در کنار سایر عادات عصبی (مانند مکیدن انگشت شست در خواب) انجام میدهد، بهتر است او را به یک پزشک متخصص اطفال نشان دهید تا تحت درمان قرار بگیرد. این عادتها میتوانند نشانه اضطراب یا سایر مشکلات عاطفی در کودک شما باشند.
بیخیالی طی کنید: اگر تمام موارد فوق را انجام دادهاید و کودکتان هنوز انگشت در بینیاش میکند، بهترین کاری که میتوانید بکنید این است که ناخنهایش را کوتاه نگه دارید و کمی بیخیال این عادت ناپسند شوید.
منبع: babycenter
انگشت کردن در بینی: چرا رخ میدهد و برای مقابله با آن چه باید کرد؟
مهرناز زاوه
انگشت کردن در بینی لزوما نشانه این نیست که فرزند شما بیش از اندازه مضطرب است. بچهها معمولا به این دلیل انگشت در بینی خود میکنند که حس میکنند چیزی درون آن است.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟